Rovarok, maradjatok odakint!
rovarok, maradjatok odakint!

Rovarok, maradjatok odakint!



Szeretsz kertészkedni, vagy legalábbis a konyhaablakodban, erkélyeden nevelgetsz fűszernövényeket? Nincs jobb, mint az első igazi tavaszi reggeleken, amikor már a napsugarak melegítik a kertemet, madárcsicsergést és döngicsélést hallgatni és beleszippantani az illatos levegőbe. Ha csak egy-egy virágládányi helyed van, akkor is érdemes végiggondolnod, mit ültetsz bele, és nemcsak azért, mert a fűszernövényeket legjobb frissen felhasználni főzéshez, saláta, limonádé- vagy szendvicskészítéshez.

Sőt, még ennél is hasznosabbak: jónéhány közülük segíthet neked még abban is, hogy távol tartsd az ablakodtól a betévedő legyeket, darazsakat, szúnyogokat. Gyorsan összeszedtem neked, hogy a petúnia és a sarkanytúka mellett milyen (fűszer)növényeket használhatsz még erre a célra is.

Citromfű és citronella: hasonlóan citrusos illatúak, azonban az első levelei leginkább a mentára emlékeztetnek, míg a második nemcsak a nevében fűféle, hanem megjelenésében is: hosszú szálú ázsiai eredetű növény. Bevetheted szúnyogok ellen, és ha kedvet érzel hozzá, illóolajával illatgyertyát is készíthetsz a nyári kiülős estékre. Magyarul gyakran nem teszünk különbséget a kettő között: az egyik Manna szappankedvencben, az Aloe Vera-citromfű szappanban és a citromfüves, ylang-ylang illatú habkrémben is találkozhatsz vele.

Rozmaring: az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen fűszere, fás, fűszeres illata a nyári forróságban is érezhető, és bizony a legyek és szúnyogok sem kedvelik. A Rozmaring-borsmenta illatú tusfürdőben és a Nyugalom szigete halántékbalzsamban is élvezheted fűszeres illatát.

Bazsalikom: a másik mediterrán sztár, amelynek levelei sokféle formájúak lehetnek, de illata összetéveszthetetlen és szinte árasztja a jókedvet. Jó, ha tudod, illóolaja magas hőmérsékleten elillan, ezért főzni, sütni vele nem igazán érdemes, csak az elkészült ételt díszítsd vagy fűszerezd vele. A bazsalikomot szintén kerüli a legtöbb rovar.

Menta: a limonádészezon egyik sztárja, tiszta, frissítő illatát még a gyerekek is azonnal felismerik, ha a levelét összemorzsolják az ujjaik között és többé nem keverik össze a megjelenésében hasonló fanyar illatú citromfűvel. Mannák közül jelenleg csak a Jeges csoki szappanban találkozhatsz vele.

Levendula: hatalmas bokrokká tud terebélyesedni, és fantasztikusan gyengéd illata nélkül el sem tudom képzelni a nyarat. Apró lila virágait imádják a méhek és darazsak, azonban kiszárítva sokáig használhatod molyok, hangyák ellen is. Ha nincs kiskerted és a szobában sem nevelnél levendulát, a tiszta, hígítatlan Manna levendula illóolaj bármikor kéznél van, egy kis tálka vízbe csepegtetve, vagy akár potpourriként is bevetheted a hívatlan látogatók ellen. A COCO levendulás szappanban, a COCO levendula  és a Habvarázs folyékony szappanban, a Levendula és teafa illatú sheavajban és a narancs-levendulás illatú habkrémben és a halántékbalzsamokban is megtalálod kedvencedet.

+1 TIPP: Ha anyuka vagy, vagy szeretsz gyerekekkel játszani, szuper elfoglaltság megtanítani a kicsiknek melyik növény melyik és mire használjuk, milyen ételbe tesszük.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Lászlóné
    • 2017-07-06 16:50

    A borsmenta pedig pókok ellen kiváló! Illóolaj formában, vízzel higítva a kritikus helyekre spriccelve, napokig, sőt, akár 1 hétig is távoltartja a hívatlan "látogatókat"!

    • Lászlóné
    • 2017-07-06 16:50

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet