Így készíts ízletes házi körtedzsemet!
Így készíts ízletes házi körtedzsemet!

Így készíts ízletes házi körtedzsemet!



A zamatos, aranyszínű körtedzsemmel valódi őszi ízvilágot csempészhetsz kedvenc főételeidbe, desszertjeidet pedig igazán feldobja ez a nem mindennapi csemege.

A körte gazdag ízvilágáról, finom, édes ízéről mindig az ősz jut az eszembe, héja pedig a lehulló lombkorona ezerféle színeiben pompázik. Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni ebből a vitaminokkal teli, tápláló és lédús gyümölcsből, akkor javaslom, hogy készíts belőle körtedzsemet. Egy-egy ilyen kis üvegcsében benne lesz az ősz minden zamata, íze és illata pedig olyan izgalmas, mint maga az évszak.

A körtelekvár tökéletes a reggeli vajas pirítóshoz, de akár főételek mellé is tálalhatod szószként, vagy sütemények töltelékeként is felhasználhatod. Pohárkrémekhez, palacsintához vagy egyszerű gyümölcssalátákhoz is tökéletes, mert egzotikus, őszies ízvilággal varázsolja el a legegyszerűbb ételeket is.

Íme, egy alaprecept, melyet aztán kedved szerint variálhatsz!

Hozzávalók:
  • 2 kg körte
  • 40 dkg nádcukor vagy barnacukor
  • 2 bio citrom
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál balzsamecet

Elkészítés:
  1. A körtéket pucold meg, majd vágd őket négy felé.
  2. Távolítsd el a magházat és kockázd fel apróra a gyümölcs húsát. Az is megoldás, ha nem hámozod meg a körtét, ebben az esetben csak az lesz a különbség, hogy a dzsem a körte héja miatt zöldes színű lesz.
  3. Ezt követően forró vízben alaposan mosd meg a citromokat, majd reszeld le a héjukat és tedd félre.
  4. A citrom levét facsard ki és öntsd a körtére, majd add hozzá a cukrot a balzsamecettel és a reszelt citromhéjjal együtt és jól keverd össze.
  5. A balzsamecetes, cukros, citromos körtét hagyd állni pár órán át, ez alatt levet enged.
  6. Utána öntsd egy nagyobb lábasba és folyamatos kevergetés mellett főzd 40 percen át.
  7. Ha már elérte a dzsem állagot, akkor zárd el a tüzet.
  8. Még forrón öntsd át előtte lobogó vízben kifertőtlenített tiszta befőttesüvegekbe, feszíts celofánt az üveg szájára (ezt akár ki is hagyhatod), majd a tetőt szorosan csavard rá és fordítsd fejjel lefelé az üvegcséket.
  9. Ha ezzel megvagy, akkor tedd egy pokrócokkal kibélelt fonott kosárkába, takard le őket és várd meg, hogy teljesen kihűljenek.

A körték annyira illatosak és zamatosak, hogy önmagukban is mennyei az ízük, de ha igazán pikáns és különleges dzsemet szeretnél, akkor a recepthez hozzáadhatsz még olyan kiegészítőket, mint a vaníliarúd kikapart magja, szegfűszeg, limelé, reszelt gyömbér vagy a kardamom. Ha még több ízt szeretnél, akkor a főzés utolsó 10-15 percében hozzáönthetsz 1 dl vörösbort, vagy akár fél deci körtepálinkát is. A lehetőségek tárháza határtalan, légy kreatív és kísérletezz bátran, a szabályok nincsenek kőbe vésve!

A saját készítésű körtedzsem kiváló ajándék is lehet, ha néhány ötletes kiegészítővel egyedivé teszed a kis üvegcséket. Szalmaszállal köss rá egy rúd fahéjat, vagy egy befőttes gumival helyezz csipkét a fedő tetejére. Kiváló dekoráció a kamrában, vagy a konyhapulton. Ha igazi őszi hangulatot szeretnél, akkor lekvárkészítés közben és után párologtass Manna 100%-os tisztaságú narancs illóolajat. A finom, őszies illat átjárja az egész lakást, és emlékeztet arra, milyen jó is a természetes, natúr alapanyagok használata egészségünk érdekében a konyhában, és azon túl.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • 5 dolog, amire bőröd szomjazik ősszel! - blog

    5 dolog, amire bőröd szomjazik ősszel!

    Az őszi szeles, esős, kiszámíthatatlan időjárás igencsak megviselheti bőrödet. Ideje, hogy megújítsd szépségápolási rutinodat, és beszerezd az évszaknak megfelelő natúrkozmetikai kellékeket!

    Megnézem
  • fahéjas almadzsem, így készítsd otthon! - blog

    Fahéjas almadzsem, így készítsd otthon!

    Az ősz egyik legfinomabb csemegéje az alma, mely a fahéj ízével együtt egészen mesés ízvilágot ad. Dzsemként elkészítve a lehető legtöbbet hozhatod ki ebből a klasszikusból, ráadásul diétás verzióban akár minden nap kenhetsz belőle a reggeli pirítósra.

    Megnézem
  • Így lesz bársonyosan sima a lábad cukorgyantával! - blog

    Így lesz bársonyosan sima a lábad cukorgyantával!

    Ha ősszel is makulátlanul sima és selymes lábakra és karokra vágysz, akkor ezt a házi cukorgyanta-receptet imádni fogod! Megmutatom, hogyan készítsd el, és hogy a hatás tartós maradjon: hogyan ápold bőrödet a gyantázás után!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet