Tavaszi nagytakarítás hete a Mannánál III.

tavaszi nagytakarítás hete a mannánál iii.

Csináld magad tisztítószerek könnyen, gyorsan, környezettudatosan


Az előző két bejegyzésben megismerhetted az ecet, a mosószóda és a fehérítősó erejét. Most lássuk, milyen tisztítószereket készíthetsz otthon gyorsan és olcsón, ráadásul úgy, hogy még a környezetet is óvod.

1. Natúr súroló szódabikarbónával

Szükséged lesz:

  • 1 csésze szódabikarbónára
  • negyed csésze sóra
  • 5-10 csepp tiszta, hígítatlan citrom illóolajra
  • 5-10 csepp tiszta, hígítatlan rozmaring illóolajra

Így csináld:

Alaposan keverd össze a hozzávalókat. Tedd bele egy kis edénybe, és szivacs vagy rongy segítségével súrold le a kádat, majd langyos vízzel öblítsd le. Ha nagyon makacs szennyeződéseket találsz a kádon, akkor ecetes vízzel öblítsd le a súrolószert. Ilyenkor az ecet-víz aránya egy az egyhez, tehát mindkettőből ugyanannyit használj. Az illóolajaktól illatos lesz a fürdőszobád, és nyugodt lehetsz afelől is, hogy teljesen egészséges szert használsz.

2. Citromleves súrolószer szappanlerakódások ellen

A citromlé egy sokoldalú és olcsó környezetbarát tisztítószer. Eredményesen alkalmazhatod a szappanlerakódások ellen.

Nem kell mást tenned, csak egy kis citromlevet összekeverni annyi szódabikarbónával, hogy pasztaállagú anyagot kapj. Ezzel töröld át a kádat, a zuhanytálcát. Használhatod a konyhában is a mosogató tisztítására.

Nagy előnye az ecettel szemben, hogy jó az illata, hátránya, hogy drágább.

3. Olívás bútortisztító

2 dl olívaolaj és 0,5 dl citromlé keverékéből nagyon hatékony bútortisztítót készíthetsz. A fa bútorokat az olívaolaj ápolja, a citromlé pedig védelmet biztosít.

4. Lenmagolajos bútorfiatalító elixír

3 dl lenolaj és egy teáskanál só keveréke fiatalító hatással van a pácolt bútorokra.

Néhány cseppel nedvesíts be egy rongyot, majd jól dörzsöld át vele a felületet. Gyönyörű lesz a bútor.

5. Környezetbarát fertőtlenítő

1. Illatos fertőtlenítés

  • ½ liter víz
  • 25 ml eukaliptusz illóolaj (tiszta, hígítatlan)

 

2. Grapefruit mag kivonatos fertőtlenítő

  • 1 liter meleg víz
  • ~5-10 csepp grapefruit mag kivonat

Bármelyiket is választod, az elkészítés ugyanaz: keverd össze a hozzávalókat, és tedd egy szórófejes flakonba. Használat előtt mindig jól rázd fel!

6. Szőnyegtisztító

1. 2 evőkanál sót oldj fel fél csésze ecetben, majd dörzsöld át a szőnyegen lévő foltot. Hagyd megszáradni, majd porszívózd fel.

2. Ha sárfoltot találsz a szőnyegen, akkor 1 evőkanál ecet és 1 evőkanál kukoricakeményítő keverékével jól dörzsöld be a foltot. Hagyd rajta két napig, majd porszívózd fel.

7. Natúr felmosó illóolajjal

Mire lesz szükséged?

  • Egy csésze ecetre
  • Kb. 4-4,5 liter forró vízre
  • 5 csepp illóolaj borsmenta és citrom keverékéből (de tehetsz még: rozmaring, szegfűszeg, eukaliptusz, fahéj illóolajat is)

Így csináld:

Egész egyszerűen öntsd bele a forró vízbe az ecetet, ezután cseppentsd bele az illóolajakat. A citrom illóolaj remek a fa felületekhez is, és az illata is friss. Biztos lehetsz abban, hogy ez a keverék alaposan tisztít, fertőtlenít, nem hagy foltot maga után a felületeken, ezen felül finom és egyedi, általad kreált illata lesz.


 

Neked van más vegyszermentes tisztítórecepted? Oszd meg velünk a blogon!


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • tavaszi nagytakarítás hete a mannánál ii.

    Tavaszi nagytakarítás hete a Mannánál II.

    A mosószóda és a fehérítősó – a tisztítás nagymestereiAz előző bejegyzésben a háztartás egyik szuperhőséről, az ecetről volt szó. Ha igazán környezettudatos szeretnél lenni, akkor a Te otthonodból sem hiányozhat a másik két nagymester, a mosószóda és a fehérítő só. Valószínűleg mindkettővel találkoztál már. De mi a különbség köztük? Mire tudod használni őket? Ebben nyújtok most egy kis segítséget.

    Megnézem
  • tavaszi nagytakarítás hete a mannánál i.

    Tavaszi nagytakarítás hete a Mannánál I.

    Az ecet - a háztartás szuperhőseEzen a héten három blog bejegyzést szentelünk a vegyszermentes tavaszi nagytakarításnak. Minden cikkben megismerhetsz tippeket, tudnivalókat, recepteket, hogy a háztartásod igazán „zöld” és környezetkímélő legyen.

    Megnézem
  • ne légy mérges ii.

    Ne légy mérges II.

    20 finom és hatásos méregtelenítőAz előző bejegyzésből megtudhattad, hogyan érdemes elkezdeni a méregtelenítést. Most mutatok néhány olyan gyümölcsöt, zöldséget és más méregtelenítő hatású ételt, italt, amelyekkel támogathatod a szervezeted a folyamat ideje alatt.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Marika
    • 2014-06-23 21:11

    Én már nagyon régen takarításnál fürdőszoba citromsavat használok mert nincs illata mint az ecetnek és nagyon jól tisztít.Bevizezem a tisztítandó felületet megszórom citromsavval és szivaccsal átdörzsölöm gyönyörű tiszta lesz minden és nagyon jó a wc perem alá és a kézmosóba.

    • Marika
    • 2014-06-23 21:11

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet