Így készíts dzsemet chiamagból
Így készíts dzsemet chiamagból

Így készíts dzsemet chiamagból



Az ősznek lassan vége, és ez egyben a hagyományos befőzési időszak lezárultát is jelenti. Kár, mert a házi lekvárnak nemcsak az íze, de a készítése is igazi élmény. Épp ezért azt javaslom, hogy egy egyszerű, de nagyszerű recepttel még feltétlenül próbálkozz meg, jöjjön a chiamag-dzsem.

Apró, de erőtől duzzad: ez a chiamag

Ez kicsiny, semleges ízű, aztékzsályamag néven is ismert mag egy csapásra igazi konyhai szuperhőssé válhat dzsem formájában is.

Mielőtt belevágnánk a dzsemkészítésbe, idézzük fel, miért is olyan szerethető a chiamag:

  • Többek között értékes rostok, fehérjék és omega-3 zsírsav alkotja ezt a kis energiabombát, melynek különlegessége az is, hogy folyadékkal érintkezve saját súlyának tízszeresére duzzad és így sokáig laktat.
  • Számos vitamin és nyomelem rejlik az icipici magokban, de antioxidáns-tartalma sem elhanyagolható. Mértékletesen fogyasztva (magas rosttartalma révén) segíti az emésztésedet, és mivel telítettség-érzést okoz, könnyebbé teheti a diétádat is.
  • Fogyaszthatod reggeli teádba téve, mandula- vagy kókusztejjel összekeverve, de úgy is remek, ha egyszerűen rászórod a salátádra. És miért ne készíthetnél belőle dzsemet is?

Egy olyan receptet osztok meg veled, amely gyorsan elkészíthető, hozzávalói révén az egészségedet is támogatja – és nagyon finom is.

Chiamag-dzsem piros gyümölcsökből

Hozzávalók

  • 250 gramm piros bogyós gyümölcs önmagában vagy mixelve, friss vagy mirelit formában (bármilyen piros bogyós gyümölccsel működik, amely az ízlésednek megfelel és elérhető: málna, áfonya, ribizli…)
  • 1 evőkanál víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2-3 evőkanál chiamag
  • az édesítéshez juhar- vagy agavészirup, esetleg nyírfacukor (a cukor helyettesítéséről általánosságban itt írtunk korábban)

Elkészítése:
  1. Közepes lángon főzd a gyümölcsöt a vízzel nagyjából 2 percig.
  2. Villával, vagy botmixerrel pépesítsd a gyümölcsöt olyan állagúra, ahogyan szereted.
  3. Add hozzá a chiamagot, a szirupot és a citromlevet, keverd össze a pépet és főzd további 2-3 percig.
  4. Óvatosan kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még egy kicsit a választott édesítőszerből. Túlédesíteni nem érdemes, hiszen ezzel a gyümölcsök természetes ízét veszed el.
  5. Ha elég édes, vedd le a tűzről és hagyd hűlni nagyjából 5 percig. Amíg áll, a chiamag révén elkezd besűrűsödni.
  6. Keverd át még egyszer a dzsemet és kész is! Eheted akár azon melegében, vagy egy kisebb befőttesüvegben beteheted a hűtőbe is, nagyjából egy hétig eláll.

A házi chiadzsem tökéletes kiegészítője lehet a ködös téli reggeleknek. Élvezd a pirítósodra vagy a zabkásádra kanalazott lekvár finom ízét, és azt, hogy a telítő hatású, energiát adó chiamagokkal jól indul a nap.

Ha még többet szeretnél tudni a chiamag jótékony hatásairól és felhasználásáról, feltétlenül olvasd el korábbi cikkünket, melyből további ötleteket kapsz, még lekvártémában is, mivel egy főzés nélkül készíthető, szupergyors verziót is megismerhetsz.

És ha már piros gyümölcsökről van szó, ne csak értékes táplálékként gondolj rájuk, bőröd ápolásáról se feledkezz meg. Ehhez ajánlok neked egy különleges, vörösáfonyamag-olajjal és hialuronsavval készült Manna arckrémet, mely bizonyítottan csökkenti a ráncok számát, területét és hosszát*, hidratálja** és regenerálja* a bőrt.

*független, nemzetközileg elismert vizsgáló laboratórium által szubjektív felhasználói visszajelzései alapján
**független, nemzetközileg elismert vizsgáló laboratórium műszeres mérési adatai alapján

Saját készítésű lekvár a téli reggeleken, csökkenő ráncok a tükörbe nézve – ugye milyen jól hangzik?

Neked melyik a kedvenc házi lekvárod? Írd meg hozzászólásban!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • Érezz rá a natúr fogápolás ízére a mannával - blog

    Érezz rá a natúr fogápolás ízére a Mannával

    Egyre többen szeretnénk aktívan tenni a környezetünkért és egészségünkért. Ennek érdekében igyekszünk minimalizálni a hulladékot és minél kevesebb vegyszert használni, különösen, ha a napi bőrápolásról, tisztálkodásról van szó. Tudtad, hogy már a fogápolás is lehet minden ízében természetes?

    Megnézem
  • férfi és női szépségápolás: a manna a közös pont - blog

    Férfi és női szépségápolás: a Manna a közös pont

    Tapasztalataitok tanulmányozása mindig nagy örömmel tölt el (nem beszélve arról, hogy hány remek új ötletet kaptam már így). Talán mégis azok a hozzászólások a legkülönlegesebbek, amelyekből kiderül, hogy a Mannák korántsem csak a nők körében népszerűek, a férfiak épp úgy szeretik őket.

    Megnézem
  • a természetes karácsonyi csomagolás 3 alapszabálya - blog

    A természetes karácsonyi csomagolás 3 alapszabálya

    Ahogyan közeledik a karácsony, egyre több kérdés vár válaszra. Mindenkinek megvan az ajándéka? Mit fogok főzni? Mikor melyik rokonunkat látogatjuk meg? És azt kitaláltad már, hogy mibe csomagolsz? Legyél felkészült, tervezd meg előre a natúr csomagolást!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet