Házi narancslekvár recept
Cukormentes narancslekvár karácsonyra 5 lépésben
Tökéletes ajándék, ráadásul nagyon finom!
Ugye, Te is szereted a narancs illatát? Én egyenesen rajongok érte, ráadásul számomra egyértelműen összekapcsolódik a karácsonnyal és a téli évszakkal. Szerettem volna ezt a hangulatot megőrizni, ezért gondoltam arra, hogy készítek egy kis narancslekvárt, ráadásul cukormentes verzióban.
A legjobb az benne, hogy nemcsak isteni finom tud lenni pirítóson vagy sütin, hanem egy csinos üvegben, szalaggal átkötve kiváló karácsonyi ajándék is.
-
4 púpozott evőkanál természetes édesítő, xilit vagy eritrit (az édesítő mennyisége egyéni ízléstől függően lehet kevesebb is)
-
4 db nagy méretű narancs
-
fahéj, gyömbér, szegfűszeg ízlés szerint
-
4 db kisebb, 1-1,5 decis üveg, forró vízben kifertőtlenítve, kiszárítva és lehetőleg melegen tartva
-
gyümölcspektin (ha nem sűrűsödik be a lekvár)
Elkészítés
-
A narancsokat nagyon alaposan, kefével megmosom és kb. 4 teáskanálnyi héjat vékonyan lereszelek róluk.
- Meghámozom, kifacsarom és kifilézem őket, majd a darabokat kisebb kockákra vágom.
-
Összeöntök mindent: a levet, narancsdarabokat, a héjat, a fűszereket és a xilitet. Addig forralom az alapanyagokat, ameddig jól besűrűsödik a keverék. Ha mégsem tenné, akkor használok egy kis gyümölcspektint, ami természetes zselésítő anyag, kifejezetten lekvárok, dzsemek elkészítéséhez.
-
Ha besűrűsödött, a tűzről lehúzva pár percig hűtöm a lekvárt, majd kiöntöm az üvegekbe és lezárom őket. Hűvös, de nem hideg helyen hűtöm tovább.
-
Színes (arany, zöld, piros) szalaggal körbe tekerem, vagy masnit kötök a tetejükre.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Kedves Andrea! Sajnos nem értem teljesen a 2-es lépést. Kifacsarni a héjában szoktam a narancsot. Akkor most nem úgy kell? Milyen darabokra gondolsz? Ha kifacsarjuk akkor már nem maradnak darabok. Sajnálom de tényleg nem értem, pedig már többeket is megkérdeztem és ők sem tudták értelmezni. Elmagyaráznád kérlek kicsit alaposabban? Előre is köszönöm a segítséget!
Kedves Barbara,
Kétféleképpen tudod ezt megtenni, vagy félig facsarod ki a levét és a maradék gyümölcshúst kihámozod, vagy a 4 narancsból kettőt teljesen kifacsarsz, a másik kettőt úgy pucolod meg, hogy csak a "hús" maradjon. A lényeg az, hogy leve és húsa is legyen a narancsnak.:)
Andrea
Én is így gondoltam, csak biztos akartam lenni benne. Köszönöm szépen a gyors választ, majd megírom, ha megcsináltam hogy sikerült. :)
Kedves Szappantündér, a pektin felcsigázott. Lelkes lekvárkészítő vagyok, és már nehányszor jól jött volna a pektin, de nem találtam sem gazdaboltban sem patikában. Te hol veszed?Köszi, Kata
Kedves Kata,
Boltnevet nem írhatok, de ha beírod a keresőbe, hogy gyümölcspektin, akkor rögtön kiad pár találatot! :)
Andrea
Szia. A kifilézem alatt pontosan mit értesz? Le kell húzni a gerezdekről a hártyát?Válaszodat előre is köszönöm.
Szia Anita8110,
Igen, úgy kell megpucolni a narancsot, hogy csak a "hús" maradjon.
Andrea