Tavaszi nagytakarítás környezettudatosan és kacagva
tavaszi nagytakarítás környezettudatosan és kacagva

Tavaszi nagytakarítás környezettudatosan és kacagva



Egyszerű és hatékony tavaszi takarítási tippek

Élj a napsugarak elsöprő erejével!


Vajon létezik környezettudatosabb és könnyebben elérhető “fertőtlenítőszer” a szikrázó tavaszi napfénynél? A tavaszi napsugarak természetes fertőtlenítőként működnek, ráadásul a mosás után esetlegesen megmaradó kellemetlen szagokat is eltüntetik az anyagokból. Ha a nagytakarítás során lekerülő függönyöket, takarókat, ágyneműket a napon szárítod, azzal nemcsak energiát takarítasz meg, de környezettudatosan teszed őket még tisztábbá. A textíliák mellett a szőnyegek is meghálálják a tavaszi napfürdőt, mivel a bennük rejtőző poratkák elpusztulnak a napfény hatására. (A poratka ürüléke, mely allergén hatású, ettől még a szőnyegben marad, de alapos porszívózással el tudod távolítani.)


Elő a citrommal, ragyogjon az ablak!


A napfény mellett a citromnak is dobogós helye van a környezettudatos házi takarítószerek mezőnyében. A citrom az év minden szakában (így tavasszal is) elérhető, és különösebb macera nélkül varázsolható belőle tisztító- vagy takarítószer.

Hatékonyságáról főként az antibakteriális és fertőtlenítő hatásáról ismert citromsav tehet, de a magjából nyert illóolaj is jeleskedik a szennyeződések eltávolításában (a natúr citromos súroló elkészítésének módját itt találod.)

 

A citromot tehát sokféleképpen használhatod a takarításhoz, az egyik leglátványosabb eredménnyel talán mégis a citromos ablaktisztítás jár. A citromos ablaktisztító receptje mindössze ennyi: egy szórófejes flakont tölts meg pár deci vízzel, és önts bele egy kis citromlevet. Permetezd az ablakra, várj pár percet, és töröld le. Érdemes desztillált vizet vagy tisztított csapvizet használni a sima csapvíz helyett, sokak szerint ez segíthet abban, hogy csíkmentes legyen a felület (ez a víz keménységétől is függ). Az összegyűrt újságpapír-gombócok vagy a papírtörlő helyett jóval környezettudatosabb választás az ablakpucolásra egy mikroszálas kendő, amit mosás után újra meg újra felhasználhatsz. (Nem utolsósorban ez is hozzájárul, hogy ne legyen maszatos, szöszös az ablak).


Használj ecetet a takarításhoz, minél többféleképpen!


Az ecet a citromhoz hasonló egyszerűséggel használható, fertőtlenítő hatású, vegyszermentes házi tisztítószer. Vízkőoldóként bizonyára jól ismered, és talán próbáltad is. A titok a türelemben rejlik, az ecetet nem szabad azonnal lemosni. Van, aki akár egész éjszakára ott hagy a vízköves csapon egy ecettel átitatott textíliát. Az ecetet szódabikarbónával keverve egy már-már “univerzális” tisztítószert kapsz: próbáld ki sütő-, lefolyó-, WC- vagy hűtőtiszítóként. Az ecet, a víz és az ízlés szerinti illóolaj keveréke a vegyszermentes öblítőszer pofonegyszerű receptje.


Belejöttél? A tavaszi nagytakarítás örökzöld téma a Manna blogjában, a további tippekhez érdemes fellapoznod korábbi bejegyzéseimet is. Beszéltünk már róla, hogyan készíts vegán tisztító- és mosószereket házilag, de arról is, hogyan lehet fillérekből megvalósítani a vegyszermentes takarítást. A citromos natúr bútorápoló ugyan kettőnél többféle hozzávalóból készül, de cserébe újjávarázsolja a bútorfelületeket. Az ecettel való takarítás minden fortélyát itt fedtem fel előtted. Tudtad, hogy az általános nagytakarításon kívül mire kell még figyelned? Ebben a korábbi írásomban azt foglaltam össze, hol találsz még az otthonodban olyan felületeket, tárgyakat, melyekre ráfér ilyenkor az alapos takarítás.


Bár a kemikáliáktól mentes házi tisztítószerek a bőröddel is barátságosak, de a citromos, ecetes tavaszi takarítás közben könnyen kiszáradhat a kezed. A nyugatatáshoz a Manna sheavajas kézkrémet ajánlom, amely gyengéden táplálja igénybevett bőrödet, és bizonyítottan regenerálja a kezed bőrét*.


*független, nemzetközileg elismert vizsgáló laboratórium által 25 fő bevonásával elvégzett kutatás szubjektív felhasználói visszajelzései alapján


Van bevált házi tisztítószered? Ha igen, mesélj róla!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet