A zamatos, aranyszínű körtedzsemmel valódi őszi ízvilágot csempészhetsz kedvenc főételeidbe, desszertjeidet pedig igazán feldobja ez a nem mindennapi csemege.
A körte gazdag ízvilágáról, finom, édes ízéről mindig az ősz jut az eszembe, héja pedig a lehulló lombkorona ezerféle színeiben pompázik. Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni ebből a vitaminokkal teli, tápláló és lédús gyümölcsből, akkor javaslom, hogy készíts belőle körtedzsemet. Egy-egy ilyen kis üvegcsében benne lesz az ősz minden zamata, íze és illata pedig olyan izgalmas, mint maga az évszak.A körtelekvár tökéletes a reggeli vajas pirítóshoz, de akár főételek mellé is tálalhatod szószként, vagy sütemények töltelékeként is felhasználhatod. Pohárkrémekhez, palacsintához vagy egyszerű gyümölcssalátákhoz is tökéletes, mert egzotikus, őszies ízvilággal varázsolja el a legegyszerűbb ételeket is.
Íme, egy alaprecept, melyet aztán kedved szerint variálhatsz!
Hozzávalók:
- 2 kg körte
- 40 dkg nádcukor vagy barnacukor
- 2 bio citrom
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
- A körtéket pucold meg, majd vágd őket négy felé.
- Távolítsd el a magházat és kockázd fel apróra a gyümölcs húsát. Az is megoldás, ha nem hámozod meg a körtét, ebben az esetben csak az lesz a különbség, hogy a dzsem a körte héja miatt zöldes színű lesz.
- Ezt követően forró vízben alaposan mosd meg a citromokat, majd reszeld le a héjukat és tedd félre.
- A citrom levét facsard ki és öntsd a körtére, majd add hozzá a cukrot a balzsamecettel és a reszelt citromhéjjal együtt és jól keverd össze.
- A balzsamecetes, cukros, citromos körtét hagyd állni pár órán át, ez alatt levet enged.
- Utána öntsd egy nagyobb lábasba és folyamatos kevergetés mellett főzd 40 percen át.
- Ha már elérte a dzsem állagot, akkor zárd el a tüzet.
- Még forrón öntsd át előtte lobogó vízben kifertőtlenített tiszta befőttesüvegekbe, feszíts celofánt az üveg szájára (ezt akár ki is hagyhatod), majd a tetőt szorosan csavard rá és fordítsd fejjel lefelé az üvegcséket.
- Ha ezzel megvagy, akkor tedd egy pokrócokkal kibélelt fonott kosárkába, takard le őket és várd meg, hogy teljesen kihűljenek.
A körték annyira illatosak és zamatosak, hogy önmagukban is mennyei az ízük, de ha igazán pikáns és különleges dzsemet szeretnél, akkor a recepthez hozzáadhatsz még olyan kiegészítőket, mint a vaníliarúd kikapart magja, szegfűszeg, limelé, reszelt gyömbér vagy a kardamom. Ha még több ízt szeretnél, akkor a főzés utolsó 10-15 percében hozzáönthetsz 1 dl vörösbort, vagy akár fél deci körtepálinkát is. A lehetőségek tárháza határtalan, légy kreatív és kísérletezz bátran, a szabályok nincsenek kőbe vésve!
A saját készítésű körtedzsem kiváló ajándék is lehet, ha néhány ötletes kiegészítővel egyedivé teszed a kis üvegcséket. Szalmaszállal köss rá egy rúd fahéjat, vagy egy befőttes gumival helyezz csipkét a fedő tetejére. Kiváló dekoráció a kamrában, vagy a konyhapulton. Ha igazi őszi hangulatot szeretnél, akkor lekvárkészítés közben és után párologtass Manna 100%-os tisztaságú narancs illóolajat. A finom, őszies illat átjárja az egész lakást, és emlékeztet arra, milyen jó is a természetes, natúr alapanyagok használata egészségünk érdekében a konyhában, és azon túl.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!