Így készíts vegán tisztítószert és mosószert házilag
Így készíts vegán tisztítószert és mosószert házilag

Így készíts vegán tisztítószert és mosószert házilag



Ha fontos, hogy kozmetikumaid mentesek legyenek az állati eredetű alapanyagoktól, akkor a vegán tisztítószerekre is felfigyelsz. Jól gondolom?

Mitől vegán egy mosó- és tisztítószer? És miért jó, ha az?


A hagyományos mosó- és tisztítószerektől papírforma szerint azért idegenkedünk, mert különféle kemikáliákat tartalmaznak. Ezek az összetevők nemcsak hogy potenciálisan mérgezőek, de nem egy közülük kifejezetten veszélyes az emberi egészségre és a környezetre.

Ha ezeket a szereket használod a mosáshoz, mosogatáshoz és takarításhoz, szinte elkerülhetetlen, hogy maradványaik a szennyvízzel, a szeméttel a környezetbe kerüljenek. Ha ez a veszély túl távolinak, megfoghatatlannak tűnik, gondolj a vegyszeres mosószerek okozta bőrproblémákra: a babák bőre sajnos különösen érzékeny lehet.

A különböző gyártók termékei ráadásul azért versenyeznek, hogy levedd őket a polcról, ezért újabb színekkel vagy illatokkal csábítanak, melyeket jórészt ismét csak vegyszerekkel lehet elérni. Nem meglepő, hogy hacsak lehet, inkább kerülni szeretnéd ezeket a mosószereket, öblítőket, mosogatószereket, szanitertisztítókat vagy fertőtlenítőszereket.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy ezek a vegyszerek azért is aggályosak lehetnek, mert állati eredetű összetevőket is tartalmazhatnak enzimeket, zsírokat. Sőt, akár állatokon is tesztelhetik őket.

A házilag készített vegán tisztítószerek mentesek ezektől összetevőktől, így tiszteletben tartják az állatvilágot. És nem utolsósorban szinte gyerekjáték elkészíteni őket!

Lássunk néhány vegán tisztítószert mindössze néhány, a Te háztartásodban is megtalálható alapanyag felhasználásával!

Amire szükséged lesz: szódabikarbóna, citromlé, só, ecet, természetes illóolajok egyéni ízlés szerint és víz.


Vegán súrolás a fürdőszobában


Jól bevált módszerem a kád, a kagyló vagy a csempék tisztítására a következő: készítsünk házi súrolószert 1 csésze szódabikarbóna, negyed csésze apró szemcsés só, 5-10 csepp tiszta, hígítatlan citrom, illetve rozmaring illóolaj felhasználásával. Egy kis edényben keverd össze a hozzávalókat, a masszát dörzsöld szét a felületen ronggyal vagy szivaccsal, majd vízzel öblítsd le. A szódabikarbóna a vécé tisztításánál is jó szolgálatot tesz: szórj belőle alaposan a vécékagylóba, súrold le a kefével és öblítsd le.

Ha mindez nem lenne elegendő a makacs szennyeződések ellen, ecet és víz 1:1 arányú keverékével mosd le a súrolószert (ez a kádnál, kagylónál is beválik). Az ecettel vagy a citromlével a vízkő ellen is harcba szállhatsz, használd hígítás nélkül a csaptelepek vagy a zuhanyrózsa tisztítására.

A szódabikarbóna, más néven nátrium-hidrogén-karbonát környezetbarát, vegán alapanyag, egy enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. A konyhából is ismerős lehet, sütőpor helyett is használják, hogy megemelje, könnyedebbé tegye a házi sütiket. (Sütéshez csak étkezési szódabikarbónát vásárolj!)

Az ecetek túlnyomó része is vegán, például amelyeket almából, szőlőből, árpából vagy rizsből állítanak elő. A mézecet már nem vegán, de valljuk be, kevés rá az esély, hogy ezzel súrold a kádat. Ha biztosra akarsz menni, nézd meg az ecet összetevőit!

Szagtalan mosógép és tiszta ruhák vegán módra


A szódabikarbónára a mosógép tisztításánál is számíthatsz: önts hozzá ecetet és indíts el egy magas hőfokú, 60, de akár 90 fokos programot. Az arányokat illetően sokféle variáció létezik, ha mosást indítasz, a keveréknek nem kell kenhetőnek lennie, maradjon annyira folyékony, hogy bele tudd önteni a mosószer adagolójába. Ha a mosógép dobját súrolod a keverékkel, a kenhetőbb állag a cél, itt a szódabikarbóna domináljon.

A vegyszermentes, vegán mosás úgy lesz teljes, ha a mosószert is lecseréled, erre kitűnő választás a Manna mosódió. Alapanyaga a Dél-Indiában honos szappanfa (Sapindus mukorossi) termése, a mosódió 100%-ban természetes és állati összetevőt nem tartalmaz.

A mosógépekből olykor kellemetlen szag áradhat, erről a hagyományos mosószerek és a szennyeződések maradványai mellett a mosás után túl sokáig bent hagyott ruhák tehetnek. A szódabikarbóna is remek vegán szer a zavaró szagok eltüntetésére, de mielőtt átállsz a vegyszermentes mosásra, érdemes 20%-os ecettel is átmosni a mosógépet.

Ebben a korábbi bejegyzésemben arról meséltem, milyen tények és tévhitek léteznek a mosódióval kapcsolatban.


Extra tipp: vegán mosás a Manna szappanok újrafelhasználásával


Kedvenc Manna natúrszappanjaid a vegán mosásban is a segítségedre lehetnek. Először is gyűjtsd össze a megmaradt apró szappandarabkákat, és főzd össze őket vízzel. (Beismerem, ez nem is olyan könnyű, ki ne szeretné az utolsó kis szappangolyócskáig élvezni őket?)

A mosószer összetevőinek arányai: 50 dkg szappanhoz önts annyi vizet, hogy ellepje a szappant, majd 1 liter vizet hozzátéve főzd a keveréket 10 percig. Miután a leendő mosószer kihűlt, adj hozzá 1 evőkanál szódabikarbónát, és olyan illóolajat, amilyet szeretnél. A mosószert egy flakonban el is teheted, és később mosásonként adagolhatod, ügyelve arra, hogy használat előtt felrázd.

Ha kíváncsi vagy, hogyan készíthetsz hozzá házilag öblítőt, ide kattintva megtudhatod.

A tiszta, ragyogó fürdőszobában még jobban esik a fürdés. Hát még, ha ajándékba kapott illatos, nyugtató fürdősóval tesszük! Ha a karácsonyi készülődés hevében házi fürdőszer készítésébe fognál, ajánlom hozzá ezt a remek receptet.

Próbáltad már a vegán takarítást, tisztítást, mosást? Vannak bevált fortályaid? Mesélj róluk!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet