Natúrkozmetikum mellé vegán divat illik?
natúrkozmetikum mellé vegán divat illik?

Natúrkozmetikum mellé vegán divat illik?



A vegánság egyben életforma is, mely arról tanúskodik, hogy felelősséget érzünk a környezet iránt. Akinek fontos, hogy a szappan, a sampon vagy a fogkrém ne tartalmazzon állati összetevőket, az a ruhatárát is megválogatja.

Bizonyára nem árulok el újdonságot: a Manna vegán. Sőt, az első olyan magyar kozmetikum, melyet a neves Cruelty Free International is elismert, mint garantáltan állatkísérletektől mentes márkát. 2016-ban a Vegan Society elismerését is kiérdemeltük, ezért láthatod az ő napraforgós logójukat is a Mannákon.

Vegánnak lenni valóban életforma

Számomra a vegánság nem áll meg a kozmetikumoknál, magam is érdeklődéssel kutatok, olvasok a témában, így örömmel nyújtok betekintést a vegán életmód más területeibe is.

Ezért olvashatsz például annyi finom, házilag is könnyedén elkészíthető vegán receptet blogunkban: olyanokat, mint a gesztenyés muffin, a csokifagyi, a sütőtökkrémleves, a diétás almalekvár, a körtedzsem és a hagymalekvár.

Arra is kitértem, hogyan süss mindenmentes kenyeret, vagy tekerj gyümölcsből sushit.

Akkor sem tévesztem szem elől a vegán szemléletet, ha háztartási praktikákról, kézműves időtöltésről van szó, így megtudhattad már azt is, hogyan kell vegán gyertyát készíteni,

Az összetevők kérdése nem áll meg a fürdőszobában vagy a konyhában. Ha szimpatizálsz a természetes, állati eredetű összetevőktől mentes Mannákkal, akkor bizonyára szívesen olvasol blogunkban a veganizmus egy újabb oldaláról, a divatról.

Mit érdemes tudnod a vegán divatról?

  • A veganizmus pontosan ugyanazt jelenti a ruhásszekrényben, mint a konyhában: ne válassz olyan alapanyagokat, melyek állati eredetűek, vagy állatokon tesztelték őket. Van, hogy ez nagyon könnyű – és van, hogy elég nagy kihívás.

  • A különféle állati szőrmék helyettesítése (vagy a szőrme teljes kihagyása) talán a legegyszerűbb módja annak, hogy elkezdd a vegán öltözködést. Elég, ha nem tartasz szőrmekabátot, vagy ha mindenáron erre a hatásra vágysz, műszőrmével próbálkozol. (Bár ez is megfontolandó, mivel a színes műszőrmék, legyenek bármilyen játékosak, bohókásak, de egyben komolytalanok is, nehéz jól öltözöttnek tűnni bennük.)

  • Az állati bőr lecserélése már fogós kérdés, hiszen a minőséginek tartott cipők vagy táskák nagy része bőrből készül, ezeket váltjuk ki a legnehezebben. A szintetikus alapanyagokra (például műbőrre) cserélés sem tökéletes módszer, részben azért, mert a műbőr tényleg kevésbé tartós, folyamatos pótlása ugyanúgy környezetet terheli.

    A kísérletezést ezért még nem szabad feladni: könnyű belátni, hogy a bőrcipők gyártása része bizony tényleg a környezet kizsákmányolásával fenyeget, az állati eredetű alapanyagon felül a bőr feldolgozásához használt vegyi anyagok miatt is.

    A bőr vegán helyettesítésére számos próbálkozás létezik, ilyen például az ananászlevél. A cipőiparban való elterjedésére azonban minden bizonnyal még várnunk kell. Addig is jó alternatíva lehet a textilcipő is, feltéve, ha szintén minden elemében vegán.

  • A bőrön kívül a selyem és a gyapjú is állati eredetű, tudatosan úgy kerülheted el őket, ha figyeled a címkéket, hisz a ruhák összetételét ugyanúgy feltüntetik, akár az élelmiszerekét. (Figyelem, a címke nem arra figyelmeztet, hogy az inged nem vegán, csak a szimpla felsorolással segíthet a döntésben.)

  • Talán mondanom sem kell: ha a vegán divatra szavazol, ne viselj igazgyöngy nyakláncot sem, vagyis a kiegészítők megválasztására is ügyelj.

Szívesen olvasnál még környezetbarát szemléletünkről?

Bővebben itt foglalkoztam a Mannák összetételével, itt pedig 10 érvet sorolok fel arról (köztük a vegánságot), hogy miért jó Mannákat használni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • dolce vita? gyere, élvezzük! - blog

    Dolce vita? Gyere, élvezzük!

    Imádod az ünnepi felhajtást, de néha azért eleged van az egyhangú téli szürkeségből? Friss cikkemben arra vállalkozom, hogy egy kis olasz életérzést csempésszek a borongós mindennapokba.

    Megnézem
  • Így vásárolj tudatosan a mannával - blog

    Így vásárolj tudatosan a Mannával

    Kérdezted már magadtól, mit tehetsz egy fenntarthatóbb világért? A kérdésre sokféle válasz létezik, de az egyik legfontosabb mindenképpen a tudatosabb vásárlás.

    Megnézem
  • elárulom, miben rejlik a csomagolás varázsa - blog

    Elárulom, miben rejlik a csomagolás varázsa

    Az bizonyára számodra sem újdonság, hogy egy gusztusosan becsomagolt kozmetikum már látványával is hatással van rád. A felelősségteljesen és igényesen megtervezett csomagolás azonban ennél sokkal többre is képes: üzen neked.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Éva
    • 2020-01-14 09:17

    Kedves Andre,szeretném megkérdezni,hogy a barna foltjaimat mivel tuntethetem el?Szerintem már egy kis öregségi foltoknak is nevezhetjuk,,

    • Éva
    • 2020-01-14 09:17
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2020-01-31 21:57

      Kedves Éva, próbáld meg arcmosás után áttörölni citrommal a kínos részeket. Krémként bármelyik sheavajat használhatod. 
      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2020-01-31 21:57

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet