Házi narancslekvár recept

házi narancslekvár recept

 

Cukormentes narancslekvár karácsonyra 5 lépésben

Tökéletes ajándék, ráadásul nagyon finom!

Ugye, Te is szereted a narancs illatát? Én egyenesen rajongok érte, ráadásul számomra egyértelműen összekapcsolódik a karácsonnyal és a téli évszakkal. Szerettem volna ezt a hangulatot megőrizni, ezért gondoltam arra, hogy készítek egy kis narancslekvárt, ráadásul cukormentes verzióban.

A legjobb az benne, hogy nemcsak isteni finom tud lenni pirítóson vagy sütin, hanem egy csinos üvegben, szalaggal átkötve kiváló karácsonyi ajándék is.

 

 

 

 

  • 4 púpozott evőkanál természetes édesítő, xilit vagy eritrit (az édesítő mennyisége egyéni ízléstől függően lehet kevesebb is)

  • 4 db nagy méretű narancs

  • fahéj, gyömbér, szegfűszeg ízlés szerint

  • 4 db kisebb, 1-1,5 decis üveg, forró vízben kifertőtlenítve, kiszárítva és lehetőleg melegen tartva

  • gyümölcspektin (ha nem sűrűsödik be a lekvár)

 

Elkészítés

  1. A narancsokat nagyon alaposan, kefével megmosom és kb. 4 teáskanálnyi héjat vékonyan lereszelek róluk.

  2. Meghámozom, kifacsarom és kifilézem őket, majd a darabokat kisebb kockákra vágom.
  3. Összeöntök mindent: a levet,  narancsdarabokat, a héjat, a fűszereket és a xilitet. Addig forralom az alapanyagokat, ameddig jól besűrűsödik a keverék. Ha mégsem tenné, akkor használok egy kis gyümölcspektint, ami természetes zselésítő anyag, kifejezetten lekvárok, dzsemek elkészítéséhez.

  4. Ha besűrűsödött, a tűzről lehúzva pár percig hűtöm a lekvárt, majd kiöntöm az üvegekbe és lezárom őket. Hűvös, de nem hideg helyen hűtöm tovább.

  5. Színes (arany, zöld, piros) szalaggal körbe tekerem, vagy masnit kötök a tetejükre.

Te készítettél már narancslekvárt? Ha igen, milyen tapasztalataid vannak?



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • kérdések, melyeket minden nap fel kellene tennünk magunknak

    Kérdések, melyeket minden nap fel kellene tennünk magunknak

    Az önmagunkkal folytatott párbeszéd segít jelen lenni saját életünkbenVannak az életünkben olyan időszakok, amikor számot vetünk önmagunkkal. Ilyenkor - bár tesszük a dolgunk, próbálunk odafigyelni mindenre - mégis sokszor azon kaphatjuk magunkat, hogy teljesen máshol járnak a gondolataink. Lelki szemeink előtt képek peregnek, sok mindenki eszünkbe jut, találkozásokat tervezünk, kapcsolatainkon elmélkedünk és arra is gyakrabban gondolunk, vajon maximálisan kihasználjuk-e a jelen adta lehetőségeket az életünkben?

    Megnézem
  • tökéletes téli vacsoratippek

    Tökéletes téli vacsoratippek

    Tökéletes téli vacsoratippek: Három finom, vegán krémleves receptEbben az esős, egyre hidegebb késő őszi időjárásban még az átlagosnál is jobban vágyom a finom, forró krémlevesekre. Most mutatok Neked három vegán verziót, ami gyorsan elkészíthetőek, könnyűek – az egész család szeretni fogja őket!

    Megnézem
  • Érd el, amit szeretnél!

    Érd el, amit szeretnél!

    Érd el, amit szeretnél! Kincses tábla, 5 egyszerű lépésben.Tényleg egyszerű módszer, hiszen a lényege, hogy az ember körbeveszi magát azokkal a dolgokkal, amiket szeret, amire vágyik, amit szeretne elérni, ahová elutazna – képekben. Ezzel a módszerrel Te is üzenhetsz a tudatalattidnak, hogy mire koncentráljon, mit jegyezzen meg, milyen irányba menjen, és így Te magad is tisztábban láthass. Álmaid, céljaid látható és kézzelfogható formát öltenek, amivel nap, mint nap szembesülsz – szó szerint szem előtt tartod - így egy komoly lépéssel máris közelebb kerültél céljaid eléréséhez. Van kedved kipróbálni?

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Barbara
    • 2016-10-16 15:24

    Kedves Andrea! Sajnos nem értem teljesen a 2-es lépést. Kifacsarni a héjában szoktam a narancsot. Akkor most nem úgy kell? Milyen darabokra gondolsz? Ha kifacsarjuk akkor már nem maradnak darabok. Sajnálom de tényleg nem értem, pedig már többeket is megkérdeztem és ők sem tudták értelmezni. Elmagyaráznád kérlek kicsit alaposabban? Előre is köszönöm a segítséget!

    • Barbara
    • 2016-10-16 15:24
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2016-10-16 19:01

      Kedves Barbara,

      Kétféleképpen tudod ezt megtenni, vagy félig facsarod ki a levét és a maradék gyümölcshúst kihámozod, vagy a 4 narancsból kettőt teljesen kifacsarsz, a másik kettőt úgy pucolod meg, hogy csak a "hús" maradjon. A lényeg az, hogy leve és húsa is legyen a narancsnak.:)

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2016-10-16 19:01
      • avatar
        • Barbara
        • 2016-10-17 10:58

        Én is így gondoltam, csak biztos akartam lenni benne. Köszönöm szépen a gyors választ, majd megírom, ha megcsináltam hogy sikerült. :)

        • Barbara
        • 2016-10-17 10:58
  • avatar
    • Katalin
    • 2014-12-02 12:20

    Kedves Szappantündér, a pektin felcsigázott. Lelkes lekvárkészítő vagyok, és már nehányszor jól jött volna a pektin, de nem találtam sem gazdaboltban sem patikában. Te hol veszed?Köszi, Kata

    • Katalin
    • 2014-12-02 12:20
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2014-12-03 20:51

      Kedves Kata,

      Boltnevet nem írhatok, de ha beírod a keresőbe, hogy gyümölcspektin, akkor rögtön kiad pár találatot! :)

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2014-12-03 20:51
  • avatar
    • Anita
    • 2014-11-27 16:47

    Szia. A kifilézem alatt pontosan mit értesz? Le kell húzni a gerezdekről a hártyát?Válaszodat előre is köszönöm.

    • Anita
    • 2014-11-27 16:47
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2014-12-01 13:23

      Szia Anita8110,

      Igen, úgy kell megpucolni a narancsot, hogy csak a "hús" maradjon.

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2014-12-01 13:23

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet