Őszi sztár a konyhádban: a chiamag
Őszi sztár a konyhádban: a chiamag

Őszi sztár a konyhádban: a chiamag



Azték zsályaként is ismert ez a fantasztikus mag, melynek fogyasztásával nemcsak az egészségedet támogathatod, de fel is dobhatod étkezésedet. A chia jelentése „erő”. Nézzük, hogyan használhatod fel ezt a trendi és erőteljesen jótékony hatású csodát!


A chiamag sokáig feledésbe merült, az utóbbi években azonban újra a figyelem középpontjába került, nem véletlenül. Semleges íze és csodás tulajdonságai miatt ideális ahhoz, hogy a legegyszerűbb receptedet is elvarázsolja. Az apró szürkés-fekete magok tele vannak tápanyagokkal, a szervezet számára elengedhetetlen omega 3 zsírsavakkal, rostokkal és fehérjékkel így tiszta energiaforrást biztosítanak. Vitamin és ásványianyag tartalma sem elhanyagolható, tele van magnéziummal, cinkkel és káliummal, de a leginkább a bélrendszered fogja meghálálni, ha rendszeresen chiamagot fogyasztasz.

A chiamag javítja az emésztésedet és képes a belekben felgyülemlett lerakódások feloldására. Titka, hogy vízzel érintkezve egy kocsonyás anyagot bocsájt ki magából, ami szorosan a magokhoz tapad és hatalmas mennyiségű víz megkötésére képes.

Ha olyan receptet készítesz, melyben a magoknak van idejük felszívni magukat nedvességgel, akkor ez a kocsonyás anyag nagyszerűen segíti az emésztésedet, de az is jó, ha szárazabb formában fogyasztod el őket, ilyenkor figyelj rá, hogy közben nagy mennyiségű folyadékot is igyál.

A chiamag áldásos hatásai közé tartozik még, hogy mivel nedvesség hatására megduzzad és megköti a vizet, hamar telítettség érzetet okoz, így ideális a fogyókúrák esetén. Felhasználási módja végtelen: szórhatod gyümölcsturmixba, friss salátára, keverheted növényi joghurtokkal, de még a reggeli teádba szórva is tökéletes. Az egyik legizgalmasabb azonban, ha pudingot készítesz belőle.

Íme, a kedvenc receptem:

Hozzávalók:
  • 2 csésze mandulatej vagy kókusztej
  • 0,5 csésze chia mag
  • 3 evőkanál jó minőségű holland kakakópor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 teáskanál stevia vagy nádcukor, ízlés szerint
  • 1 kávéskanál fahéj

Elkészítése:

  1. A hozzávalókat helyezzük egy tálba és turmixgép segítségével keverjük el, míg sima nem lesz.
  2. Ezt követően nincs más hátra, mint hűtőben pihentetni minimum fél órán át, vagy akár jóval tovább. Ezalatt a chiamag megduzzad és a desszert kellemes, pudding állagot kap.
  3. A tálaláskor elengedheted a fantáziádat, a csokis-vaníliás ízvilághoz szinte minden jól illik: vékonyra szeletelt banán, csokiforgács, de akár pisztáciát vagy bogyós gyümölcsöket is helyezhetsz a puding tetejére.

A chiamag saját súlyának akár tízszeresét is képes felvenni folyadékban, tehát zselésít, éppen ezért ideális, ha gyors „lekvárt” szeretnél készíteni főzés nélkül. Nem kell mást tenned, mint összepépesítened egy csésze gyümölcsöt, hozzáadni kedvenc édesítődet, egy kis pohár chiamagot és ugyanennyi vagy a gyümölcs létartalmától függően egy kicsit kevesebb vizet. Hagyd állni a hűtőben egy napot, és máris kész a rögtönzött nyers és szuperegészséges lekvár.

Pépesíts össze egy csésze a gyümölcsöt természetes édesítővel, majd adj hozzá fél csésze chiamagot és fél csésze vizet (nagyon lédús gyümölcsöknél kevesebbet). Keverd el, majd hagyd egy napig állni a hűtőben.

A chiamag gazdag tápanyagait bőröd is meghálálja: darálj össze egy kávéskanál kanál chia magot, majd keverd el 1 evőkanál Manna 100% tisztaságú virágvízben. Ha a hatást fokoznád, akkor adj hozzá pár csepp Manna argán olajat is. A csodás szépségkeveréket simítsd az arcodra, majd hagyd hatni 20-30 percig és öblítsd le.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • a legjobb sütőtökkrémleves recept - blog

    A legjobb sütőtökkrémleves recept

    A sütőtökkrémleves egy ízig-vérig őszi étel, mely átmelegít, feltölt és ezernyi aromájának köszönhetően jó hangulatba hoz.

    Megnézem
  • Így készíts házilag vegán gyertyát! - blog

    Így készíts házilag vegán gyertyát!

    Az őszi estéken, csendes délutánokon vagy álmos délelőttökön nincs is jobb, mint otthon kuckózni a kanapén egy finom forró ital és kedvenc Mannáid társaságában. A hangulat még meghittebb lehet, ha házi készítésű vegán gyertyát gyújtasz. Mutatom, hogyan készítheted el!

    Megnézem
  • Így készíts ízletes házi körtedzsemet! - blog

    Így készíts ízletes házi körtedzsemet!

    A zamatos, aranyszínű körtedzsemmel valódi őszi ízvilágot csempészhetsz kedvenc főételeidbe, desszertjeidet pedig igazán feldobja ez a nem mindennapi csemege.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Emese
    • 2020-07-17 07:37

    Nagyon szeretem.

    • Emese
    • 2020-07-17 07:37

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet