Ne légy mérges II.

ne légy mérges ii.

20 finom és hatásos méregtelenítő

Az előző bejegyzésből megtudhattad, hogyan érdemes elkezdeni a méregtelenítést. Most mutatok néhány olyan gyümölcsöt, zöldséget és más méregtelenítő hatású ételt, italt, amelyekkel támogathatod a szervezeted a folyamat ideje alatt.

1. Gránátalma

Tudtad, hogy ez az isteni gyümölcs egy antioxidánsnak köszönheti, hogy a magjai olyan gyönyörű mélypirosak? A gránátalmában lévő antocianinok védelmet nyújtanak a káros szabadgyökök ellen, így óvják a bőrt az idő előtti öregedéstől. Csökkentik a szívbetegségek, az allergia, a daganatos betegségek és a cukorbetegség előfordulásának kockázatát. Az antocianinok antioxidáns hatásukat elfogyasztás után is megtartják.

2. Rukkola

Ez a mediterrán finomság tele van vitaminokkal (pl. K- és C-vitamin) és fontos ásványi anyagokkal (pl. magnézium, folsav), van benne lutein és zeaxantin, ami véd a szem károsodása és a szürkehályog ellen is. A méregtelenítő folyamatot a rukkolában lévő sulforaphane és indol-3-karbinol nevű vegyületek segítik.

3. Fokhagyma

A benne lévő kéntartalmú vegyületek harcolnak a belekben elszaporodott káros baktériumok és gombák ellen. Ezek a vegyületek fokozzák a szervezet természetes védekezőképességét a különböző toxinokkal szemben.

4. Tengeri moszat

Az ázsiai konyha alapeleme, de már nálunk is egyre népszerűbb. Tele van ásványi anyagokkal, pl. jóddal, ami elősegíti a pajzsmirigy-hormon termelődést, szabályozza az anyagcserét. A moszat tartalmaz még nagy mennyiségű kalciumot, magnéziumot és káliumot. A magas ásványianyag-tartalom segít kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből. Bizonyos tengeri moszatokban (pl. arame és hijiki) rengeteg oldható rost van, amelyek szintén elősegítik a méregtelenítést.

5. Citrom

Az egyik leghatásosabb méregtelenítő az élelmiszerek közül. Tele van C-vitaminnal, segít helyreállítani a szervezeted lúgos-savas egyensúlyát. Ez által a test hatékonyan szabadulhat meg az étrend és a környezeti ártalmak miatt felhalmozódott mérgektől.

6. Alma

Az alma magas rosttartalmának köszönhetően felszívja a méreganyagokat és a belekbe „söpri” azokat. Alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy a benne lévő szénhidrátok lassan szívódnak fel és fokozatosan emelik meg a vérben a cukor és az inzulin szintjét. Az alma glükonsavat tartalmaz, ami segít megszabadulni az ösztrogén-szerű vegyi anyagoktól és a nehézfém-eredetű mérgektől.

7. Fejeskáposzta

Az egyik legkedvezőbb árú méregtelenítő étel. Nagy mennyiségben tartalmaz glükozinolátokat, kéntartalmú vegyületeket. Csökkentheti a daganatos betegségek előfordulását. Magas a K- és a C-vitamin tartalma.

8. Quinoa

Ezt a gluténmentes gabonafélét már több mint 5000 éve termesztik Dél-Amerikában. Népszerű méregtelenítő étel. Egy igazi protein erőmű, 50 százalékkal több fehérjét tartalmaz, mint bármelyik gabona, és tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, így egy teljes értékű fehérje, ahogyan a húsok vagy egyéb állati fehérjék. Alacsony a glikémiás indexe, fokozatosan emeli a vércukor-szintet. Nagyon hasznos, ha diétázol vagy a vegetáriánus életmódot követed.

9. Búzafű

Erős méregtelenítő képességét a benne lévő klorofillnak, aminosavaknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak és enzimeknek köszönheti.

10. Mandula

Nagyon hasznos méregtelenítéskor, mert a mandulatej az egyik legfinomabb növényi alapú tej, amit a tehéntej kiváltására használhatsz. Magas az E-vitamin tartalma, a rost- és növényi fehérje-tartalma. Gazdag magnéziumban, foszforban, kalciumban, vasban, folsavban.

11. Avokádó

Amikor a "80-as, "90-es években az alacsony zsírtartalmú diéta volt trendi, az avokádó tiltólistás élelmiszer lett a magas zsírtartalma miatt. Ez a zsírtartalom azonban telítetlen zsírsavakból áll, amelyek nemhogy nem zavarják meg a szervezet egyensúlyát, hanem még jótékony hatással is vannak rád. Ezek a zsírsavak elengedhetetlenek a méregtelenítéskor, hiszen serkentik az epe működését, így könnyebben ürülnek a méreganyagok. Nem beszélve arról, hogy ezekre a jótékony zsírokra szükség van a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához is. Az avokádó tartalmaz E-vitamint, folsavat, B5-vitamint és a káliumot.

12. Áfonya

Ezek a kis kék bogyók tele vannak rosttal és C-vitaminnal, magas az antioxidáns-tartalmuk. A bogyók kék színüket is az antioxidánsoknak köszönhetik, az antocianinoknak, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök által okozott károktól, valamint védenek a szívbetegségek ellen, a szürkehályog, a zöld hályog, segítenek az Alzheimer-kór tünetei elleni küzdelemben. Az áfonya antioxidánsai csökkentik az allergiákra, a cukorbetegségre és bizonyos rákbetegségekre való hajlamot.

13. Gyömbér

A méregtelenítő élelmiszereket tartalmazó listáról nem hiányozhat a gyömbér. Természetes gyulladáscsökkentő, enyhíti a hányingert, javítja az emésztést, és elősegíti a méregtelenítést.

14. Karfiol

Magas a glükozinolát-tartalma. Ezek a vegyi anyagok a belekben bomlanak le és szabályozzák a szervezet méregtelenítő enzimeit.

15. Petrezselyem

Ez a népszerű fűszernövény hatásos méregtelenítő, hiszen van benne C-vitamin, klorofill, béta-karotin, K-vitamin és folsav, amelyek mind szükségesek a szervezet méregtelenítő folyamataihoz.

16. Cékla

Nagyon jó kálium-, folsav-, rost- és antioxidáns-forrás. A cékla betaint is tartalmaz, amely egy olyan vegyület, amely csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, véd a májkárosodás ellen. A gyönyörű vöröseslila színt a betacyaninnak köszönheti, amely gyulladáscsökkentő, antioxidáns és támogatja a méregtelenítést.

17. Zöldtea

Ha csökkented a kávéfogyasztást, akkor azt a zöldtea nagyon jól pótolja, hiszen tartalmaz koffeint, ezen kívül egy nagyon erős antioxidánst, amely védi a májat, így segíti a méregtelenítést, megakadályozza az LDL-koleszterin szintjének növekedését. Segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és bizonyos daganatos betegségeket is.


18. Lenmag

A lenmag alfa-linolénsavat, omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely segíti a szervezet méregtelenítését. Serkenti az anyagcserét, hogy könnyebben távozzanak a felesleges méreganyagok. Magas a mangántartalma.

19. Édeskömény

Alacsony kalóriatartalmú gyökérzöldség, ami nagyon jó folsav-, kálium- és antioxidáns-forrás, Enyhe vízhajtó, ami segíti a toxikus anyagok eltávolítását a szervezetből.

20. Zeller

Rostokban gazdag és rengeteg kálium van benne. Ennek köszönhetően kiváló vízhajtó és méregtelenítő.

Készíts turmixot ezekből a finom zöldségekből és gyümölcsökből, hogy a méregtelenítés alatt támogasd a szervezeted vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Neked melyik a kedvenced a 20 finomság közül?


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • ne légy mérges! i.

    Ne légy mérges! I.

    7 top tipp, amivel segítheted a méregtelenítéstA méregtelenítés kérdésköre kényes téma. Van, aki hisz benne, van, aki elutasítja. Az vitathatatlan tény, hogy a szervezetünknek jól jön néha egy „nagytakarítás”. Már több cikkben írtam a méregtelenítés folyamatáról, a bejegyzéseket itt találod: http://fb.manna.hu/aqjynh1g, http://fb.manna.hu/0dlbf2yw, http://fb.manna.hu/8yxzk2wj. A tavasz beköszöntével én mindig húzok egy vonalat és tiszta lappal indulok neki a nyárnak.

    Megnézem
  • gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük viii.

    Gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük VIII.

    A körömvirág – a gyógynövény, amelyet a modern orvoslás is elismer

    Megnézem
  • interjú szabó patríciával

    Interjú Szabó Patríciával

    Már most igazi "bio anyuka" vagyokAz első gyermekét váró újságíró, blogger a szépségiparból hozott tapasztalataival felvértezve a babavárás időszakában is kerüli a vegyszerekkel terhelt kozmetikumokat, tisztálkodószereket. Fotó: Falus Kriszta

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet