Vegyszermentes takarítás mesterfokon, fillérekből
vegyszermentes takarítás mesterfokon, fillérekből

Vegyszermentes takarítás mesterfokon, fillérekből



Biztosan te is észrevetted már, hogy minden évben az első káprázatos tavaszi napsütéses napokon szembesülsz azzal, hogy bizony eljött az ideje egy alapos nagytakarításnak. Esőfoltos, esetleg kutyaorrtól, gyerekmancsoktól maszatos ablakok, a téli derengésben még rejtve maradó pókhálók, elvitelre, elajándékozásra váró holmik kosárszám, konyhai, fürdőszobai selejtezés, tisztítás és rendrakás – egyre inkább érzed, mindez nem tűr tovább halasztást.

De hogyan bírok majd el mindezzel?

Igen, ezt a kérdést én is évről évre felteszem magamnak, de menet közben mindig kiderül, hogy néhány egyszerűbb feladatot már a gyerekekre is rá lehet bízni, másokhoz pedig eleve nem vagyok elég magas, vagy legalábbis nem rendelkezem elég hosszú karokkal. :) Arra is igyekszem emlékeztetni magam minden évben, hogy a nagytakarítás nem csupán elvégzendő, letudandó feladat így húsvét előtt, hanem a tavaszi lelki átalakulási, tisztulási folyamat fontos alkotórésze, ezért érzem ilyen erősnek a sürgetést a nagy-nagy, mindent átfogó rendrakásra, lomtalanításra, suvickolásra.


Következzen a lényeg: mit, mivel, hogyan?

Már többször is írtam erről neked (itt és itt , itt  és itt), most következzenek csak a legfontosabb illatos és illatmentes ötletek:

  • citrom
Valódi citrommal (esetleg grapefruittal) valódi, illatos és hatékony tisztító- és súrolószert készíthetsz: a félbevágott gyümölcsöt hintsd meg sóval, és dörzsöld át vele a tisztítandó felületet! (Kényes, könnyen karcolódó és fém felületekre ne használd!)

A citromlé önmagában is kiváló fertőtlenítő, szagtalanító, teafoltos csészék, zsíros edények, serpenyők, műanyag ételtároló dobozok tisztítására is kiváló, én szívből ajánlom a konyhapult, a konyhai vágódeszkák és fakanalak tisztítására is. 

Mikrohullámú sütőd tisztítására, szagtalanítására is bevetheted: egy tálka vízbe csavarj egy kevés citromlevet, és melegítsd fel, hogy gőz keletkezzen. A citromos gőzt hagyd lecsapódni a sütő belső falán, majd negyedóra múlva töröld le a feloldódott szennyeződésekkel együtt.

  • valódi, hígítatlan illóolajok
Használhatod őket illatlámpa mellett felmosóvíz, illatmentes fertőtlenítők, ablakmosó folyadék (pl. alkohol) illatosítására, mosógép szagtalanítására. Gyorsan elillanó illatnak öblítővízhez is adhatod őket, de dohos helyiségek levegőjének frissítésére és penész ellen is bevetheted őket, de a levendula és a citrom illóolaj a tavasszal a szobádba tévedő kisebb rovarok távoltartásában is kiváló segítség lehet.

  • szódabikarbóna

Remek szagtalanító- és gombaölő, súrolószer helyett is bevetheted a kevésbé kényes felületeken.

Erre is használom: a legegyszerűbb és villámgyors megoldás fésűk és hajkefék tisztítására. Én egy magas falú üvegpoharat félig megtöltök vízzel, hozzáteszek egy-két kanál ecetet, majd beleállítom a hajkefét, és két teáskanál szódabikarbónát keverek a vízhez. Mindezt a mosogatóban csinálom, mert a felhabzó víz szinte biztosan kifut. Az így keletkező víz egyébként a konyhai lefolyó zsíros szennyeződéseinek oldásában is segít, szóval nyugodtan öntsd csak ki 5-10 perc múlva.

A grillszezonra készülve a szódabikarbónás vízbe áztasd a grillrácsot és a rácsot magát is átdörzsölheted a fehér, kristályos porral.

Neked mi a legjobb, bevált vegyszermentes trükköd?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Csenge
    • 2017-05-11 17:31

    Évek óta használom a szódabikarbónát, a legjobb!!!

    • Csenge
    • 2017-05-11 17:31

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet