7 természetes immunerősítő

7 természetes immunerősítő

Az én kedvenc természetes immunerősítőim

Egyre többen influenzásak a környezetemben, ezért gondoltam arra, hogy összegyűjtöm Neked a kedvenc természetes immunerősítőimet 7 pontban.

 

1. A finomított cukor elhagyása

Nem is hinnéd, mennyi mindenben ott van a finomított fehér cukor, amiből már néhány gramm is órákra gyengítheti fehérvérsejtjeid védekezőképességét. Természetesen más káros élettani hatásai miatt is érdemes elkerülni, ebben a vírusos, bacilusos időszakban fokozattan ajánlom, hogy mondj nemet rá. Helyettesítsd inkább mézzel!

2. Ginzeng

Nemcsak az őszi-téli időszakban szeretem használni, annyira sokoldalú gyógynövény. Nehezebb időszakokban, ha sok a munkám vagy stresszesebb vagyok, gyakran bevetem, mert nemcsak a szellemi, hanem a fizikai teljesítőképességet is képes növelni, átlendít a holtpontokon. Általánosságban jól erősítheti a szervezet védekezőképességét, vagy segít talpra állítani azt betegségek után. Számos módon magadhoz veheted, én szívesen fogyasztom teaként, vagy fűszerként.

3. Kasvirág

Más néven Echinacea, amelyet származási helyén, Észak-Amerikában az őslakos indiánok évszázadokon át alkalmaztak külső és belső sérülések, sebek gyógyítására, és a népi gyógyászatnak napjainkban is egyik alapeleme. Ez a gyógynövény elsősorban a neki tulajdonított immunerősítő, antivirális és gyulladáscsökkentő hatásának köszönheti népszerűségét. Hajtásából gyakran teát vagy gyógycseppeket állítanak elő, ez utóbbi meghűléses, felső légúti panaszok kezelésére ajánlott. Ha kitör az influenzajárvány, én nem szoktam megvárni, hogy beteg legyek, megelőzésképpen alkalmazom.

4. Homoktövis

Bár enyhén kesernyés az íze, telis-tele van vitaminokkal: C-, A-, E-, B-, és K-vitamint is tartalmaz, igazi csodafegyver az immunerősítésben, antioxidánsok is vannak benne. A hatóanyagok a növény bogyóiban találhatóak, amiket házi szörpként, dzsúzként, aszalt, préselt formában is elkészíthetsz. Külsőleg alkalmazva pedig natúr bőrápoló receptek kitűnő alapanyaga. Általános levertség ellen is be szoktam vetni.

5. Fokhagyma

Biztosan neked sem kell bemutatni antibakteriális hatásait ennek a fantasztikus, már az ókorban is alkalmazott immunerősítőnek. Azt ne felejtsd el, hogy jótékony, vírusölő tulajdonságát és magas vitamintartalmát akkor tudod megőrizni, ha nyersen fogyasztod. A tippem, hogy áztasd be mézbe, vagy készítsd el olajként – azaz zúzott, vagy egész fokhagymagerezdekre önts napraforgóolajat, és chilivel, vagy szárított zöld fűszerekkel hűvös helyen tárold.

6. Gyömbér

Az egyedi illatú és formájú különlegesség gyógyító erejét már a középkorban is felismerték. Remek immunerősítő, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és hangulatjavító. Fogyaszd bátran akkor is, ha már benne vagy a náthában, de akkor sem fog ártani, ha megelőzésképpen veszed magadhoz. Én gyakran áztatok belőle forró vízbe és egy kis citromlével elkeverve, forró italként alkalmazom. Kapszula és őrlemény formájában is elérhető, de a legjobb, ha a nyers változatot választod. Természetesen a gyömbérből is szuper saját szépségápolási kencéket tudsz készíteni.

7. Gyógyteák

Zöld, fehér, kamilla, hársfa, menta, csipkebogyó, citromfű – ezek az én kedvenceim, de gyakorlatilag bármilyen gyógynövény szóba jöhet, és még a megfelelő folyadékbevitelről is gondoskodhatsz a segítségükkel. Én nem ízesítem semmivel, és igyekszem mindig szárított növényekből készíteni teafilter helyett. Sőt, saját magam keverem őket, így tudok készíteni akár májvédő, vagy nyákoldó teát – attól függően, épp mire van szükség a családban. Te milyen gyógyteákat szoktál inni és mennyit?

Ha Neked valami más válik be, kérlek, írd meg kommentben!


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • forralt bor, sült gesztenye, jó hangulat, kézműves portékák!

    Forralt bor, sült gesztenye, jó hangulat, kézműves portékák!

    Legnépszerűbb karácsonyi vásárok határon innen és túlMiért szeretem a karácsonyi vásárokat? Azt hiszem a különleges atmoszféra miatt. Szeretem látni, ahogy egyik napról a másikra a városok terei felélednek a novemberi szürkeségből és megtelnek élettel, fényekkel, illatokkal. Igazi varázslat. A jellegzetes fabódék, a karácsonyi izzósorok átfestik a korán sötétedő égboltot, mézeskalács, fahéj fűszerezi az utcák levegőjét.A kézműves csodákról se feledkezzünk meg, hiszen ezeken a piacokon gazdag kínálatot találunk a kézzel készített, szebbnél szebb tárgyakból, finomságokból. Vasárnaponként -ha úgy adódik – fogjuk magunkat ebéd után, és meglátogatjuk azokat a vásárokat, melyeket dicsérnek a baráti körben. Szinte minden város főterén találunk olyan karácsonyi piacot, ahol egy délutánra elmerülhetünk a vásári hangulatban, de ha kicsit messzebb is utaznánk ezért a feltöltődésért, akkor a határon túli marketeket is meglátogathatjuk - nagyjából november közepétől január elejéig- bármelyik hétvégén.  

    Megnézem
  • Ápolt, gyönyörű ajkak 4 lépésben

    Ápolt, gyönyörű ajkak 4 lépésben

    Ápolt, gyönyörű ajkak 4 lépésben Hogyan teheted még szebbé az ajkaid télen is?Sokszor elfeledkezünk róla, hogy a szánkat éppen úgy ápolni kell, mint akár arcbőrünket, nem érdemes megvárni, amíg ajkunk húzódik, hámlik, esetleg kicserepesedik. Ráadásul, amikor hidegebbre fordul az idő, azoknak is nagyobb eséllyel kiszárad az ajkuk, akik egyébként kellő mennyiséget isznak, és az év legnagyobb részében nincs gondjuk ajkaik állapotával.Sokaknak a rúzs használata napi rutin, az előírt munkahelyi megjelenés része, hogy úgynevezett „teljes sminkben” mutatkozzanak. Mivel a rúzsok többsége amúgy is szárít, fontos hogy legalább egy-két természetes trükkel rásegítsünk az ajkak regenerálódására.  

    Megnézem
  • méhviasz gyertya házilag 5 lépésben

    Méhviasz gyertya házilag 5 lépésben

    Tudtad, hogy Te is könnyedén tudsz hangulatos méhviasz gyertyát készíteni, ráadásul olyat, ami segít tisztábbá tenni a szoba levegőjét?A meghitt, barátságos gyertyafénynek minden évszakban megvan a maga varázsa, de ebben a késő őszi időszakban, amikor egyre korábban sötétedik, még jobban fel tudja dobni a szobát – és az estédet.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet