Forralt bor, sült gesztenye, jó hangulat, kézműves portékák!

forralt bor, sült gesztenye, jó hangulat, kézműves portékák!

Legnépszerűbb karácsonyi vásárok határon innen és túl

Miért szeretem a karácsonyi vásárokat? Azt hiszem a különleges atmoszféra miatt. Szeretem látni, ahogy egyik napról a másikra a városok terei felélednek a novemberi szürkeségből és megtelnek élettel, fényekkel, illatokkal. Igazi varázslat. A jellegzetes fabódék, a karácsonyi izzósorok átfestik a korán sötétedő égboltot, mézeskalács, fahéj fűszerezi az utcák levegőjét.

A kézműves csodákról se feledkezzünk meg, hiszen ezeken a piacokon gazdag kínálatot találunk a kézzel készített, szebbnél szebb tárgyakból, finomságokból. Vasárnaponként -ha úgy adódik – fogjuk magunkat ebéd után, és meglátogatjuk azokat a vásárokat, melyeket dicsérnek a baráti körben. Szinte minden város főterén találunk olyan karácsonyi piacot, ahol egy délutánra elmerülhetünk a vásári hangulatban, de ha kicsit messzebb is utaznánk ezért a feltöltődésért, akkor a határon túli marketeket is meglátogathatjuk - nagyjából november közepétől január elejéig- bármelyik hétvégén.  

Melyik a kedvenc piacunk itthon?

Én személy szerint azokat a vásárokat kedvelem, ahol a klasszikus karácsonyi idill hangulata érezhető. Szeretek kézműves tárgyakkal, apró csecsebecsékkel, ínycsiklandó finomságokkal találkozni, szóba elegyedni készítőikkel, jóízűen elbeszélgetni az árusokkal. A főváros közelében kevésbé van erre lehetőség, de ha már Budapestről beszélünk a Vörösmarty téren felállított pavilonokat minden évben körbejárom. Amit ezen a belvárosi piactéren hiányolok, azt általában meg lehet találni a kisebb, néhány pavilonokból álló helyi vásárokon. Vásárfia ide vagy oda, alapvetően mégiscsak a hely szelleme, az ott töltött nap hangulata az, ami megmarad az emberben.

Európa leghangulatosabb karácsonyi vásárai

A nagyvárosokban komoly hagyománya van a karácsonyi vásározásnak. Belekóstolhatunk Prága, a szomszédos Bécs, Stockholm vagy akár London téli romantikájába, csak autóba kell ülünk, repülőre szállunk, esetleg a számos célirányos, buszos út közül is választhatunk egy nekünk szimpatikusat. Íme a legnépszerűbb és valószínűleg leginkább elbűvölő téli látványt nyújtó városok általunk összeállított top 3-as listája.

Bécs

Christkindlmarkt Bécs leghíresebb és a helyiek körében is legnépszerűbb adventi vására. Maga a pompa és a látvány is megér egy délutánt a Rathausplatzon, nem beszélve az árusok kínálatáról. Ha hangulatba jövünk, további 20 másik vásár is látogatható az osztrák fővárosban az adventi időszakban. 

London

Egész évben népszerű turista célpont a brit főváros, de így karácsony előtt felejthetetlen élményekkel gazdagodhatunk akár egy meghosszabbított hétvége ideje alatt is. London szívében fekvő Hyde Park Winter Wonderland névre keresztelt gigantikus méretű piactérré változik. Nem túlzás, a park ilyenkor valóban Csodaország, minden adott ahhoz, hogy egy teljes napot eltöltsünk családdal, barátokkal. Korcsolyázhatunk, szórakozhatunk a vidámparkban, nemzetek ünnepi konyháit kóstolhatjuk végig, megcsodálhatjuk a világ minden tájáról érkező kézműves ajándéktárgyakat. Ha multikulturális karácsonyi élményre szomjazunk, garantáltan jó választás London.

Prága

A prágai adventi sokadalom sem kisebb élmény, mint a londoni vagy bécsi, azonban sokkal inkább a cseh hagyományokkal átitatott, családiasabb hangulatú rendezvény. Elsősorban a cseh életérzést kedvelők fogják igazán megtalálni a számításaikat az óváros főterén felállított standok közt. A híres cseh sörökért, a tradicionális ételekért rajongók számára ideális hétvégi program lehet a prágai vásárba ellátogatni.

Sok más adventi vásárról olvasni pozitív véleményeket, beszámolókat. Elnézve a csodás képeket, a hófödte tetőket, a fényárban úszó tereket, bármelyik városba szívesen ellátogatnék a következő hetekben. Mindamellett, amikor idegen szót hallok a vásározó tömegben, mindig eljátszom a gondolattal, hogy itthon, Magyarországon hova vinnék el egy külföldi turistát, ha egy tipikusan magyar, helyi ízekkel fűszerezett vásári élménnyel szeretném megajándékozni? Nektek melyik a kedvenc karácsonyi vásárotok?

Van olyan, amit szívesen ajánlanátok?



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • Ápolt, gyönyörű ajkak 4 lépésben

    Ápolt, gyönyörű ajkak 4 lépésben

    Ápolt, gyönyörű ajkak 4 lépésben Hogyan teheted még szebbé az ajkaid télen is?Sokszor elfeledkezünk róla, hogy a szánkat éppen úgy ápolni kell, mint akár arcbőrünket, nem érdemes megvárni, amíg ajkunk húzódik, hámlik, esetleg kicserepesedik. Ráadásul, amikor hidegebbre fordul az idő, azoknak is nagyobb eséllyel kiszárad az ajkuk, akik egyébként kellő mennyiséget isznak, és az év legnagyobb részében nincs gondjuk ajkaik állapotával.Sokaknak a rúzs használata napi rutin, az előírt munkahelyi megjelenés része, hogy úgynevezett „teljes sminkben” mutatkozzanak. Mivel a rúzsok többsége amúgy is szárít, fontos hogy legalább egy-két természetes trükkel rásegítsünk az ajkak regenerálódására.  

    Megnézem
  • méhviasz gyertya házilag 5 lépésben

    Méhviasz gyertya házilag 5 lépésben

    Tudtad, hogy Te is könnyedén tudsz hangulatos méhviasz gyertyát készíteni, ráadásul olyat, ami segít tisztábbá tenni a szoba levegőjét?A meghitt, barátságos gyertyafénynek minden évszakban megvan a maga varázsa, de ebben a késő őszi időszakban, amikor egyre korábban sötétedik, még jobban fel tudja dobni a szobát – és az estédet.

    Megnézem
  • hogyan válassz illóolajat?

    Hogyan válassz illóolajat?

    Így válassz illóolajat a szezon elején! Mint szinte mindenből, ebből is van szintetikus és természetesA természetes, tiszta, hígítatlan illóolajok a testedre, az érzelmeidre, sőt, a gondolataidra is képesek hatni! A természetes illóolajokra úgy tekinthetünk, mint a növényi részek kivonataira. A különböző módokon kinyert illatanyagok a levegőbe kerülve hűen adják vissza az eredeti növény illatát.  

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet