Tavaszi vegán fánkrecept
tavaszi vegán fánkrecept

Tavaszi vegán fánkrecept



Egészséges vegán fánk? Igen, létezik ilyen! Tojás nélkül is lehetséges a tökéletes íz: a puha, ízletes, klasszikus fánk egyenesen a gyermekkorodba visz vissza.

Emlékszel még a porcukorral hintett, finom, omlós fánkra, amit nagymamád sütött? Egyszerű kelt tészta és a hamisítatlan édes íz. A gasztronómiában alapszabály, hogy a „kevesebb több”, vagyis a túlbonyolított ételek helyett sokszor a legegyszerűbb receptek okozzák a legnagyobb örömet. Így van ez a farsangi fánkkal is, amiről akkor sem kell lemondanod, ha vegán életmódot folytatsz.

Elhoztam neked egy csodálatos receptet, ami a nagy klasszikus vegán változata. Ízletes, aranyszínű, könnyű tészta porcukorral hintve, garantáltan az egész család kedvence lesz majd. Csupán egyszerű konyhai eszközökre lesz hozzá szükséged, és egy fém vagy szilikon fánkformára, szép szabályos kör legyen a fánk közepén.

Nézzük a receptet!

Hozzávalók

1,5 bögre finomliszt
1,5 teáskanál sütőpor
0,5 teáskanál szódabikarbóna
0,5 teáskanál őrölt fahéj
0,5 teáskanál só
0,5 bögre kristálycukor
3 evőkanál vegán vaj megolvasztva
2 evőkanál vaníliakivonat
1,2 bögre növényi tej
0,25 bögre almapüré
0,5 bögre porcukor

Kezdésként melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd vajazd ki a fánk formákat és tedd félre. Mikróban vagy alacsony tűzön olvaszd fel a vegán vajat és öntsd egy nagy keverőtálba. Ezután add hozzá a növényi tejet, a vaníliakivonatot, az almapürét és a kristálycukrot. Alaposan keverd össze, majd tedd félre. Ha ezzel megvagy, jöhetnek a száraz összetevők: egy nagy keverőtálba öntsd bele a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót. Keverd el, majd lassan öntsd hozzá a folyékony keveréket a másik tálból. Javaslom, hogy ne egyszerre zúdítsd bele, hanem aprólékosan mindig egy kicsit hozzáadva haladj tovább. Ha a vaj megszilárdult és nem lehet rendesen elkeverni, akkor adj hozzá még egy kis növényi tejet. Amikor kész a tészta massza, kanalazd egy habzsákba, aminek a csücskén van egy kis lyuk, ezen keresztül tudod a fánkformába önteni.

Óvatosan nyomd meg a zacskó oldalát, és a fánkformákat körülbelül háromnegyed részig töltsd ki a tésztával. Ezután nincs más hátra, mint hogy helyezd a sütő középső rácsára olyan 10-12 percre. Nagyon gyorsan megsülnek, ezért érdemes gyakran ellenőrizned. Akkor jó, ha a tészta rugalmasan visszaugrik, amikor újjal megnyomod a tetejét. Amikor kész, ne vedd ki rögtön a formából, hanem hagyd állni 5 percig, ezután óvatosan emeld ki őket, és sütőrácson hűtsd még 10 percig. A végére marad a legjobb rész: a porcukrozás. Öntsd egy nagy tálba a porcukrot, majd mártogasd a fánkok egyik felét a cukorba. Gyönyörűek és ízletesek lesznek! Igazi farsangi csemege! A kész fánkocskákat konyharuhával lefedve pár napig eltárolhatod, és akár a munkahelyre is bevihetsz belőlük egy kis uzsonnának, de reggelire is csodálatos egy bögre mandulatejes kávé mellé.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Mónika
    • 2020-02-26 12:08

    Sziasztok, érdeklődni szeretnek hogy ezt a tésztát a hagyományos módon is ki lehet sütni, olajban? Köszönöm

    • Mónika
    • 2020-02-26 12:08
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2020-02-29 19:34

      Kedves Mónika, hagyományos módon még nem sütöttem, de ha kipróbálod, várom a visszajelzésed! :)
      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2020-02-29 19:34

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet