Kincsünk, a víz – hogyan vigyázzunk rá?
kincsünk, a víz – hogyan vigyázzunk rá?

Kincsünk, a víz – hogyan vigyázzunk rá?



Bár Földünkön nagyon sok a víz, az ember számára hasznosítható mennyiség lényegesen kevesebb: csak 2,5 % édesvíz, és ennek is csupán 0,3 %-ához van hozzáférésünk. Kulcsfontosságú tehát a takarékoskodás.

Megdöbbentő adat, hogy az EU-ban átlagosan körülbelül napi 150 liter vizet fogyaszt el egy ember. Ugyanakkor a fejlődő országokban ennek töredéke jut fejenként, Mozambikban például mindössze 10 liter! Nem szabad azt gondolnunk, hogy ha nekünk van elég vizünk, akkor nyugodtan pazarolhatjuk. Ugyanis világszerte rohamosan fogy a felhasználható, jó minőségű vízkészlet, és nálunk is véges. A mi viselkedésünk gyeremekeink, unokáink sorsára, életére hat.

Szeretnék megosztani Veled néhány hasznos víztakarékossági tippet.


Takarékosság a fürdőszobában

  • A napi tisztálkodásra rengeteg víz fogy. Fürdés helyett válaszd a zuhanyzást! Egy fürdés során kb. 160 liter vizet használunk, míg 5 perc zuhanyzáshoz nagyjából 60 litert. Ráadásul utóbbi egészségesebb, higiénikusabb és üdítőbb is.
  • Zuhanyzásnál, hajmosásnál, fogmosásnál, borotválkozásnál, kézmosásnál zárd el a vizet, amíg szappanozol, samponozol, tisztálkodsz. Használj fogmosó poharat!
  • Amíg meleg vízre vársz, több liter víz elfolyhat. Ne hagyd veszni, tegyél a csap vagy zuhany alá egy vödröt, és a felfogott vizet használhatod felmosáshoz vagy akár WC-öblítésre.
  • A csapokra szerelhetsz víztakarékos perlátort, amely a kifolyó vizet levegővel dúsítja. A nagy nyomás miatt észre sem fogod venni a különbséget – annál inkább a vízszámládon!
  • A másik nagy pazarló a WC: egy-egy öblítésre 7-9 liter értékes ivóvizet is elhasználhatunk! Ez óriási luxus. Megéri olyan öblítőt felszerelni, amelynél mi szabályozzuk a felhasznált víz mennyiségét, így akár 5 literre csökkenthetjük az egyszeri fogyasztást. Még jobb megoldás az olyan tartály, amely a kézmosásnál elhasznált vizet használja újra.
  • Környezetvédelmi szempontból az is fontos, hogy környezetbarát tisztítószereket használj, hiszen ezek jóval kisebb terhet rónak a víztisztító rendszerekre.
  • A mosógépet pakold mindig tele, és energiát spórolsz, ha csak a szükséges hőfokra állítod. Egy nem túl szennyezett, pl. irodai munka során viselt ruhát elegendő 40 fokon kimosni.

Konyhai ötletek

  • A mosogatásnál is sok vizet spórolhatunk. A mosogatógépet csak akkor indítsd el, ha tele van. Előöblítés nem szükséges, elegendő a durvább ételmaradéktól megtisztítani az edényeket.
  • Kézi mosogatást ne folyó víz alatt végezz, mert úgy sokkal több vizet fogyasztasz. Az öblítést is megoldhatod a mosogatókagylóba töltött tiszta vízzel, így sokkal kevesebb víz elegendő.
  • A zöldséget, gyümölcsöt is tisztíthatod folyó víz helyett egy vízzel teli tálban, kefe segítségével.
  • Szintén sok víz elfolyhat feleslegesen, amíg nyáron hideg vízre vársz a csapból. Fogd fel egy tálba, és viráglocsolásra használhatod. A másik megoldás egy flakon vizet a hűtőbe tenni.
  • Tea- és kávéfőzésnél mérd ki a csészével előre a kívánt mennyiséget. Sokaknak kincset érne a fölös, megmaradt víz, amit Te egy megszokott mozdulattal a lefolyóba löttyintesz.
  • A vízminőség védelme érdekében az is fontos, hogy az ételmaradékot, használt olajat semmiképp ne öntsd a lefolyóba! Ételmaradéknak a kukában a helye egy zacskóban (persze ezt is el kellene kerülni), a használt olajat pedig le tudod adni a MOL benzinkutakon, valamint sok ALDI üzletben is van átvevőpont.

Kerti, udvari tippek

  • A helyes locsolással jól érzékelhetően sok vizet – és pénzt – tudsz megspórolni. Este vagy kora reggel locsolj, hiszen a nappali forróságban nagyon hamar elpárolog a víz. A növények tövét locsold, ne az egész növényt, a szórófejes öntözőrendszerrel szemben a csepegtetéses sokkal takarékosabb megoldás.
  • Ha nem akarod az ivóvizet a kertben ellocspocsolni, szerezz be esővízgyűjtő medencét vagy hordót! Arra figyelj, hogy amikor nem esik, takard le, hogy ne párologjon, valamint hogy kisállatok bele ne essenek.
  • De ezzel még nem ért véget a lehetőségek sora: megfelelő talajtakarással akadályozni tudod a víz elpárolgását, például mulcsozással. A füvet nem kell nagyon gyakran és tövig nyírni – ha hosszabbak a fűszálak, jobban takarják a talajt, az kevésbé szárad ki. Ráadásul a ritkább nyírással energiát is megspórolsz.
  • Manapság minden szabad felületet lebetonoznak az emberek, ez rendkívül káros! A beton napközben magába szívja a meleget, majd ontja magából éjszaka is, a növények hiányában nincsen párologtatás, nincsenek rovarok, méhek. Ráadásul, ha egy nagyobb eső zúdul le, akkor beáznak a pincék, városokban záporok után gyakran az utakon hömpölyög a víz, ami nem tud a talajba jutni. Inkább füvesíts, virágosíts, ahol pedig mindenképpen szükséges, pl. autókijáratnál, ott gyephézagos térkövet rakj le, vagy kavicsot szórj a földre.
  • Kerti bútorok mosására ne a slagot használd, hanem egy vízzel töltött vödröt és rongyot, így a vízmennyiség töredékét használod fel.
  • Az autómosást is sokkal takarékosabb és olcsóbb kézzel végezni.
Ha ezeket az ötleteket szép fokozatosan átülteted a mindennapjaidba, nemcsak Földünkkel teszel nagyon jót, hanem a pénztárcádon is érezni fogod hatásukat!

Ha Neked is vannak hasznos víztakarékos tippjeid, oszd meg velünk! 


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • kényeztető, luxus manna a dm-ben - blog

    Kényeztető, luxus Manna a dm-ben

    A természet értékes kincseit tartalmazza, fantasztikus az illata, gazdagon táplálja bőrödet, a ráncocskák menekülnek előle, és a dm-ben is megtalálod – mi az?

    Megnézem
  • időszakos böjt – fogyókúrás csodamódszer? - blog

    Időszakos böjt – fogyókúrás csodamódszer?

    Itt a húsvét előtti nagyböjt időszaka, ősi keresztény szokás ilyenkor a 40 napos böjt tartása. Azt már régóta tudjuk, hogy a böjt nem csupán vallási, hanem egészségügyi szempontból is előnyös. Számtalan pozitív élettani hatása mellett sokaknak segít a fogyásban, illetve az ideális testsúlyuk megőrzésében is.

    Megnézem
  • Árulkodnak korunkról - szuper tippek a nyak és a dekoltázs ápolására - blog

    Árulkodnak korunkról - szuper tippek a nyak és a dekoltázs ápolására

    Az anti-aginget egyre többen veszik komolyan, és szerencsére egyre jobb hatóanyagok és módszerek állnak rendelkezésünkre arcbőrünk fiatalos üdeségének megőrzésére. Azonban hiába használjuk arcunkra a legjobb készítményeket, ha a nyak és a dekoltázs érzékeny bőrét elhanyagoljuk, mivel a valódi korunk leghamarabb

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet