Felejtsd el a mérgező cukrot, van más megoldás!
Viszlát, édes élet?
A cukorelhagyásról...
A cukrot állítólag már időszámításunk előtt is ismerték Bengáliában. Onnan később Indiába jutott, majd Európába az arab kereskedők révén került. Kétségtelen, hogy az édes íz igenis vonzó, és vágyunk rá – ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy már az őskorban is valami jót jelentett: nem mást, mint az érett gyümölcsöt, ami már fogyasztható. Gondoltad volna, hogy ennek is oka van?
Mint minden örömbe, így ebbe is vegyült némi üröm: kiderült, hogy a cukor egészségtelen, sőt, kimondottan káros az egészségre.
Honnan tudjuk?
A finomított cukor a természetben nem található meg, mesterségesen állítják elő hosszú évszázadok óta. És mivel nem természetes, ezért testünk csak nagyon nehezen tudja feldolgozni. Tudtad, hogy a cukorból semmi sem hasznosítható a testünk számára? Magyarán semmi értelme sincs annak, hogy bevigyük a szervezetünkbe.
Amíg nincs nagy baj, addig „csak” lerakódik, és kisebb-nagyobb úszógumikat, valamint ezzel összefüggésben hiúsági problémákat okoz. Ha túl sok cukrot fogyaszt valaki, akkor előbb-utóbb betegségeket is előidéz ezáltal, és erre sajnos még sok helyen ma sem hívják fel a figyelmet.
Milyen betegségeket okozhat a túlzott cukorfogyasztás?
- kóros elhízást
- fogszuvasodás
- gyengíti az immunrendszert, ezáltal könnyebben betegszünk meg
- emésztőrendszeri megbetegedések
- cukorbetegséget
- máj és epe különböző betegségeit
- súlyos esetben akár rákot is
Még mindig édesszájú vagy?
Itt is kulcsszó a mennyiség és a megfelelő adagolás. Szerencsére akkor sem kell lemondanod örökre az édes ízről, ha a cukornak végképp búcsút intesz.
Tippek, hogy ne sóvárogj menthetetlenül a cukor után:
- Tartsd be a főétkezéseket, ne hagyd ki egyiket sem. Fontos, hogy reggelizz, ebédelj, vacsorázz rendesen, így nem lesz éhségérzeted, és nem jut eszedbe, hogy cukrot kéne enned.
- Igyál reggel friss gyümölcsből és vízből készült smoothie-t, így kaptál is rögtön a nap elején valami finom édeset
- Fogyassz sok friss, nyers gyümölcsöt.
- Igyál gyógyteát, gyümölcs-vagy virág ízesítéssel, hidd el, egy idő után érezni fogod a természetes édességét.
- Nyáron segíthet a limonádé is, friss citrusos gyümölcsökkel.
- Ha pedig végképp nem bírod tovább, engedj meg magadnak egy kis kocka étcsokit – minél nagyobb a kakaótartalma, annál jobb!
Ha érzel magadban erőt és kitartást, érdemes fokozatosan kihagyni a cukrot az étrendedből és az életedből. Ez szerencsére nem jelenti azt, hogy örökre búcsút kell mondanod az édes íznek, helyettesítheted mással.
Milyen egészséges alternatívák vannak?
- méz
- sztívia, más néven jázminpakóca
- nyírfacukor, más néven xylitol, xylit (nyírfakéregből kivont fajta!)
Méz
Micimackó tudta, mi a jó – Te is szereted a mézet? A méz gyümölcs-és szőlőcukorból áll, és bár kalóriatartalma magas, de nem raktározódik el zsírszövetként. Itt most nincs hely mindent leírni róla, ha szeretnél bővebben is tájékozódni, olvasd el egy korábbi blogbejegyzésemet itt: /blog/mez-az-elet-nektarja ››
Rengeteg előnye közül álljon itt néhány, azaz mi mindenre gyógyír a méz:
- torokfájásra, köhögés ellen
- szemgyulladásra
- bőrsérülésekre, égési sérülésekre
- álmatlanság, stressz ellen
- immunerősítő
- ízületi gyulladásokra
- migrén ellen
- bőrtisztító, bőrszépítő hatása van
Sztívia
A sztívia egy gyógynövény, Paraguayból származik, Dél-Amerikában már 1500 évvel ezelőtt ismerték és használták, mint természetes édesítőt. A fejes saláta családjába tartozik, és a leveleiből nyerik ki az értékes anyagot. Édesebb a cukornál is, gondoltad volna?
Előnyei:
- 100%-ban természetes
- nem tartalmaz sem cukrot, sem kalóriát
- cukorbetegeknek is ajánlják
- méregtelenítő, antibakteriális, gombaölő hatással is bír
- alacsony vérnyomásra is ajánlott.
Nyírfacukor
Nyírfakéregből készülő, alacsony kalóriatartalmú cukor. Elsőként egy német kémikus állította elő laboratóriumában az 1800-as években.
- allergia, asztma ellen
- hízásra
- depresszió ellen is hatásos
- immunerősítő
- öregedésgátló
- megelőzi a baktériumok elterjedését
- ha cukor helyett nyírfacukrot eszel, fogaid tovább maradnak egészségesek.
Azért sem árt tudnod, hogy a természetes édesítőknek is vannak hátrányaik. Ezek a következők:
- a méz csak nagyon lassan szívódik fel, ezért kizárólag a nyers méz értékes
- a sok nyírfacukor puffadást, hasmenést okozhat, és nem éppen olcsó megoldás, ezen kívül kutyákra nézve halálos méreg is lehet nagy adagban
- a sztíviának kissé furcsa utóíze van, de ha ez nem zavar Téged, akkor semmi gond.
Te mivel édesítesz?
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Én eritritet használok.
Szeretném tudni a szőlőcukorral mi a helyzet?"Szappantündér" nem említi. Köszi.
A szőlőcukor (és a gyümölcscukor) finomított formájában nem jó alternatíva.
Úgy tudom ,a xilit és a sztívia ,nem alkalmas pl kelt tésztákhoz . Mivel gátolja a gombák szaporodását . Valószínű,hogy ezért a kristálygombához sem jó . Viszont a pl. a xilit fogszuvasodást is gátol . Ezért érdemes olyan fogkrémet használni ,amiben megtalálható . Legalább is tudomásom szerint .... Ha tévednék , szóljatok legyetek szívesek .
Sziasztok!Hát ez egy olyan téma, amiről tényleg ezer félét hall, olvas az ember. Én nem tudok kiigazodni rajta. először jött a fehér cukor elleni kampány, és az édesítő szerek, majd a barna cukor őrület, aztán a mézre való átállás, idén hallottam a nyírfacukorról. A mesterséges édesítőszereket valahogy eleve nem tartottam szimpatikusnak, de erről is szívesen olvasnék, hogy tulajdonképpen azok miből, és hogyan készülnek. Miután tízszeres áron kapható minden, ami velük készül, és cukorbetegeknek ajánlják, aztán a végén kiderül, hogy többet ártok vele, mintha valódi cukrot adnék a cukorbeteg rokonnak ajándékba. Na meg ha már cukor, a sóval kapcsolatban szintén jól jönne egy rendszerező cikk, mert ott is aztán van már minden, együk, ne együk, csak tengerit, csak Himalája sót...A cukor és a só esetében is olvastam már azt is, hogy csak a fehérítő eljárás káros, ha olyat találok, ami ezen nem esik át, az egészságes(ebb).
Kedves Kérdező,Valami minél kevésbe "eredeti" vagyis természetes, általában annál rosszabb. Így van ez a cukorral is. A finomított fehér cukor gyakorlatilag 100% répacukor. Ilyen a természetben nincs. Ez önmagában még nem lenne akkora baj, a probléma ott kezdődik, hogy ennek a tömény, finomított cukornak a felszívódását semmi sem gátolja (hisz nem tartalmaz rostot), ennél fogva túl gyorsan szívódik fel és túl gyorsan emeli meg a vércukorszintet egy már káros szint fölé. Ha ez gyakran előfordul, akkor az erek belső fala károsodik (a cukorbetegeknek épp ezért megy hamar tönkre a szemük és a veséjük), a károsodott érszerkezet pedig utat enged az érelmeszesedésnek/érszűkületnek.A barna cukor kevésbé finomított, kevésbé fehérített, de ettől még nem jobb, mint a hófehér társa.A méz kicsit más összetételű, és a cukron kívül némi fehérje és vitaminok, valamint egyéb hasznos anyagok is megtalálhatók benne, ettől függetlenül tömény cukornak tekinthető, tehát ebből sem jó sokat fogyasztani. Valaha a méz ritka, különleges és drága holmi volt, így aztán nem is ettek belőle sokat, csak hébe-hóba. Az emberek a szénhidrát szükségletüket gyümölcsökből, zöldségekből és gabonafélékből fedezték. Ma is fogyasztjuk ezeket, és még megspékeljük pár nagy adag tiszta cukorral. Na ez a baj.Azt pedig felejtsük el, amit itt a cikkben is olvashatunk, hogy a méz nem hizlal. Alapból minden hizlal, ami plusz energiát tartalmaz, mint amit a szervezetünk elhasznál, így a méz is.A mesterséges édesítőszerek valóban mesterségesek. Az aszpartam pl. egyáltalán nem is szénhidrát, két aminosav alkotja, tehát inkább fehérje (pontosabban dipeptid). Ennek ellenére édes ízű. Sokan károsnak tartják, mások nem.A nyírfacukor jó alternatíva lehet. Szánhidrát ugyan, de az un. cukoralkoholok családjába tartozik (nem hat, hanem csak öt szénatomot tartalmaz). Édes ízű, ennek ellenére szinte egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet. Ennek az a magyarázata, hogy 70-90%-a fel sem szívódik. Ami mégis, annak nincs szüksége inzulinra, hogy bejusson a sejtekbe, és ott hasznosuljon. Így tehát nem emeli meg a vércukorszintet, és segít elkerülni az elhízást, hisz ugyan olyan édes íz mellett jóval kevesebb szívódik fel belőle, így jóval kevesebb energiát is ad. Az csak ráadás, hogy a baktériumok és gombák nem képesek felvenni, így segítség lehet a fogszuvasodás és a candida fertőzés ellen is. Egyébként a világháború alatt kezdték el nagyobb mennyiségben használni az északi (Svéd, Norvég) országokban, mert másból nem jutottak cukorhoz (ott nem terem meg a cukorrépa). Sajnos drága, pedig sokkal kedvezőbb lenne a répa vagy nádcukornál.Én személy szerint egy ideje főleg nyírfacukrot használok, egy hónapban (mivel elég drága, úgy 2200-2600 Ft/kg) csak 1-2 kg-ot. Eddig nagyon elégedett vagyok vele.A só.Himalájai vagy tengeri, szinte mindegy. Bár ha többszörös áron el lehet adni a himalájai sót, mint a hagyományos kősót, akkor ez jó üzlet. Főleg, ha van, aki meg is veszi. A só, mint olyan, évezredek óta fontos és nagyon értékes alapanyag. A középkorban a sóval való kereskedelem gyakran királyi előjog volt.Fő gond vele a mennyiség. Egyszerűen túl sokat fogyasztunk. Egy átlag ember számára annyi só, ami természetes módon megtalálható az ételekben, elegendő lenne. Minden, amit ezen felül beviszünk, már felesleges plusz. És ahogy a cukor esetében, itt is nagy baj az un. rejtett sótartalom. Sok kész és félkész vagy előkészített élelmiszert használunk, amiben sok a só (és ettől nem feltétlenül lesz érezhetően sós a termék). Ez nagyon megterheli a szervezetet, ezért egészségtelen.A tengeri só annyival "jobb", hogy a "tiszta" NaCl (nátrium-klorid) mellett egyéb hasznos elemeket (pl. jód) tartalmaz.Létezik csökkentett Na tartalmú só, ebben káliummal helyettesítik a nátrium egy részét. Ez már kialakult magas vérnyomás vagy vesebaj esetén hasznos lehet, alapból azonban a sok kálium sem éppen kedvező.A lényeg tehát a minél kevesebb só használata (vagy teljes kiiktatása az étrendből).
Ne ijesszen meg senkit a nyírfacukor puffasztó hatása. Szerintem ez is egyénfüggő. Nekem semmi bajom tőle. Bár vegyesen használom a hagyományos cukorral. Én tanultam régen, hogy hogyan lesz a cukorrépáról szép fehér finomított cukor. Hááát, elég sokmindenen megy keresztül, mire a konyhába kerül. :S
Próbálnék valami rendet tenni a sok félreértés között. Először is mi a cukor? Amit köznéven cukornak nevezünk, az a szacharóz vagyis répacukor. Ez egy diszacharid, azaz két egyszerűbb cukormolekulából áll. Egy glükózból ami szőlőcukor, és egy fruktózból, ami gyümölcscukor. Az emésztés kezdetén ez a molekula kettészakad, és egyszerű cukorként szívódik fel. Az agyunk csak és kizárólag glükózzal képes működni, de ez nem jelenti azt, hogy cukrot kellene ennünk. A szervezet más anyagokból is elő tudja állítani, mert szüksége van rá. Mi lehet a jó megoldás? Ne együnk mesterségesen finomított szacharózt, glükózt, fruktózt, és olyan ételeket, amelyek ezeket tartalmazzák. Gyümölcsből bármilyet, bármennyit. Igaz ezekben is van, de egészen másképpen szívódik fel. Ismerkedjetek meg a glikémiás index fogalmával, és minden világos lesz. Én Paleos vagyok. Xilitet és Eritritet használok. Bár nyírfacukornak nevezik a xilitet, de rendszertanilag nem tartozik a cukrok közé. Nem is 6 szénatomos, mint a glükóz és a fruktóz, csak 5, és másképp helyezkednek el a funkciós csoportjai. Ez egy cukoralkohol. Nagyon lassú felszívódású, alig vált ki inzulin választ. Az egyik legnagyobb baj a cukorral, hogy hirtelen nagy inzulinválaszt provokál, ami aztán mindenféle betegségekhez vezet. Akit bővebben érdekel a téma menjen fel Szendi Gábor honlapjára. http://www.tenyek-tevhitek.hu/ És addig se egyen semmiféle cukrot. Mézet is ritkán, csak ha torokgyulladása van, mert a méz is glükóz és fruktóz keveréke. Csak hát sok egyéb jó dolgot is tartalmaz. Figyelem! A nádcukor is szacharóz! A barna cukor lehet répából, vagy nádból, de az is szacharóz! Csak a finomítás során egy vagy két kristályosítási lépéssel előbb kivették a gyártásból, és benne maradt egy kis melasz. És még valami: a fruktóz ugyan kisebb inzulin választ kelt, de kerülő úton köszvényt is okozhat. A keményítők pedig egyszerű cukormolekulákból álló poliszacharidok, amik az emésztés során szépen lebomlanak cukrokra. Ezért ezeket se nagyon kellene enni. Mi paleosok nem is fogyasztunk se cukrot, se keményítőt és még néhány dolgot. Jelentem nagyon jól vagyunk.
SziasztokA téma nagyon tetszik,ugyanis át szeretnék térni a nyírfacukor használatára.Előbb olvastam,hogy túlzott fogyasztása nem kívánatos hatásokat is kiválthat,de hol kezdődik a túlzott használat?Ha a süteményeket,kávét mondjuk ezzel édesítem,és a teámba mézet teszek,lekvár és kompót eltevésénél használhatom?Mire kell odafigyelni a használat során?válaszotokat előre is köszönöm.szép napot mindenkinek:)üdv.hetti
Azt hittem, a nyírfacukor jó, ezért jó drágán megvettem. Nem rég viszont azt mondta egy doktornő, hogy nem javasolja, mert bélrenyheséget okoz... :(
Szia Hetti,
Először is arra figyelj, hogy a nyírfacukor a nyírfakéregből kivont fajta legyen, ne a kukoricacsutkából származó. A gyomrot hozzá kell szoktatni, az egyéni érzékenységtől függ, hogy ki mennyit "bír". A túlzott használatot általában hasmenés jelzi. Érdemes fokozatosan átállni.
Andrea
Én Stevia tablettával édesítek évek óta, és részben ennek a váltásnak is köszönhetem, hogy le tudtam fogyni.Szerintem a finomított cukorral az a gond, hogy magas a glikémiás indexe, nagyon gyorsan, és nagyon megemeli a vércukorszintet. Gyakori és nagy mennyiségű fogyasztásával, ill. egyéb magas szénhidrát-tartalmú élelmiszerek fogyasztásával megterheli a hasnyálmirigyet, a sejtjeinket is, melyek nem kérnének már a sok cukorból, és védekezésképp inzulinrezisztenssé válnak... stb.Évek alatt, ez emiatt bekövetkező ilyen és más biokémiai folyamatok miatt (gyulladásos faktorok keletkezése stb.)indulhatnak el a szervezetben veszélyes változások.Mindenesetre az világos, hogy őseink nem zabálták két pofára a kristálycukrot és a vele édesített ezernyi finomított pékárut, tésztát, édességet, üdítőitalokat..stb.Nem tudom pontosan, hogy vajon mennyi lehetett a napi betevőjük és pontosan mennyit mozogtak pl., de tuti, hogy ehhez a kalóriamennyiséghez és táplálkozási szokásokhoz nem adaptálódott a testünk.
Nekem semmi bajom a cukorral. Lehet kicsit sokat fogyasztok belőle, nagyon édesszájú vagyok :-)Mégsem híztam el,nem vagyok cukorbeteg,semmilyen bajom sincs, egészséges vagyok. Bár lehet a kávém is segít benne...A mézet is szeretem, szerintem egészséges. Kávémba nagyon kedvelem, finom lesz tőle.Az édesítőszerek sokkal rosszabbak és károsabbak.A nyírfacukrot és a sztíviát nem próbáltam.További jó egészséget, édes nyarat kívánok mindenkinek!
Úgy tudom, a Japán kristálygomba csak cukorral készíthető. Viszont mivel Ő abból táplálkozik, hízik, így sokat feldolgoz az elkészítése közben, ezáltal csak közvetetten, feldolgozott formában kerül az emberi szervezetbe, így nem hat olyan módon mint közvetlen fogyasztáskor.
Szőlőcukrot használok, a hagyományos cukor helyett.
Azért szögezzük le, a cukor nem méreg csak azon kívül, hogy magas a szénhidrát tartalma és emiatt az energia tartalma vitaminokat és ásványi anyagokat, rostanyagot minimális mennyiségben tartalmaz. Ettől még nem méreg! Másodlagosan okozhat az elhízás következtében bizonyos betegségeket. Persze jók a felsorolt alternatívák de ez így önmagában megtévesztés!
Kedves Szappantündér!4 éve édesítek sztívia bogyóval! Mármint a kávémat és a teámat. És most kezdtem el a süteményekbe is használni! Én nem érzem a mellékízét (de lehet azért, mert rég óta használom) A sütemények pedig nagyon finomak lesznek. Ja és nem mellesleg átszámítva egy kg cukorra vetítve olcsóbb, mint a nyírfacukor! Viszont adagolásra nagyon kell figyelni. Én egy ismerősöm ajánlatára most az 50 g-os kiszerelést veszem, ami kb 5-10 kg-nak felel meg! Egy csapott kiskanál 10 dkg cukor, egy csapott teáskanál 20 dkg cukornak megfelelő mennyiség! Köszönöm, hogy ti is megerősítettetek abban, hogy jól döntöttem!Bogi