Tavaszi nagytakarítás hete a Mannánál II.

tavaszi nagytakarítás hete a mannánál ii.

A mosószóda és a fehérítősó – a tisztítás nagymesterei

Az előző bejegyzésben a háztartás egyik szuperhőséről, az ecetről volt szó. Ha igazán környezettudatos szeretnél lenni, akkor a Te otthonodból sem hiányozhat a másik két nagymester, a mosószóda és a fehérítő só. Valószínűleg mindkettővel találkoztál már. De mi a különbség köztük? Mire tudod használni őket? Ebben nyújtok most egy kis segítséget.

Ismerd meg a mosószódát

Más néven nátrium-karbonátot. Ez az univerzális, környezetbarát tisztítószer, a háztartás minden területén hasznos segítőtárs: általános mosó-, és tisztítószer, használhatod zsíroldásra, vízlágyításra, áztatáshoz, sőt még a mosogatógép tabletta is kiváltható vele. Biológiailag lebomlik, ezért környezetbarát, foszfátmentes. Ha mosódióval mosol, akkor mindenképpen próbáld ki a mosás kiegészítéseként. Önállóan is használhatod mosáshoz pl. ágyneműk, törölközők, abroszok mosásához. A fekete ruháknál óvatosan használd, mert fakíthatja a színeket.

Általános tisztításhoz adj 1 evőkanál mosószódát 1 liter vízhez. Ehhez adhatsz pár csepp illóolajat, akár fertőtlenítő hatásút is, mint pl. a teafaolaj.

Mosogatáshoz 1 evőkanálnyit adj 5 liter vízhez.

Mire figyelj, ha alkalmazod:

  • A mosószóda lúgos, irritatív anyag, ne érintkezzen közvetlenül a bőröddel: mindig használj gumikesztyűt
  • Por alakú, ezért kerüld el a belélegzést
  • Lenyelve ártalmas
  • Ha szembe kerül, bő vízzel azonnal mosd ki
  • Gyermekek elő tartsd elzárva
  • Száraz, hűvös helyen tárold, így minőségét korlátlan ideig megőrzi

A fehérítő só ereje

Ugye Te is szereted, ha a ruháid csodálatosan tiszták, ragyognak? A fehérítő só – más néven nátrium-perkarbonát – nagyon hatékony folttisztító. Hatékonysága onnan ered, hogy a hidrogén-peroxidból származó aktív oxigén szabadul fel: így fehérít és fertőtlenít egy lépésben, méghozzá környezetbarát módon.

A mosószódával ellentétben a fehérítő só nem fakít, így színes ruháknál is biztonsággal használhatod.

Így használd:

  • Mosódiós mosásnál tegyél a folttisztító rekeszbe 1-2 evőkanálnyit a ruhák mennyiségétől és szennyezettségüktől függően. Segít a makacsabb foltok eltávolításában is, és megakadályozza, hogy elszürküljenek a ruhák.
  • Áztatáshoz akár egész éjjelre hagyd a tisztítandó ruhákat 5 liter meleg víz és 1-2 evőkanálnyi fehérítő só keverékében.
  • Célzottan is használhatod: egy kis fehérítő sót keverj össze vízzel, hogy paszta állagú anyagot kapj, és ezzel dörzsöld át óvatosan a foltot.
  • 40°C-tól már hatékony, ennél alacsonyabb hőfokon ecetet vagy citromsavat adj hozzá.
  • Zsíroldó hatású is, de erre a célra a mosószóda jobb választás.

Mire kell figyelned:

  • Gyermekek elől tartsd elzárva
  • Ha a bőrödre vagy a szemedbe kerül, bő vízzel öblítsd le.
  • Száraz, hűvös helyen tárold, így minőségét korlátlan ideig megőrzi, akárcsak a mosószóda
Ha érdekel, milyen természetes tisztítószereket készíthetsz házilag, és hogyan használd azokat, akkor tarts velem, mert a következő cikkben recepteket olvashatsz.


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • tavaszi nagytakarítás hete a mannánál i.

    Tavaszi nagytakarítás hete a Mannánál I.

    Az ecet - a háztartás szuperhőseEzen a héten három blog bejegyzést szentelünk a vegyszermentes tavaszi nagytakarításnak. Minden cikkben megismerhetsz tippeket, tudnivalókat, recepteket, hogy a háztartásod igazán „zöld” és környezetkímélő legyen.

    Megnézem
  • ne légy mérges ii.

    Ne légy mérges II.

    20 finom és hatásos méregtelenítőAz előző bejegyzésből megtudhattad, hogyan érdemes elkezdeni a méregtelenítést. Most mutatok néhány olyan gyümölcsöt, zöldséget és más méregtelenítő hatású ételt, italt, amelyekkel támogathatod a szervezeted a folyamat ideje alatt.

    Megnézem
  • ne légy mérges! i.

    Ne légy mérges! I.

    7 top tipp, amivel segítheted a méregtelenítéstA méregtelenítés kérdésköre kényes téma. Van, aki hisz benne, van, aki elutasítja. Az vitathatatlan tény, hogy a szervezetünknek jól jön néha egy „nagytakarítás”. Már több cikkben írtam a méregtelenítés folyamatáról, a bejegyzéseket itt találod: http://fb.manna.hu/aqjynh1g, http://fb.manna.hu/0dlbf2yw, http://fb.manna.hu/8yxzk2wj. A tavasz beköszöntével én mindig húzok egy vonalat és tiszta lappal indulok neki a nyárnak.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet