Az ősz egyik legfinomabb csemegéje az alma, mely a fahéj ízével együtt egészen mesés ízvilágot ad. Dzsemként elkészítve a lehető legtöbbet hozhatod ki ebből a klasszikusból, ráadásul diétás verzióban akár minden nap kenhetsz belőle a reggeli pirítósra.
A fahájas almadzsem íze, illata a gyermekkorunkat idézi, amikor álmos őszi délutánokon piskótára kenve ettük, és meleg teát kortyolgattunk hozzá. Az almadzsem az egyik legnépszerűbb a lekvárféleségek közül, és ennek egyik oka, hogy nagyon könnyen elkészíthető, rengeteg süteményhez illik az íze, és akár önmagában is fogyasztható desszertként.Az alábbi receptből akár 5-6 kis üvegcse finom lekvár is kerülhet majd a kamrapolcra. Ha az üveget átkötöd egy csinos kis szalaggal, akkor ajándéknak is tökéletes ez a házi készítésű fahéjas lekvárkülönlegesség.
Hozzávalók:
- 5 kg alma
- 45 dkg barna nádcukor, nyírfacukor vagy diétás befőző cukor
- 2 evőkanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1,5 citrom leve
- 7-8 szem kandírozott narancshéj
Elkészítés:
- Először is hámozd meg az almákat és távolítsd el a magházat. Ha barna vagy sérült részeket látsz, azokat vágd ki.
- Ha nagyon krémes és sima állagot szeretnél, akkor kockázd fel az alma húsát, majd egy kis vízzel együtt helyezd turmixgépbe és pépesítsd, végül facsard hozzá a citrom levét. A másik módszer, ha nagy lyukú reszelőn lereszeled az almát és utána facsarod rá a citrom levét. Ezzel a módszerrel nem lesz annyira krémes a dzsem, az apró kis almadarabok benne maradnak. Azt is megteheted, hogy az alma felét pépesíted, a másikat pedig lereszeled, így lesznek benne darabok, de egy része folyékonyabb állagú lesz.
- A citromos almához add hozzá a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a kandírozott narancshéjat, majd lassú tűzön forrald fel.
- Körülbelül 40 percen át főzd, hogy besűrűsödjön, majd zárd el és a még forró dzsemet töltsd kifőzött befőttesüvegekbe.
- Jól záródó, előtte ecetes forró vízzel fertőtlenített fém tetővel zárd le az üvegcséket légmentesen, fordítsd fejjel lefelé, majd bugyoláld be takarókkal és szárazdunsztban hagyd kihűlni. Felbontás után a hűtőben még napokig eláll.
- Jó hír, hogy az almadzsem elkészítése után még sokáig ott marad a finom illat a lakásban, békebeli hangulatot teremtve.
- A fahéjas almadzsemet többféleképpen is felhasználhatod: tökéletes akár kenyérre kenve, piskótához „krémként”, de pohárkrémekhez is csodálatos alapanyag.
- Mutatok egy ízletes, szuperegészséges vegán pohárkrémet, melyet pár perc alatt elkészíthetsz és tökéletes vendégváró is:
Almás fahéjas vegán pohárkrém
- Két darab érett avokádót, 3 evőkanál agavészirupot, 6 evőkanál vizet és 4 evőkanál cukrozatlan kakaóbabot turmixgépben pépesíts össze, majd simítsd poharak aljára. Körülbelül 3 pohárra elegendő lesz.
- Második rétegként 1 cm vastagon kanalazd rá a fahéjas almalekvárt.
- A harmadik réteg 3 kisebb almából, 1 db banánból és 2 evőkanál lime levéből áll össze, ezeket szintén turmixold össze és rétegezd az almalekvár fölé.
- Végül szórd meg egy kis fahájjal és elvezd ezt az ízletes és egészséges vegán desszertet!
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!
Már volt hasonló recept, de ezt is felírom, mert nagyon jó.