Így vásárolj tudatosan a Mannával
Így vásárolj tudatosan a mannával

Így vásárolj tudatosan a Mannával



Kérdezted már magadtól, mit tehetsz egy fenntarthatóbb világért? A kérdésre sokféle válasz létezik, de az egyik legfontosabb mindenképpen a tudatosabb vásárlás.

Választásoddal óhatatlanul szavazol. És ha már így van, miért ne foglalhatnál állást az élhetőbb világ mellett, egyben a káros, környezetpusztító megoldások ellen?

Csak azt vedd meg, amire szükséged van.

Ez az alapelv talán túlságosan magától értetődően hangzik, de a legtöbb háztartásban a ruhásszekrénytől a fürdőszobáig nagyon sok olyan ruha, használati tárgy vagy kozmetikum található, amelyekre igazából nem volt égető szükség.

Több okból is érdemes minimalista, visszafogott hozzáállásra törekedni. Egyrészt a tapasztalatok azt mutatják, felszabadultabbak lehetünk, ha kevesebb tárgy vesz bennünket körbe. Másrészt nem kevés pénzt takaríthatsz meg, ha nem engedsz a hívogató polcok csábításának. Örökérvényű tanács, hogy csak előre megírt bevásárlólistával indulj el a boltba. Ha erre csak a valóban fontos tételek kerülnek fel, elkerülheted a fölösleges költekezést.

A minimalista háztartásról itt írtam korábban, ha el akarsz mélyedni a „környezet méregtelenítésének” témájában, ajánlom figyelmedbe.

A Manna weboldalán bőrtípusteszttel is segítjük a felelős döntéseket. Ha nem tudod pontosan, milyen a bőrtípusod, azt sem tudod majd eldönteni, mire is van szüksége a bőrödnek – vagyis nem tudsz érdemben választani a Mannák közül. Hogy ezt elkerülhesd, a teszt eredménye alapján tippeket kapsz számodra ideális Mannákról.

A szemét a legdrágább, amit a kosaradba kerülhet – ezt kerüld el.

Ha túl sok fölösleges holmit veszel meg, azzal tömérdek hulladékot termelsz, hiszen előbb-utóbb meg akarsz majd szabadulni a hasznavehetetlen tárgyaktól, melyek így a szemétben végzik. Ez nem csak „pusztán” pénzkidobás, de a környezetre is óriási terhet ró.

Érdemes figyelni a csomagolóanyagok minőségére és mennyiségére is. A csomagolás sokszor a legelső, ami kidobásra kerül, mondanom sem kell, mindez mekkora pazarlás.

Az egy alkalomnál többet nem megérő csomagolást lehetőség szerint váltsd ki, mondjuk egy többször használható dobozzal (mint a Manna ajándékdoboz) – vagy válassz környezetbarát, újrahasznosított papírból készült csomagolóanyagot.

Használj minél kevesebb kozmetikumot, minél több funkcióban.

Környezettudatos, minimalista szemlélettel egy adott igényt (például a haj megfelelő ápolását) igyekszünk minél kevesebb (akár egyetlen) termékkel kielégíteni.

Sok gyártó viszont arról szeretne meggyőzni, hogy egy adott sampon csak az ugyanabba a termékcsaládba tartozó balzsammal hatásos. Vagy, hogy az arclemosó mellé még két-háromféle más arctisztító is szükséges a „hatás” érdekében.

Olykor valóban egymásra épülnek az arc- vagy hajápolás egyes lépései, de sokkal fenntarthatóbb és költséghatékonyabb, ha multifunkciós kozmetikumokat keresel, amelyek többféle célra is kiválóan beválnak.

A természet kincsei sokat segítenek ebben, különösképpen az értékes növényi olajok. Számos Mannánk van, ahol élvezheted az általuk biztosított sokoldalúságot. Mint a Manna szőlőmagolaj szépségolaj, amely száraz, érett és pattanásos bőrre, a szemkörnyéki érzékeny bőrre, masszázsolajként, test-, láb- vagy éppen ajak- és hajápolónak is remek.

Szavazz az etikus, „erőszakmentes” szépségre.

A szépségre való törekvés természetes és érthető vágy, azonban semmilyen körülmények között sem indokolhatja az állatokon való tesztelést. Büszkék vagyunk rá, hogy natúrkozmetikumaink megkapták a Leaping Bunny logóval fémjelzett minősítést, amely zéró toleranciát hirdet az állatkísérletek ellen. Valamennyi Manna címkéjén ott a Cruelty Free minősítés, mely az állatkísérlet-mentességünket jelzi.

Van saját tippjeid a tudatos vásárláshoz? Oszd meg velünk!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • elárulom, miben rejlik a csomagolás varázsa - blog

    Elárulom, miben rejlik a csomagolás varázsa

    Az bizonyára számodra sem újdonság, hogy egy gusztusosan becsomagolt kozmetikum már látványával is hatással van rád. A felelősségteljesen és igényesen megtervezett csomagolás azonban ennél sokkal többre is képes: üzen neked.

    Megnézem
  • rövid a hajad? kurtítsd meg az ápolását is! - blog

    Rövid a hajad? Kurtítsd meg az ápolását is!

    Pixie, bob, tépett vagy szögegyenes – a rövid fazonok szépek, divatosak és szinte minden arcformához illik valamelyik változatuk. Élvezd a rövid haj összes előnyét, és vedd könnyedén az ápolását is!

    Megnézem
  • Így készíts dzsemet chiamagból - blog

    Így készíts dzsemet chiamagból

    Az ősznek lassan vége, és ez egyben a hagyományos befőzési időszak lezárultát is jelenti. Kár, mert a házi lekvárnak nemcsak az íze, de a készítése is igazi élmény. Épp ezért azt javaslom, hogy egy egyszerű, de nagyszerű recepttel még feltétlenül próbálkozz meg, jöjjön a chiamag-dzsem.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet