Próbálj ki ma valami újat!
próbálj ki ma valami újat!

Próbálj ki ma valami újat!



Javában tombol a farsangi időszak. Ez egybeesik a fánk szezonjával is, ami sajnos, bármennyire finom is, egy valódi kalóriabomba. Bár úgy gondolom, néha az ember megengedhet magának egy kis bűnözést az egészséges életmód mellett, nemrég ráleltem egy könnyen elkészíthető, diétásabb verzióra is – ajánlom Neked is, nekem nagyon ízlett!


Ismeretlen objektum

Hozzávalók:

  • kb. 20 dkg mandulaliszt

  • negyed teáskanálnyi szódabikarbóna

  • 3 evőkanál juharszirup

  • mokkáskanálnyi vanília kivonat

  • 2 evőkanál kókuszolaj – ha serpenyőben sütöd, több is lehet a mennyiség

  • 1 teáskanál almaecet

  • 2 tojás, sárgája és fehérje külön választva

Csokimázzal is készítheted, ha szeretnéd, ebben az esetben egy tábla magas kakaótartalmú étcsokoládéra és 2 evőkanál kókuszolajra lesz szükséged pluszban.

A fánkot általában serpenyőben sütik, de bátran kipróbálhatod a muffin sütőformát, vagy a ma már sokfelé kapható (amerikai) fánk sütőformát is. Utóbbi esetben a kókuszvajat egyenlően oszd el a formákban sütés előtt.

A száraz összetevőket egy közepes méretű edényben összekeverem. Egy másikban ugyanezt teszem a nedves összetevőkkel, kivéve a tojást. Ha ez megvan, jól összegyúrom a nedves és száraz összetevőket egymással is, és félreteszem az így kapott tésztát.

A tojásfehérjéket kemény habbá verem, és nagyon óvatosan beleforgatom a tésztába. Ezután vagy lapos golyókat gyúrok a tésztából, vagy egyenlő arányban eloszlatom őket a muffin/fánksütő formában, szépen elsimítva a tetejüket. A fánkokat 200 fokra előmelegített sütőben, vagy serpenyőben megsütöm, amíg halványsárgák nem lesznek. Ez nagyjából 12-15 percet vesz igénybe. Ha serpenyőben sütöd, félidőben érdemes megforgatni őket.

Mi a karácsonyra készített cukormentes narancslekvárral ettük, de készíthetsz hozzá csokimázas öntetet is. Ez esetben a kész, kihűlt fánkokat tedd a hűtőbe fél órára, az étcsokoládét és a kókuszolajat olvaszd meg vízgőz fölött, majd öntsd ki egy alacsony tálba, és mártogasd bele a hideg fánkokat. Ízlés szerint szórhatsz még rá darált mogyorót, csokireszeléket. Nagyjából 30 perc alatt szilárdul meg a máz.

Nálunk akkora sláger lett ez a finomság, hogy valószínűleg most hétvégén is sütök egy adaggal a családnak :)


Kíváncsi vagy a narancslekvár receptjére? <



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet