5+1 azonnal alkalmazható takarékossági tipp a Tündérektől
5+1 azonnal alkalmazható takarékossági tipp a tündérektől

5+1 azonnal alkalmazható takarékossági tipp a Tündérektől



Takarékoskodni sokféleképpen és sokféle okból lehet. Ha igazán előrelátó vagy, nemcsak a kiadásaid, a rezsiszámláid csökkentésére gondolsz, hanem a környezettudatosságra is. Ehhez adunk könnyen megfogadható tippeket.

Spórolj az energiával és közben óvd a világot!


Háztartásod ökológiai lábnyomának csökkentését sosem késő elkezdeni, vagy ha már rajta vagy az úton, tovább tökéletesíteni a módszereidet. A spórolás, a rezsi csökkentése joggal motiválhat ebben, de ne felejtsd, a környezettudatosság önmagában hordozza jutalmát, a Föld megóvását. Tippjeinket akár már ma alkalmazhatod, vágj bele!


 1. Fürdés helyett válaszd a zuhanyozás élményét


Ha a fürdést zuhanyozásra cseréled, a vízfogyasztást akár a harmadára is csökkentheted. Míg egy fürdéssel kb. 160 liter vizet használsz el, 5 perc zuhany mérlege 60 liter víz. (Tény, hogy a zuhanyfejen is sok múlik, vannak olyan típusok, melyek kevesebb vizet engednek át.) Még több múlik azon, meddig állsz a tus alatt. Egy félórás tusolással már nem valószínű, hogy energiát vagy vizet spórolsz. De a jó hír, hogy egy 10 perces zuhanyozásba is lehet annyi spa-élményt sűríteni, ami után másképp látod a világot. Nézd csak meg a Manna Shower Sensation tusfürdőket, és kiderül, mire gondolok!

Még több vizes spórolási tippet szeretnél? Két korábbi bejegyzésemben is adtam tanácsokat ahhoz, hogyan takarékoskodhatsz a vízzel, ide és ide kattintva olvashatod őket.


2. A hajmosásra tusolás közben keríts sort


Rövid vagy félhosszú hajadat tusolás közben is gyorsan, hatékonyan moshatod meg. Nem vitás, hogy ezzel is kevesebb víz fogy, hiszen megspóroltál egy tusolást. A költségeket úgy is csökkentheted, ha a hajad tisztításához csak szappant használsz, más kozmetikumokat nem. Vagy még ennél is továbblépve olyan szappant, ami hajmosáshoz és tisztálkodáshoz is kiváló.

Ide kattintva részletes útmutatást találsz blogunkban ahhoz, hogyan használd a kifejezetten hajmosásra készült Manna Egészséges tincsek szappant. Szeretnél kipróbálni egy olyan Manna szappant is, amely tetőtől talpig használható? Azt javaslom, kezdd a próbálkozást egy olyan Manna-klasszikussal, mint a COCO Sheavajas szappan!

Extra tipp az energiatakarékossághoz (is): ne forró vízzel moss hajat! A langyos víz kevesebbe kerül, jóval kíméletesebb a hajhoz, és még fényesebbé is teheti azt.


3. Figyelj oda a csöpögő vagy feleslegesen megnyitott csapokra


Azzal a legtöbben tisztában vagyunk, hogy a csöpögő csapokat érdemes minél előbb megjavíttatni, hisz ez az egyik leglátványosabb otthoni pocsékolás. De vajon hányszor hagyod a vizet csak úgy, feleslegesen elfolyni? Figyelj rá tudatosan, hogy kézmosás, fogmosás vagy kézi mosogatás közben zárd el a vizet, amikor épp nincs rá szükség. A kézmosásnál elég akkor megengedni a vizet, ha már beszappanoztad a kezedet (előtte azért nedvesítsd be). A fogmosásnál is épp elég akkor kinyitni a csapot, amikor öblíteni akarsz. Még profibb megoldás előre kitölteni a vizet egy fogmosópohárba. Kézi mosogatásnál előbb áztasd be az edényeket, utána mosd el őket.

Extra spórolási tipp a kézmosáshoz: a Manna szappanok még tovább tartanak, ha kézmosás után lerázod, lecsöpögteted és hagyod megszáradni őket.


4. Csak telepakolt mosógépet indíts el


A félig töltött mosógép is kimossa a ruháidat, de mennyivel egyszerűbb, ha a következő mosást megspórolva (a használati utasítást figyelembe véve) telepakolod a készüléket! A szárítógép bevetése energiaigényes, de kellő elővigyázatossággal télen sem kell lemondanod arról, hogy a szabadban száradjanak a ruhák. Ha az időjárás túl zord, esik az eső vagy a hó, viharos szél fúj, mondj le a kinti teregetésről. Fagypont alatti hőmérsékleten a ruhák meg is fagyhatnak, épp ezért a kényes anyagokat is a négy fal között szárítsd. De a törölközők, ágyneműk a téli napsütésben is száradhatnak a szabadban.

Extra tipp a mosáshoz: a környezettudatosságot ennél is tovább fokozhatod, ha kemikáliák helyett 100%-ban természetes mosódiót használsz.

5. Tarts bent még több meleget pár apró fortéllyal

Sok kicsi sokra megy! Apránként számold fel azokat a réseket és “gyenge pontokat”, ahol a meleg elszökhet. Járj nyitott szemmel, és észreveszed, amit eddig talán nem! A régen tisztított, poros fűtőtestet, amit itt az ideje portalanítani és mögé hővisszaverő fóliát tenni, vagy a függönyt, amit szellőztetés után akár el is húzhatsz. Ha nem barikádozod el a fűtőtestet, nem zsúfolod tele bútorokkal a környezetét, a meleg máshová is eljuthat.

Extra tipp: mélyülj el még jobban a témában, ebben a bejegyzésemben még több trükköt találsz ahhoz, hogyan spórolhatsz az energiával.


5+1: Próbáld ki a minimalista háztartást


Miközben a meleg útját egyengeted, gondolj arra is, hogy mennyi felesleges tárgy vesz körül. Kacatok, sosem használt ajándékok, megunt ruhák, széttaposott cipők. Biztos, hogy szükséged van rájuk? Gondoskodj róla, hogy amit ki kell dobni, a szelektív hulladékgyűjtőbe kerüljön. Ha van, amit újra tudsz hasznosítani, tedd meg. Ami másnak hasznos lehet, azt akár pénzzé is teheted, de el is adományozhatod. A fenntartható világért tett erőfeszítésed nem csepp a tengerben, akár az energiatakarékosságnál, itt is minden apró lépés számít. Olvass még többet arról, hogyan építhetsz minimalista háztartást!

Van olyan spórolási tipped, ami másoknak is hasznos lehet? Mondd el a véleményedet!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet