Méhviasz gyertya házilag 5 lépésben

méhviasz gyertya házilag 5 lépésben

Tudtad, hogy Te is könnyedén tudsz hangulatos méhviasz gyertyát készíteni, ráadásul olyat, ami segít tisztábbá tenni a szoba levegőjét?

A meghitt, barátságos gyertyafénynek minden évszakban megvan a maga varázsa, de ebben a késő őszi időszakban, amikor egyre korábban sötétedik, még jobban fel tudja dobni a szobát – és az estédet.

 

Azonban nem mindegyik gyertya tesz jót: a boltokban kapható illatgyertyák többsége káros méreganyagokat tartalmazó, petróleum alapú viaszból, ólomtartalmú kanóccal készül, így ha meggyújtod a gyertyát, ártalmas anyagok pl. toluol, benzol kerülhetnek a levegőbe és rakódhatnak le a szobában lévő felületeken.

Jótékony ionok a méhviaszban – tisztább levegőjű lakás

Mindennek az alternatívájaként ajánlok Neked egy szuper receptet, amivel néhány lépésben Te magad is készíthetsz kizárólag természetes alapanyagokból méhviasz gyertyát, így sokat tehetsz környezeted tisztaságáért. A méhviasz ugyanis égés közben negatív töltésű ionokat termel. Az ellentétes töltések vonzása miatt a negatív ionok képesek megkötni az olyan, a levegőben szálló pozitív részecskéket, mint az apró baktériumok, pollenek, por, vagy allergén anyagok. Az így megkötött részecskék nehezebbé válnak, és a gravitációnak köszönhetően a földre hullanak, ahol már könnyedén össze lehet söpörni vagy porszívózni őket. A méhviasz gyertya így képes jótékonyan hatni az allergiás, vagy asztmás tünetekre is. Na, kipróbálod?

Mielőtt nekiállsz

Néhány dologra fontos odafigyelni, mielőtt beindul a házi gyertyaöntés.

Legfontosabb a kanóc: legyen pamut, és nem árt, ha vastag, mert a méhviasz lassú égésű, tömör anyag. A kanóc hossza sem mindegy, kicsit érdemes ráhagyni, hogy ha kell, vissza lehessen vágni belőle.

Könnyebb dolgod lesz a méhviasszal, ha beszerzel mellé egy kis kókuszolajat is.

Ezekre az összetevőkre lesz szükséged:

  • 36 dkg tiszta méhviasz

  • 36 dkg kókuszolaj

  • pamut kanóc

  • konyhai mérleg

  • üvegpoharak, amibe a gyertya kerül – a receptben megadott mennyiségből kb. 1 liternyi gyertyaviasz keletkezik

  • egy darab ceruza, vagy evőpálcika, amivel helyén tartod a kanócot

  • újságpapír a munkaterület tisztán tartásához

  • nagy méretű mérőedény, ami a felmelegített összetevők tárolására is alkalmas

Elkészítés:

1. Mérd ki pontosan a méhviasz mennyiségét a konyhai mérlegen, és melegítsd meg egy edényben. A méhviasz közepesen átmelegítve használható a legjobban, ha túlmelegszik, meg is gyulladhat. Amíg a méhviasz melegszik, össze tudod vágni a kanócokat egyenlő méretűre. Legyen a kanóc pár ujjnyival hosszabb, mint a tálka, amibe majd a gyertya kerül.

2. A melegedő méhviaszba egyenként mártsd bele a feldarabolt kanócokat, ezeket tedd utána az újságpapírra, és egyenként, óvatosan húzd egyenesre őket: egyik végét szorítsd le a kanócnak a ceruzával, a másikat húzd az ujjaddal felfelé. Ezután hagyd, hogy a kanócok megszáradjanak.

3. Ha a méhviasz már majdnem teljesen felmelegedett, add hozzá a konyhai mérlegen kimért kókuszolajat, és keverd össze őket. Ha a keveréked már folyékony állagú, néhány ujjnyit önts ki belőle az üvegpoharak aljára, majd azonnal helyezd a pohár közepébe a kanócot úgy, hogy a vége a pohár alján legyen.

4. Addig tartsd a kanócot, amíg a méhviaszos-olajos keverék meg nem szárad annyira, hogy a kanóc egyedül is szilárdan megálljon. Ezután kicsit tedd félre, hogy tökéletesen megszilárdulhasson a méhviaszod.

5. Ha minden pohárba állítottál kanócot, óvatosan kötözd a kanócok végét a ceruzára (vagy fadarabra, evőpálcikára), fektesd rá a pohár szájára, majd öntsd fel a poharat – néhány centiméterrel a pohár szája alattig – a maradék folyékony méhviaszos-kókuszolajos keverékkel. Ezután tedd félre, amíg teljesen meg nem szilárdul – ez 12-14 óra is lehet!

Ezután már semmi más dolgod nincs, mint méretre vágni a kanócot, meggyújtani, és élvezni a csodás, 100%-ban természetes, levegő tisztító gyertyádat :)

Ha a gyertya nem gyullad meg azonnal, ne aggódj, ez normális jelenség.

Tipp 1: Ne felejtsd el, hogy a méhviaszt, mikor újra megszilárdul, nagyon nehéz eltávolítani. Ezért javaslom a fadarab, vagy olyan ceruza, kínai evőpálcika használatát, amit használat után akár el is dobhatsz. Ha a méhviasz öntéskor összekoszolja a pohár oldalát, még folyékony állapotában töröld le, úgy sokkal könnyebben eltávolítható.

Tipp 2: A méhviaszt fokozatosan kell hűteni, különben kirepedezik.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • hogyan válassz illóolajat?

    Hogyan válassz illóolajat?

    Így válassz illóolajat a szezon elején! Mint szinte mindenből, ebből is van szintetikus és természetesA természetes, tiszta, hígítatlan illóolajok a testedre, az érzelmeidre, sőt, a gondolataidra is képesek hatni! A természetes illóolajokra úgy tekinthetünk, mint a növényi részek kivonataira. A különböző módokon kinyert illatanyagok a levegőbe kerülve hűen adják vissza az eredeti növény illatát.  

    Megnézem
  • az ideális szezonális pakolás

    Az ideális szezonális pakolás

    Halványul bőröd nyári fénye?Ne keseredj el, a zöldségesnél mindig megtalálod a legjobb alapot az ideális szezonális pakoláshoz és testradírhoz!Úton-útfélen sütőtökökkel találkozunk ezekben a hetekben. Sűrűn járok piacra, mert szeretek frissen megvenni mindent, ha úgy adódik, inkább többször is elmegyek egy héten.Számomra a természetes életmód azt is jelenti, hogy az évszakok váltakozásával harmóniában igyekszem élni, azaz a természetben aktuálisan megtalálható termésekre, terményekre hagyatkozom a mindennapokban. A zöldség és gyümölcs halmok előtt aztán sokszor el is kalandoznak a gondolataim, és a heti menü mellett különféle szuper pakolások és kencék receptjeit állítom össze fejben.A szezonális alapanyagokból bőven jut mindig egy-egy bőrápoló pakolásra is, és 15-20 percet találok arra, hogy megadjam a bőrömnek azt a feltöltődést, amit a természet ebben az időszakban szó szerint tálcán kínál.

    Megnézem
  • hogyan függ össze a fűtésszezon a bőrszárazsággal?

    Hogyan függ össze a fűtésszezon a bőrszárazsággal?

    Párásítás természetesenAz elkövetkező időszakban tapasztalhatod, hogy bőröd jobban kiszárad, mint máskor, annak ellenére, hogy ugyanúgy ápolod és gondoskodsz róla. Ahogy a hidegebb idő beköszönt és már szükségünk van fűtésre, otthonunk, munkahelyünk levegője szárazabbá válhat, ez a változás pedig bőrünkre is hatással van.A meleg levegő több nedvességet köt meg, ezért októbertől folyamatosan érezhetjük, hogy mind a nyálkahártyánk, mind a bőrünk szárazabb, sőt néha még a szemünkön is tapasztalhatjuk, hogy jobban megviseli a napi rutin. A kiszáradt nyálkahártya védtelenebb a kórokozókkal szemben.  

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Viktória
    • 2020-10-23 15:14

    Szia.
    Lehet műanyag formába is önteni? Amiből utánna kilehet szedni?
    Ebböl a receptböl kb mennyi gyertya jön ki?
    Mondjuk közepes méretű?

    • Viktória
    • 2020-10-23 15:14
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2020-10-29 07:56

      Kedves Viktória, igen, kipróbálhatod műanyag formában is. A gyertyák száma függ a pohár magasságától, szélességétől. A megadott mennyiségből kb. 1 l gyertyaviaszt kapsz, tehát jó pár gyertyát tudsz önteni. 
      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2020-10-29 07:56
      • avatar
        • Viktória
        • 2020-10-29 11:14

        Köszönöm a választ. A kókuszzsír mi célt szolgál?

        • Viktória
        • 2020-10-29 11:14
  • avatar
    • Szilvia
    • 2019-04-06 21:47

    Szia

    Méhvisz gyertya készítésekor az illóolajat mikor öntöd a felolvasztott méhviaszba? Hány fokos akkor a méhvisz? Mennyit ajánlasz egy 80 gr-os tiszta méhviasz gyertyához? Megtartja az illatot a gyertya, mert kísérleteztünk illóolajokkal és azok nem annyira érezhetők amikor megdermed a gyertya és meggyújtjuk, pedig 2,5 ml belemegy.
    Köszi :)

    • Szilvia
    • 2019-04-06 21:47
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2019-04-12 12:42

      Kedves Szilvia, fele-fele arányban használj méhviaszt és kókuszolajat,  30 grammonként adj kb. 25 csepp illóolajat (ez kb. 1 ml). Nem kell mérni a felolvasztáskor a méhviasz hőfokát, teheted meleg vizes lábos felé pl egy cseréptányérra a tégelyt, cseréptálat, amiben olvasztod. Ha már felolvadt a méhviasz, akkor tedd bele a kókuszolajat, hiszen az már könnyen olvad. 
      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2019-04-12 12:42
  • avatar
    • Ágnes
    • 2014-11-07 18:14

    Illóolajat is lehet bele tenni?

    • Ágnes
    • 2014-11-07 18:14
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2014-11-08 20:37

      A méhviaszhoz adhatsz pár csepp illóolajat is (önts ki egy keveset, majd adj hozzá az illóolajat, és utána folytasd tovább az öntést).

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2014-11-08 20:37
      • avatar
        • Alexandra
        • 2015-12-07 12:28

        De szuper, ezt én is kipróbálom! Hány cseppet ajánlasz bele?

        • Alexandra
        • 2015-12-07 12:28
        • avatar
          • Varga-Darabos Andrea
          • 2015-12-07 14:52

          30 grammonként adj kb. 25 csepp illóolajat (ez kb. 1 ml). Ebből a receptből sok gyertyát tudsz elkészíteni, ha kevesebbet szeretnél, számolj csökkentett mennyiségekkel.

          • Varga-Darabos Andrea
          • 2015-12-07 14:52
          • avatar
            • Alexandra
            • 2015-12-08 09:48

            Nagyon köszönöm! Bár szerintem én nem a Ti kókuszolajatokat rakom majd bele, hanem sima boltit, ami olcsóbb... Azért egy gyertyának nem jár ennyi luxus... =)

            • Alexandra
            • 2015-12-08 09:48

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet