Százalék és szinergia. Magas hatóanyag-tartalmú kozmetikumok, 2. rész
százalék és szinergia. magas hatóanyag-tartalmú kozmetikumok, 2. rész

Százalék és szinergia. Magas hatóanyag-tartalmú kozmetikumok, 2. rész



Sorozatunk második részében még közelebbről megvizsgáljuk a magas hatóanyag-tartalommal bíró kozmetikumok használatát, és kiderítjük, mi rejlik a hatóanyagok százalékos értéke vagy a szinergia mögött.

Hogyan használd az olyan natúrkozmetikumokat (mint a Manna PRO szérumok és water creamek is), melyek egy-egy hatóanyagból “nagyobb” mennyiséget tartalmaznak? Mit jelent egyáltalán a nagyobb mennyiség? Ezúttal ezekre a kérdésekre is választ kapsz.

Alapszabály: ne kapkodd el a krém bevezetését

Korábban már érintettük, hogy bármilyen kozmetikai hatóanyag okozhat meglepetést. Ez nem függ attól, hogy a krém hány százalékban tartalmazza az összetevőt. Ha odafigyelsz a használati javaslatra, és a bőrtípusodnak, a bőröd állapotának megfelelően alkalmazod a kozmetikumot, jó eséllyel kivéded azt, hogy irritációval reagálj rá.

3 fontos tanácsot is megosztottam veled ezzel kapcsolatban, érdemes feleleveníteni:

  • Ne hagyd ki bőrpróbát, ha érzékeny a bőröd.

  • Ne siettesd a hatást, lassan vezesd be a krémeket, különösen, ha a hatóanyag ezt indokolja. A Mannák natúrkozmetikumok közül ilyenek az AHA-gyümölcssavakat (anti-acne water cream termékoldal linkje) vagy retinalt (retinal water krém termékoldal linkje) tartalmazó water creamek.

  • Ne kombináld egymással azokat a hatóanyagokat, amelyek nem férnek meg békésen egymás mellett. A hámlasztó hatás miatt a már említett AHA-gyümölcssavak és a retinal párosa épp ilyen.

A százalékos értékek is segítenek a választásban

Mit jelent a 10% például a Manna PRO NMF+ANTIOXIDANT+10% AZELAIC ACID SERUM nevében? Ez az érték azt jelzi, hogy a Manna 10%-ot tartalmaz a legfontosabb hatóanyagából, az azelainsavból. Másképpen: az azelainsav nevű kozmetikai hatóanyag százalékos koncentrációja ebben a szérumban 10%.

Azt, hogy ez a szérum fő hatóanyaga, abból is sejtheted, hogy a Manna nevében is kiemeltük. De onnan is megállapíthatod, hogy az azelainsav kiemelkedő szerepet kapott a szérumban, ha tanulmányozod az összetevők listáját (INCI).

Itt a hatóanyag a harmadik helyen szerepel:

INCI: Aqua, Glycerin, Azelaic Acid, Propanediol, Sophora Flavescens Root Extract, Psoralea Corylifolia Fruit Extract, Platycarya Strobilacea Extract, Sucrose Stearate, Sodium Levulinate Potassium Sorbate, Xanthan Gum, Sodium Phytate

ÖSSZETEVŐK: Víz, Glicerin, Azelainsav, Propán-1,3-diol, Félcserjés japánakác gyökér kivonat, Malájtea gyümölcs kivonat, Tobozdió kivonat, Szukróz-sztearát, Nátrium-levulinát Kálium-szorbát, Xantán, Nátrium-fitát

Jó tudni azonban, hogy az INCI (International Nomenclature of Cosmetics Ingredients) listában a sorrend az összetevők mennyiségére vonatkozik. Az INCI felsorolás a termék súlyának legnagyobb részét képező összetevőtől halad a legkisebb értékig, nem a százalékos koncentrációt jelzi. Eszerint az azelainsav a víz és a glicerin után a harmadik legnagyobb mennyiségű összetevő ebben a Mannában.

A százalékos értékeket általában azoknál az összetevőknél szokták külön is feltüntetni a krém nevében, amelyek meghatározóak a natúrkozmetikum hatékonysága szempontjából. Amikor feltételezni lehet, hogy a hatóanyag alkalmazása odafigyelést igényel. Így van ez ennél a szérumnál is.

A százalékos érték abban segít, hogy felismerd: magas hatóanyag-tartalmú natúrkozmetikummal van dolgod. Ez azonban akkor is igaz lehet ez egy krémre, ha ezt nem emelték ki ebben a formában. Ilyenkor a kozmetikum neve, leírása, összetevőinek listája sokat segíthet abban, hogy megítéld, erőteljesebb hatása lehet a bőrödre. (És ezzel vissza is kanyarodtunk oda, hogy bármely hatóanyag okozhat irritációt, túlstimulálást az arra érzékenyeknél, ezért ajánlott a bőrpróba vagy a fokozatosság.)

A hatóanyagok szinergiája, a közös hatás

Az ‘együttműködést’, ‘együttes hatást’ jelentő, görög eredetű szinergia szó arra utal, hogy több, egymással kombinált hatóanyag van a krémben, és a közös hatásuk jobb, mint amit külön érhetnének el. Azokban a natúrkozmetikumokban, ahol a hatóanyagok szinergiájáról beszélünk, több hatóanyag együttes hatása érvényesül.

 

A Mannák között is találunk erre példát, nem is kell messzire mennünk, maradhatunk az azelainsavas szérumnál:

  • A szérum fő hatóanyaga az aknék, pattanások, mitesszerek kiváltó okaival szemben kíméletlen azelainsav (koncentrációja 10%-os).

  • Az azelainsav mellett három további természetes komponens is található a Mannában: a japánakác-gyökér, a malájtea-gyümölcs és a tobozdió kivonata.


A hatóanyagok összhatásának eredménye, hogy a szérum gátolja az aknék kialakulását, hatékony az eltömődött pórusok ellen, csökkenti a pattanások és mitesszerek számát*.

*független laboratórium által dermatológiai ellenőrzés mellett végzett felhasználói teszt alapján


Tegyük hozzá, bármiféle szinergia csak akkor valósulhat meg, ha a kozmetikum figyelembe veszi bőröd pH-értékét is. A Manna natúrkozmetikumokat épp azzal a szándékkal álmodtuk meg, hogy a bőridegen, szintetikus termékek helyett legyen alternatívád. Természetes, hogy ügyelünk arra, hogy a Mannák kémhatása a bőr számára optimális legyen.

Hogyan igazodj el a magas hatóanyag-tartalmú kozmetikumok között?

  • A százalékos érték egy-egy hatóanyag neve előtt az adott összetevő koncentrációját jelölik. Általában ez a fő hatóanyag, erre utalhat a krém neve is.

  • A hatóanyagok (és segédanyagok) szinergiája tehet róla, hogy egy natúrkozmetikum valóra váltja az ígért hatást.

  • Bármilyen hatóanyagról is legyen szó, bőröd túlstimulálását úgy kerülheted el, ha bőrpróbát végzel, és lépésről lépésre vezeted be arcápolási rituálédba, és követed a használati javaslatot.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet