Hagymalekvár házilag: így készítsd!
hagymalekvár házilag: így készítsd!

Hagymalekvár házilag: így készítsd!



Hagymából lekvárt? Igen, ez az egzotikus különlegesség feldobja a legegyszerűbb köretet is, de pirítósra kenve is mennyei az íze. Tipikus példája annak, hogyan lehet a kamrában található legegyszerűbb alapanyagból egy igazi gasztronómiai ínyencséget készíteni.

Sokak számára elsőre talán egy kicsit bizarrnak tűnhet az ötlet, hogy hagymából lekvárt készítsenek, az eredmény azonban mindenért kárpótol. Rafinált, finom ízű lekvár, mellyel feldobhatod kedvenc házi szendvicseidet, házi hamburgeredet, de akár kekszekre kenve, vagy nyers zöldségekhez mártogatósként is kiváló. Amellett, hogy tápanyagokban és vitaminokban gazdag, elkészítése is egyszerű, ráadásul nagyon olcsó is, hiszen alapanyaga az egyszerű lilahagyma.

Íme, a legjobb recept, mely garantáltan ízletes eredményhez juttat: egyszerre keverednek benne édes, sós, savanyú és pikáns ízek. Bátran kísérletezz a balzsamecet és a cukor arányaival, hogy rátalálj a számodra tökéletesre, elrontani nem tudod.

Hagymalekvár készítésre fel!

Hozzávalók:
  • 5 lilahagyma
  • 15 dkg barna kristálycukor/4 evőkanál agave szirup
  • egy csipet só
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • 2 szál rozmaring
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 dl vörös- vagy fehérbor (elhagyható)
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • őrölt bors

Elkészítés:

  1. Először is pucold meg a hagymákat és szeleteld őket apró darabokra. Közben egy serpenyőben kezdd el felmelegíteni a cukrot egy kis pohár vízzel.
  2. Folyamatosan kevergesd és várd meg, míg szép aranybarna színt kap, ez annak a jele, hogy karamelizálódott.
  3. Ha ezzel megvagy, öntsd hozzá az olívaolajat, jól keverd össze, és tedd rá a szeletelt hagymát.
  4. Szórd meg egy csipet sóval, és fedő alatt kezdd el párolni.
  5. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, szórd meg egy kevés őrölt borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal, és add hozzá a babérlevelet is, ezek adják meg neki a finoman pikáns ízt.
  6. Ez után öntsd rá a vörösbort és a balzsamecetet.
  7. Lefedve párold tovább a lekvárt alacsony lángon. Közben többször keverd meg, ha szükséges, még önthetsz hozzá bort, a lényeg, hogy ne égjen le.
  8. Addig párold, míg a hagyma teljesen megpuhul, és fontos, hogy a levét nagyjából elfője. Közben néhány alkalommal kóstold is meg, így tudod ellenőrizni, hogy tökéletes-e a zamata. Akkor jó, ha krémes, puha állagú.
  9. Ha megvagy vele, akkor töltsd előzetesen kiforralt befőttesüvegbe, majd alaposan csavard rá a fedőt és szobahőmérsékleten hagyd, hogy kihűljön.

Jó pár hétig eláll.

A kellemes, bekuckózós őszi napokon tökéletes elfoglaltság a lekvárfőzés, ráadásul a jól eltalált hagymalekvárt bátran ajándékba is adhatod. Nincs más teendőd, mint csinos kis csatos üvegekbe tenni, felcímkézni, és máris kész a saját készítésű, kézműves gasztro ajándék.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet