Ha a sushi hagyományos változatától eddig idegenkedtél, akkor a gyümölcs sushit neked találták ki. Tejmentes, húsmentes, lisztmentes, vegán desszertkülönlegesség, mely vendégvárónak sem utolsó! A látványa is gyönyörű, az íze pedig különleges.
Bevallom, a sushikészítés mindig is érdekelt, de úgy voltam vele, hogy a nyers hal és az algalemez helyett szívesen kipróbálnék valamilyen édes, gyümölcsös, egészséges alternatívát. Az sem volt utolsó szempont, hogy viszonylag könnyen elkészíthető legyen. A gyümölcs sushi az egyik legkreatívabb sushi típus, mely mostanában kezd népszerűvé válni és egészen új dimenziókba repíti ezt a tradicionális japán gasztro különlegességet.
Íme, egy szuper recept, tökéletes hétvégi csemegének. Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, az eredmény pedig önmagáért beszél!
Hozzávalók:
1,5 csésze sushi rizs (apró szemű rizs)
2 csésze víz
3 evőkanál kókuszvirág cukor
1 csipet só
1 csésze kókusztej vagy fél csésze kókuszpaszta
1 vaníliarúd belseje kikaparva
½ friss ananász
3 kivi
1 mangó
8 eper
A feltekeréshez szükséged lesz még bambuszból készült reggeliző alátétre, illetve egy háztartási fóliára.
Elkészítés:
Először is a cukros vízben körülbelül 15 perc alatt főzd meg a rizst a vaníliával együtt, majd keverd hozzá a kókuszpasztát, illetve a kókusztejet és fedővel fedd le. Tedd félre, hogy kihűljön, ez idő alatt egy kicsit megszilárdul és felveszi a kókusztejet. Fontos, hogy teljesen felszívja a folyadékot, így először inkább kevesebb kókusztejet önts hozzá.
Közben jöhet a gyümölcsök elkészítése: az ananászt pucold meg és vágd körülbelül 1 cm-es hasábokra, hasonlóan a kivit is. A mangót és az epret vékony lapokra szeleteld fel. Egy papírtörlővel vagy konyharuhával itasd fel a gyümölcsökön lévő nedvességet. Amikor ezzel megvagy, terítsd ki a bambusz alátétet és helyezd rá az átlátszó fóliát. A rizsből kanalazz a fóliára körülbelül 4-5 evőkanálnyit, és simítsd el úgy, hogy 1 cm vastagságú téglalapot kapj. A téglalap középső részére szépen tedd rá a gyümölcsöket vízszintesen, hogy egy sort alkossanak, de készítheted 2 sor gyümölccsel is. Ez után nincs más hátra, mint a fólia és a bambusz segítségével szorosan feltekerni, végül egy éles késsel felvágni 1,5 cm-es sushi karikákra. Ha dekorálni szeretnéd, helyezz hártyavékonyra vágott mangó szeleteket a kis sushi hengerek tetejére. A kimaradt rizsből maki szeleteket készíthetsz úgy, hogy 4-5 cm-es kis halmokba helyezed a rizst, majd a tetejére tornyozod a maradék gyümölcsöt.
Ha az egzotikus hangulatot a finom desszert elfogyasztása után még fokoznád, javaslom, hogy próbáld ki a Manna Szantál virágvizet, mely kifinomult illatával a keleti kertek elbűvölő világába repít!
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!