Az 5 leggyakoribb hiba, amit takarításkor elkövethetsz

az 5 leggyakoribb hiba, amit takarításkor elkövethetsz

Így nyerj csatát a porcicák ellen! - Ajándék bútorápoló recept

Takarítani egyszerű. Minek írok hát arról, hogy hogyan is kell ezt hiba nélkül csinálni? Az az igazság, hogy minden egyszerű dolognak vannak buktatói, így a takarításnak is. Azonban a porcicák ellen nemcsak csatát, hanem háborút is nyerhetsz, csak okosan kell csinálni.

Ugye Neked is ismerős az a szituáció, amikor hétvégén kitakarítasz, minden ragyog, hátradőlsz a kanapén, mint aki jól végezte dolgát. Jól is végezted, hiszen minden tiszta a padlótól a plafonig. Sajnos mindez csak pár napig tart, mivel egy idő után olyanok lesznek a bútorok, mintha semmit sem csináltál volna. Elszomorító, hálátlan, soha véget nem érő feladatnak tűnik az egész.

Van néhány olyan hiba, amit ha elkövetsz, akkor sokkal gyakrabban kell a kezedbe venned a porszívót vagy a portörlőt.

Lássuk, mi az 5 leggyakoribb hiba, amit takarításkor elkövethetsz:

1. Tollból készült porolót használsz

Ez az eszköz inkább hátráltat, mint előremozdít. Ez nem is kérdés. Ahogy egy bútort letörölsz vele, szinte azonnal visszaszáll a tollakról a por, vagy átviszed a következő felületre. Ez egy igazi ördögi kör. Válaszd helyette inkább a mosható, mikroszálas, elektrosztatikus törlőkendőket. Ezekhez a por szinte hozzátapad, nem száll vissza a felületre. Akár minden takarítás után kimoshatod őket.

 

2. A rejtett pormágnesek

Sokszor elfelejtkezünk a radiátorok, légkondicionálók, szellőzők kis nyílásairól, pedig ezek igazi pormágnesek. A meleg levegő áramlása miatt hamar megtapad a por a kis redőkben, résekben. A légkondicionáló esetében ez azért veszélyes, mert kifújáskor a porszemcsék a levegőbe kerülnek. Fontos, hogy minden takarításkor fordíts időt a tisztításukra. Sok porszívónak van kifejezetten erre kialakított szívófeje, de a mikroszálas törlőkendő itt is jó szolgálatot tehet.
 

3. Száraz portörlés
Amikor a por száraz, könnyen száll, a levegőbe kerül, onnan pedig lehetetlen eltávolítani, meg kell várni, míg újra rátelepszik a bútorokra, különböző felületekre. Nagyon egyszerű és költséghatékony trükk, hogy egy szórófejes flakonban 3:1 arányban vizet és ecetet összekeversz, és a törlőkendőre permetezel belőle egy keveset portörlés előtt.

4. Bútorápolót fújsz közvetlenül a bútorra

Ez a legrosszabb, amit tehetsz, főleg a fabútorokkal vagy a lakkozott felületekkel. A fabútor beszívja az ápolót, a lakkozott felületen pedig egy fátyolos réteg képződhet, amit aztán nagyon nehéz eltávolítani. A natúr bútorápolót először a törlőkendőre fújd, majd azzal törld át finoman a felületet.

5. Elfelejted a porszívó szűrőjének kitisztítását

Az eltömődött szűrők komoly műszaki problémákhoz vezethetnek a porszívóban, ezért gyakran kell tisztítani őket. A legtöbb szűrőt egy műanyag fedél zárja el, ezt a műanyag tetőt is tisztítani kell, mert finom por tapad meg rajta, ami egy idő után szinte odaragad, és nagyon nehéz eltávolítani. Fontos, hogy a porszívód gyártójának utasításait figyelembe véve tisztítsd a gépet. Ha nem cseréled, nem tisztítod a szűrőket, akkor finom porszemcsék kerülnek vissza a levegőbe, amelyek asztmát, vagy más légúti problémákat okozhatnak.

***Citromos natúr bútorápoló***

Ez a bútorápoló újjávarázsolja a fafelületeket, e mellett pedig fantasztikus az illata.

Szükséged lesz:

  • 10 csepp citrom illóolajra
  • 2 evőkanál frissen facsart és leszűrt citromlére (vagy ugyanennyi almaecetre)
  • 1 teáskanál jojobaolajra vagy édesmandula olajra

Nem kell mást tenned, csak keverd össze a hozzávalókat, majd egy mikroszálas kendőt márts bele a keverékbe, és töröld át a bútorokat.

Neked vannak hasonló szuper natúr receptjeid? Oszd meg velünk a blogon!


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • hungarikum – az alginit

    Hungarikum – az alginit

    Többmillió éves bőrmegújító anyag

    Megnézem
  • az idő múlik, de kit érdekel!?

    Az idő múlik, de kit érdekel!?

    Fantasztikus ránctalanító, bőrkisimító szérum recept száraz és érett bőrreMostanában kicsit többet foglalkozom az érett bőrrel, hiszen az öregedés folyamata minden nő rémálma. Sok házi recept praktika létezik a ráncok ellen, de amit most mutatok Neked, az egy igazi főnyeremény, mert nemcsak a ráncokat tölti fel, hanem úgy ápolja a száraz és az érett bőrt, hogy öröm lesz tükörbe nézni. És tudod, nem győzöm ismételni: Mosolyogj! :)

    Megnézem
  • vegyszermentes parfümreceptek ajándékba

    Vegyszermentes parfümreceptek ajándékba

    Te is lehetsz „orr” - kreálj saját illatot!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet