Vegán farsangi fánk megbolondítva
vegán farsangi fánk megbolondítva

Vegán farsangi fánk megbolondítva



A porcukorral meghintett, frissen készült, omlós szalagos farsangi fánk maga a nosztalgia. A felhőtlenül vidám, jelmezbe öltözős gyermekkori farsangok időszakába repít vissza.

Nélküle nem ünnep az ünnep, és még akkor is bevállaljuk pár falat erejéig, ha tudjuk, hogy a hagyományosan olajban, bő zsírban sült finomság nem tartozik a legegészségesebb desszertek közé. Nem beszélve a hozzávalókról, a gyorsan felszívódó fehér lisztről vagy a vércukorszintet emelő kristálycukorról, melyek szintén nem tartoznak a reformkonyha hozzávalói közé.

Mit tehetsz, ha egyszer egy évben mégis elkap a fánk iránti vágy, és a családot is meg akarod vele örvendeztetni?

Először is: ne hidd, hogy a farsangi fánk receptje kőbe van vésve. A fánk egész története a recept újraértelmezéséről szól, ahány ház, annyi szokás. Létezik egészséges, a szervezetet kevésbé megterhelő és vegán változat is. De még a magas falú, olajjal teli edény is lecserélhető a sütőre, vagy speciális fánksütőre. Igaz, hogy a fánk nem lesz szalagos, de ugyanúgy fogod szeretni.

Mutatom a vegán fánk alapreceptjét, és ahhoz is kapsz tippeket, hogyan bolondítsd meg és formáld a saját ízlésedre a farsangi fánkot.

Készítsünk együtt vegán farsangi fánkot


A farsangi fánkhoz a következő hozzávalókra van szükséged:

A száraz hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • Fél bögre cukor
  • friss élesztő (nem szükséges felfuttatni, morzsold bele)
  • 0,5 teáskanál só

Hozzávalók, ahol a vegán választás különösen fontos:
  • 1,2 bögre növényi tej (például rizstej, mandulatej)
  • 3 evőkanál vegán vaj a tésztához
  • A sütéshez: kókuszolaj

A díszítéshez:

  • 0,5 bögre porcukor
  • házi lekvár ízlés szerint

A vegán farsangi fánk elkészítése 3 lépésben:

  1. A liszt, a vaj, a cukor és a só összekeverésével készítsd el a tésztát. A klasszikus trükk a tészta szellősebbé tételére, ha a lisztet szitálva teszed a tálba, próbáld ki! A tészta akkor jó, amikor már nem ragad sem a kezedre, sem a keverőtál falára.
  2. A második lépés a kelesztés körülbelül 1 órás folyamata, ehhez elegendő egy konyharuhával letakarni a tésztát, az élesztő helyetted is dolgozik.
  1. Szaggasd ki a fánkokat egy fánkszaggatóval (vagy simán egy üvegpohárral), és már sülhetnek is a kókuszolajban. 2-3 perc, és kész is egy-egy fánk.

 

Hogyan bolondíthatod meg az alapreceptet?

  • Cseréld le legalább részben a fehér lisztet. A fehér liszt fél adagját helyettesítsd teljes kiőrlésű liszttel, vagy más, lassabban felszívódó lisztfélével, például lenmagliszttel. Ha van olyan liszt, ami bevált már vegán konyhádban, bátran próbáld ki fánktészta hozzávalójaként is.

  • Süsd sütőben a fánkot. A szalagokról ilyenkor le kell mondanod (a sütőben egyenletesen sül a fánk), de máskülönben ugyanolyan finom fánk a végeredmény. A magas falú edényben sült fánknak sem kell szükségszerűen tocsognia az olajtól, ha papírtörlővel felitatod a zsiradékot.

  • Bánj csínján a cukorral. A sima kristálycukor helyett törekedj a természetes alternatívákra, már a sztívia is sokkal egészségesebb választás, és sütéshez is használható.

  • Merész ötletek a díszítéshez. A porcukor és a lekvár helyett saját készítésű, cukormentes dzsem is kerülhet a fánkra. Vagy vékony réteg, előzőleg megolvasztott vegán csokoládé, ami szépen rászárad.

 

Farsangi kavalkád – további receptek és történetek


Ha kíváncsi vagy egy másik variációra is, a speciális fánksütőben sült tavaszi vegán fánk receptjét ebben a bejegyzésemben találod. Kíváncsi vagy, hogy milyen a juharszirupos farsangi fánk? Ide kattints érte. A farsang történetét ebben a korábbi írásomban dolgoztam fel. Tudtad például, hogy a középkorban a farsangi bálok és zajos mulatságok a rossz lelkek elűzésére és a Nap bátorítására szolgáltak?

Készítsünk együtt farsangi fánkot, űzzük el a telet, várjuk együtt a tavaszt!

Van kedvenc vegán farsangi édességed? Tedd elérhetővé a Mannások számára is hozzászólásban!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet