
Így készíts dzsemet chiamagból
Az ősznek lassan vége, és ez egyben a hagyományos befőzési időszak lezárultát is jelenti. Kár, mert a házi lekvárnak nemcsak az íze, de a készítése is igazi élmény. Épp ezért azt javaslom, hogy egy egyszerű, de nagyszerű recepttel még feltétlenül próbálkozz meg, jöjjön a chiamag-dzsem.
Apró, de erőtől duzzad: ez a chiamagEz kicsiny, semleges ízű, aztékzsályamag néven is ismert mag egy csapásra igazi konyhai szuperhőssé válhat dzsem formájában is.
Mielőtt belevágnánk a dzsemkészítésbe, idézzük fel, miért is olyan szerethető a chiamag:
- Többek között értékes rostok, fehérjék és omega-3 zsírsav alkotja ezt a kis energiabombát, melynek különlegessége az is, hogy folyadékkal érintkezve saját súlyának tízszeresére duzzad és így sokáig laktat.
- Számos vitamin és nyomelem rejlik az icipici magokban, de antioxidáns-tartalma sem elhanyagolható. Mértékletesen fogyasztva (magas rosttartalma révén) segíti az emésztésedet, és mivel telítettség-érzést okoz, könnyebbé teheti a diétádat is.
- Fogyaszthatod reggeli teádba téve, mandula- vagy kókusztejjel összekeverve, de úgy is remek, ha egyszerűen rászórod a salátádra. És miért ne készíthetnél belőle dzsemet is?
Egy olyan receptet osztok meg veled, amely gyorsan elkészíthető, hozzávalói révén az egészségedet is támogatja – és nagyon finom is.
Chiamag-dzsem piros gyümölcsökből
Hozzávalók
- 250 gramm piros bogyós gyümölcs önmagában vagy mixelve, friss vagy mirelit formában (bármilyen piros bogyós gyümölccsel működik, amely az ízlésednek megfelel és elérhető: málna, áfonya, ribizli…)
- 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál citromlé
- 2-3 evőkanál chiamag
- az édesítéshez juhar- vagy agavészirup, esetleg nyírfacukor (a cukor helyettesítéséről általánosságban itt írtunk korábban)
Elkészítése:
- Közepes lángon főzd a gyümölcsöt a vízzel nagyjából 2 percig.
- Villával, vagy botmixerrel pépesítsd a gyümölcsöt olyan állagúra, ahogyan szereted.
- Add hozzá a chiamagot, a szirupot és a citromlevet, keverd össze a pépet és főzd további 2-3 percig.
- Óvatosan kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még egy kicsit a választott édesítőszerből. Túlédesíteni nem érdemes, hiszen ezzel a gyümölcsök természetes ízét veszed el.
- Ha elég édes, vedd le a tűzről és hagyd hűlni nagyjából 5 percig. Amíg áll, a chiamag révén elkezd besűrűsödni.
- Keverd át még egyszer a dzsemet és kész is! Eheted akár azon melegében, vagy egy kisebb befőttesüvegben beteheted a hűtőbe is, nagyjából egy hétig eláll.
A házi chiadzsem tökéletes kiegészítője lehet a ködös téli reggeleknek. Élvezd a pirítósodra vagy a zabkásádra kanalazott lekvár finom ízét, és azt, hogy a telítő hatású, energiát adó chiamagokkal jól indul a nap.
Ha még többet szeretnél tudni a chiamag jótékony hatásairól és felhasználásáról, feltétlenül olvasd el korábbi cikkünket, melyből további ötleteket kapsz, még lekvártémában is, mivel egy főzés nélkül készíthető, szupergyors verziót is megismerhetsz.
És ha már piros gyümölcsökről van szó, ne csak értékes táplálékként gondolj rájuk, bőröd ápolásáról se feledkezz meg. Ehhez ajánlok neked egy különleges, vörösáfonyamag-olajjal és hialuronsavval készült Manna arckrémet, mely bizonyítottan csökkenti a ráncok számát, területét és hosszát*, hidratálja** és regenerálja* a bőrt.
*független, nemzetközileg elismert vizsgáló laboratórium által szubjektív felhasználói visszajelzései alapján
**független, nemzetközileg elismert vizsgáló laboratórium műszeres mérési adatai alapján
Saját készítésű lekvár a téli reggeleken, csökkenő ráncok a tükörbe nézve – ugye milyen jól hangzik?
Neked melyik a kedvenc házi lekvárod? Írd meg hozzászólásban!
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!