Tökéletes téli vacsoratippek
Tökéletes téli vacsoratippek:
Három finom, vegán krémleves recept
Ebben az esős, egyre hidegebb késő őszi időjárásban még az átlagosnál is jobban vágyom a finom, forró krémlevesekre. Most mutatok Neked három vegán verziót, ami gyorsan elkészíthetőek, könnyűek – az egész család szeretni fogja őket!
A krémlevesek mindig is szerves részei voltak a mindennapjaimnak. Télen-nyáron készítem őket hidegen-melegen, ha csak lehet, szezonális zöldségekből.
Szerintem nemcsak a finom ízek és az egyszerű, gyors elkészíthetőség miatt érdemes kísérletezni a krémlevesekkel, hanem mert a variációk száma szinte végtelen.
1. Csípős sült paradicsom leves
Nagyon egyszerű, és nagyon finom!
Hozzávalók
1 kg apróbb szemű paradicsom
4 nagy fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 ágacska kakukkfű (ha szárított van otthon, 2 teáskanálnyi)
1 kk apróra vágott rozmaring
1 dl extraszűz olívaolaj
só, bors
kb. 2 ek Tabasco
A sütőt 250 fokra előmelegítem, miközben a paradicsomokat félbevágom, és mindegyikbe beledugok egy-egy fokhagymát. A lilahagymát is négyfelé vágom, és a paradicsomokkal együtt sütőpapíron tepsibe teszem. Meglocsolom az olívaolajjal és rászórom a fűszereket. Nagyjából 20 perc alatt sülnek meg a zöldségek, a színükből ezt könnyű megítélni. Ezután több körben turmixgépbe teszem a zöldségeket, mindig annyi forró vízzel, amennyi épp ellepi. Szeretem szűrőn átpasszírozni, hogy selymesebb állagot kapjon, hozzákeverem a Tabascot is, és máris tálalható.
Forrás: Fűszer és lélek
2. Sült padlizsánkrém leves
Ki mondta, hogy a padlizsánból csak krémet lehet készíteni?
Hozzávalók
1 nagy padlizsán
1 fej lilahagyma,
6 gerezd fokhagyma
2 ek extraszűz olívaolaj
1 ágacska kakukkfű (ha szárított van otthon, egy teáskanálnyi)
1/2 rozmaring
4 csésze zöldségleves alaplé (bio zöldségleves kockát is szoktam használni)
2 paradicsom, vagy egy kisebb hámozott paradicsomkonzerv
Felmelegítem a sütőt 200 fokra. A padlizsánt hosszában négy egyenlő részre vágom, a két végét lenyesem. Sütőpapíron tepsibe rakom a szeleteket a meghámozott, felszeletelt hagymával, a fokhagymákkal és a paradicsommal. Meglocsolom olívaolajjal és rászórom a fűszereket. Nagyjából 30 percig sütöm, amíg a zöldségek el nem színeződnek, ezután, kivéve a sütőből, a padlizsánt kibontom a héjából. Ha nem elég puhák még a zöldségek, egy lábasban, lefedve párolom őket tovább tovább egy kis alaplével. Ha kész, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítek, hozzáadva a maradék alaplevet. Ha szükséges, természetesen sózom, borsozom.
Forrás: Vegan Visitor
3. Lilakáposzta krémleves
Ez egy igazán látványos finomság, azért is szeretem.
Hozzávalók
1 kis fej lilakáposzta
2-3 szem közepes krumpli
1 dl kókusztej
1 ek keményítő
frissen facsart citromlé ízlés szerint
1 késhegynyi gyömbérpor
só
A káposztát vékony csíkokra szeletelem, 1-1,5 l sós vízben a krumplival együtt puhára főzöm. Mielőtt teljesen megfőne, félreteszek belőle két merőkanálnyi káposztát, ezt használom majd levesbetétnek. Amíg fő a káposzta, a kókusztejben simára keverem a keményítőt, majd folyamatos vékony sugárban a levesbe csorgatom. Hogy jobban elkeveredjen, van, hogy előzetesen a keményítős-kókusztejes keverékhez teszek egy pár merőkanállal a levesből is. Ha a sűrítés kész, forralok még egyet a levesen. Miután levettem a tűzről, citromlével és gyömbérrel ízesítem. tálalásnál a félretett káposztára merem a forró, lila színű finomságot.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek