Kérdések, melyeket minden nap fel kellene tennünk magunknak

kérdések, melyeket minden nap fel kellene tennünk magunknak

Az önmagunkkal folytatott párbeszéd segít jelen lenni saját életünkben

Vannak az életünkben olyan időszakok, amikor számot vetünk önmagunkkal. Ilyenkor - bár tesszük a dolgunk, próbálunk odafigyelni mindenre - mégis sokszor azon kaphatjuk magunkat, hogy teljesen máshol járnak a gondolataink. Lelki szemeink előtt képek peregnek, sok mindenki eszünkbe jut, találkozásokat tervezünk, kapcsolatainkon elmélkedünk és arra is gyakrabban gondolunk, vajon maximálisan kihasználjuk-e a jelen adta lehetőségeket az életünkben?

A kiteljesedés mindenkinek mást jelent

Az emberi lélek ismerői és motivációs trénerek is rengeteg oldalt szentelnek ennek a témának. Azt mondják, – és ennek helytállóságáról valószínűleg többünknek van személyes tapasztalata – az elégedett és kiteljesedett élethez valójában néhány egyszerű kérdésre adott őszinte válaszon át vezet az út.

Fontos látni, hogy a kiteljesedett élet, és a boldogság mindenkinek mást jelent. Hogy csak a legkézenfekvőbb példát említsük, míg a nők egy része a családban, a gyereknevelésben tudja maximálisan megélni önmagát, mások számára a hivatásbeli sikerek hozzák el ugyanazt az állapotot. Mindaddig míg más emberek boldogság- receptjét követjük, zsákutcában toporgunk.

A változást mindig az igazság felismerése indítja el

De melyek azok a kérdések, melyeket naponta fel kellene tennünk magunknak? Azok, melyek kizökkentenek a napi játszmákból, a szemlélődőből életünk aktív részesévé tesznek bennünket.

Jelen vagyok?

Avagy: a jelenben élek? Sokkal több embert nyomasztanak és bénítanak a múltbéli események, sérelmek, mint azt gondolnánk. Ezek a negatív lenyomatok, horpadások megmérgezik cselekvőképességünk, megakadályozzák, hogy kihozzuk magunkból, kapcsolatainkból, lehetőségeinkből a bennük rejlő maximumot. Napjában többször érdemes feltennünk a kérdést: most a jelenben vagyok? Majd figyelmeztessük és erősítsük meg önmagunkat abban, hogy itt és most 100%-os lehetőségünk van arra, hogy kontrolláljuk, szabad akaratunk szerint irányítsuk az eseményeket. 

Megteszem a tőlem telhető legtöbbet?

Ez a kérdés azért nagyon fontos, mert sokszor végletekbe esünk önmagunkkal kapcsolatban. Ha valami nem sikerül úgy, ahogy szeretnénk, elménk a legegyszerűbb módját választja annak, hogy ilyen szituációban kinevezze a hibást, mi ellenünk fordul. Jó, ha felismerjük ezt a mechanizmust, és leállítjuk az „ önbizalom romboló” gépezetet, amilyen hamar csak lehet. Kérdezzük meg: adott helyzetben, adott ismeretek birtokában, lehetőségeinkhez mérten, a tőlünk telhető legjobban cselekedtünk? Ha a válaszunk igen, akkor azonnal mentsük fel magunkat az önhibáztatás alól.

Boldog vagyok?

Végső soron mindannyian boldogok szeretnénk lenni, igaz? De mikor? Mikorra tervezzük elérni ezt? A boldogság nem valami misztikus állapot, ami a jövőben létezik, és egyszer - törekvéseink eredményeként - elérhetővé válik számunkra is. Szóval a kérdés az, boldog vagyok? Saját magunk boldogságára tekinthetünk úgy is, mint egy festő a vásznára. Eltávolodik, különféle szögekből szemléli a művét, majd odamegy a világos ablak alá, hogy a színek összhangját is ellenőrizze. A boldogságunk pont ilyen munkadarab, egy szép, színes, mozgalmas történet, amit minden fázisában érdemes ellenőrizni. Ha megvizsgálva szembeötlik, hogy a teljes harmóniához, vagy az elképzeléseinkhez hiányzik róla egy s más, akkor bizony kézbe kell venni a színek palettáját és ráfesteni.  Persze, várhatjuk, hogy valaki más majd megteszi helyettünk, de az nem biztos, hogy nekünk tetsző végeredményt adná.

Ha szívesen olvasnál még  több inspirációs cikket, itt tudsz szemzgetni:

www.pickthebrain.com/blog



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • tökéletes téli vacsoratippek

    Tökéletes téli vacsoratippek

    Tökéletes téli vacsoratippek: Három finom, vegán krémleves receptEbben az esős, egyre hidegebb késő őszi időjárásban még az átlagosnál is jobban vágyom a finom, forró krémlevesekre. Most mutatok Neked három vegán verziót, ami gyorsan elkészíthetőek, könnyűek – az egész család szeretni fogja őket!

    Megnézem
  • Érd el, amit szeretnél!

    Érd el, amit szeretnél!

    Érd el, amit szeretnél! Kincses tábla, 5 egyszerű lépésben.Tényleg egyszerű módszer, hiszen a lényege, hogy az ember körbeveszi magát azokkal a dolgokkal, amiket szeret, amire vágyik, amit szeretne elérni, ahová elutazna – képekben. Ezzel a módszerrel Te is üzenhetsz a tudatalattidnak, hogy mire koncentráljon, mit jegyezzen meg, milyen irányba menjen, és így Te magad is tisztábban láthass. Álmaid, céljaid látható és kézzelfogható formát öltenek, amivel nap, mint nap szembesülsz – szó szerint szem előtt tartod - így egy komoly lépéssel máris közelebb kerültél céljaid eléréséhez. Van kedved kipróbálni?

    Megnézem
  • görög zita gyerekei megdézsmálhatják pipereszekrénye tartalmát!

    Görög Zita gyerekei megdézsmálhatják pipereszekrénye tartalmát!

    A kétgyermekes anyuka a vegyszermentes kozmetikumokra történő átállásról beszélGörög Zita kétgyermekes, elfoglalt édesanyaként azt vallja, ha valami annyira tiszta, természetben fellelhető anyagokból készül, hogy akár meg is ehetnénk, akkor biztosak lehetünk benne, rátaláltunk a legjobb dologra, amivel a bőrünket ápolhatjuk. Évek óta testvajaink szerelmese, de a Manna sószappanról sem szívesen mondana le.Fotó: Hajdú D.András (origo.hu)

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet