Tavaszi nagytakarítás hete a Mannánál I.

tavaszi nagytakarítás hete a mannánál i.

Az ecet - a háztartás szuperhőse

Ezen a héten három blog bejegyzést szentelünk a vegyszermentes tavaszi nagytakarításnak. Minden cikkben megismerhetsz tippeket, tudnivalókat, recepteket, hogy a háztartásod igazán „zöld” és környezetkímélő legyen.

Én évek óta nem használok a háztartásban kemikáliákat. Ez mindenre igaz, az ablaktisztítástól a padló felmosásáig. Az egyik legsokoldalúbb szer, ami soha nem hiányozhat az otthonunkból, az ecet. Olvass tovább, adok egy-két tippet a használatához.

Az ecet

Előállítása szerint kétféle ecetről beszélhetünk: a biológiai erjesztéssel előállítottról (alma- és más gyümölcsecetek) és a szintetikus, vagyis kémiai eljárással készült ecetről. A természetes eredetű az ecetsavon kívül fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és aminosavakat is tartalmaz. A kémiai eredetű ecetet metanolból és szén-dioxidból állítják elő. Javaslom, hogy ez utóbbit étkezéshez, ízesítéshez ne használd. Olyan ecetet vásárolj, amelynek a flakonján szerepel, hogy biológiai erjesztésű.

Régi motoros az ecet, egyidős az emberiséggel. Ahol sört vagy bort készítettek, előbb-utóbb találkoztak az ecettel is, ugyanis az alkoholos italok erjedése közben keletkezhet, ha túl sokáig levegővel érintkeznek.

Lássuk, mire is használhatod ezt a sokoldalú házi segítőt

Egy tavaszi nagytakarításnál (persze bármikor év közben is) nagy hasznát veszed. Olyan sok mindenre jó, hogy ebben a bejegyzésben meg sem próbálkozom az összes pozitívumát felsorolni, azonban néhány fontosabb területet kiragadok:

  • Általános fertőtlenítő, kiváló baktériumölő
  • Oldja a vízkövet
  • Felmosóvízhez adagolva padló tisztításhoz, és fertőtlenítéshez kiváló
  • Ablaktisztításhoz a leghatásosabb szer
  • Elektromos gépek tisztításához is alkalmazd bátran
  • Mosogatógépben öblítőszer helyett használd, csodát tesz
  • A vágódeszkák fertőtlenítéséhez kiváló a szódabikarbóna és az ecet együttese. Szórd be a deszkát szódabikarbónával, majd permetezd be ecettel. Hagyd 10 percig dolgozni, majd mosd le tiszta vízzel
  • A számítógépedet, a nyomtatót, a billentyűzetet, az egeret, stb. is tisztíthatod ecettel. Tisztítás előtt győződj meg arról, hogy áramtalanítottál-e mindent. Ecet és víz 1:1 arányú keverékét használd ehhez. A billentyűzetet fültisztító pálcika segítségével portalaníthatod: mártsd bele az ecetes keverékbe, és már használhatod is a billentyűk között
  • Kiválóan szagtalanít: a hűtőszekrény takarításánál se feledkezz meg róla
  • Gyönyörűek lesznek tőle a rozsdamentes acél és a króm felületek
  • Segítségével eltávolíthatod a matricamaradványokat, kisgyermekes szülőknek ez a bónusz :)
  • Penész ellen nagyon hatékony ellenszer
  • A gőzölős vasalód vízkövesedése ellen is hatékony az ecet és víz keveréke. Öntsd a vasaló tartályába, majd gőzölj egy kicsit. A vasaló talpát is áttörölheted ecetes vízzel
  • A cipőn lévő só és hólé keverékét is oldja, egy kis ecetes vizet permetezz egy textilre, és töröld át a cipőd vagy a csizmád
  • Nem kell többé télen az autód szélvédőjéről a jeget kapargatnod, ha befújod 3 rész ecet és 1 rész víz keverékével

Vízkőoldás ecettel

Sajnos előbb-utóbb minden háztartásban előkerül a vízkő-probléma. A fürdőszobában, a konyhában, a WC-ben is biztonsággal használhatod az ecetet a csúnya vízkőfoltok és maradványok eltávolításához. Használhatod töményen a makacs lerakódások ellen, de vízzel is hígíthatod. A csaptelepek szűrői gyakran eldugulnak a vízkőtől. Ha egy éjszakára ecetbe áztatod őket, másnapra nyoma sem lesz a vízkőnek.

A ruhák ragyogásáért

Ha azt tapasztalod, hogy a ruháid elszürkültek, valószínűleg a mosógépben lerakódott vízkő az oka. Az ecet itt is jó szolgálatot tesz, hiszen ha a mosáshoz adagolod, akkor sikeresen eltávolítja a vízkőmaradványokat a gépből és a ruhák szálai közül is. Öblítőszer helyett használd ecet és víz 1:1 arányú keverékét, adj hozzá kedvenc illóolajadból is néhány cseppet. Ha nagyon kemény nálatok a víz, akkor időnként egy teljes 90°C-os programot indíts a mosógépben üresen, tömény ecettel, így minden alkatész ragyogni fog a tisztaságtól.


 

Kövess továbbra is, mert egész héten a tavaszi nagytakarítás témakörével foglalkozunk.


 


 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • ne légy mérges ii.

    Ne légy mérges II.

    20 finom és hatásos méregtelenítőAz előző bejegyzésből megtudhattad, hogyan érdemes elkezdeni a méregtelenítést. Most mutatok néhány olyan gyümölcsöt, zöldséget és más méregtelenítő hatású ételt, italt, amelyekkel támogathatod a szervezeted a folyamat ideje alatt.

    Megnézem
  • ne légy mérges! i.

    Ne légy mérges! I.

    7 top tipp, amivel segítheted a méregtelenítéstA méregtelenítés kérdésköre kényes téma. Van, aki hisz benne, van, aki elutasítja. Az vitathatatlan tény, hogy a szervezetünknek jól jön néha egy „nagytakarítás”. Már több cikkben írtam a méregtelenítés folyamatáról, a bejegyzéseket itt találod: http://fb.manna.hu/aqjynh1g, http://fb.manna.hu/0dlbf2yw, http://fb.manna.hu/8yxzk2wj. A tavasz beköszöntével én mindig húzok egy vonalat és tiszta lappal indulok neki a nyárnak.

    Megnézem
  • gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük viii.

    Gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük VIII.

    A körömvirág – a gyógynövény, amelyet a modern orvoslás is elismer

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet