Ilyen sokféle hatással van Rád a Hold
ilyen sokféle hatással van rád a hold

Ilyen sokféle hatással van Rád a Hold



Létezik titokzatosabb, szebb látvány a szikrázó csillagokkal teleszórt, téli éjszakai égboltnál? Engem minden alkalommal lenyűgöz. Elárulom Neked, hogy az igazi kedvencem mégis a Hold. Azt hisszük, hogy jól ismerjük, hiszen nemcsak egy égitest, hanem ősidők óta kultúránk része is. Aztán újra meg újra kiderül, hogy bőven van még felfedeznivaló, annyiféleképpen van ránk hatással.

Biztos, hogy mindent tudsz a Holdról?


A csillagászok szemével a Hold a kiszámíthatóság mintaképe, alaptulajdonságait jól ismerjük. A Naprendszer ötödik legnagyobb holdja, a Föld körül kering, és mint ilyen, bolygónk egyetlen kísérője. Mindössze 1,3 fénymásodpercnyire van tőlünk, másképpen az átlagos távolsága a Földtől 348 402 km, tömege a bolygónk 1/81-ed része. A Föld körüli keringése miatt mindig ugyanazt az oldalát látjuk. A Holdon a súlyod a hatoda lenne a földinek, és nem tudnál levegőt venni a földi értelemben, az itt megszokott légkör híján.

A puszta adatokon túl azonban a Hold jóval izgalmasabb arcát mutatja, mert sokkal több minden köthető hozzá, mint elsőre gondolnád.

A holdhatások a dagálytól a női ciklusig


  • Az apályt és a dagályt, a tenger szintjének rendszeres váltakozását részben a Hold (részben pedig a Nap) vonzása okozza. Amikor a Hold közel jár hozzánk, nagyobb erővel vonzza a tengerek, óceánok vizét, ez a jelenség a dagály. Hát nem elképesztő, hogy a 16-20 métert is elérheti ilyenkor egyes helyeken az óceán vizének emelkedése? Az még ennél is meglepőbb sajnos, hogy a klímaváltozás, a globális felmelegedés révén mi magunk súlyosbítjuk ezt az alapjában véve ártalmatlan jelenséget. Minél magasabb a tengerek szintje, annál magasabb lesz a dagály is, ami árvizekhez vezethet.
    Bár nehéz meglátni, hogy az egyes ember szintjén mit lehet tenni ez ellen, de nem vitás, hogy minden egyes környezettudatos lépésed számít. Még a legapróbbak is, mint a szelektív hulladékgyűjtés vagy a kerékpár választása autó helyett.

  • A Hold “növekedése” és “fogyása” főként a hangulatunkra és az alvásunkra van hatással a hagyomány szerint. Bár különböző holdfázisokról szokás beszélni, de a Hold alakja természetesen nem változik. Csak az, ahogyan mi éppen látjuk. A Nap, a Hold és a Föld egymáshoz viszonyított helyzete mindig másképp alakul, mert mindegyik a maga útját járja. A Holdat ezért látjuk a Földről egy holdciklus elején egy vékony sarlónak, amely egyre csak telik. Aztán feltűnik a telihold, majd kezdődik az egész elölről. Az emberek mindig is úgy gondolták, hogy telihold idején furcsaságok történnek: másképp viselkedünk, ingadozik a hangulatunk. Nemcsak népi megfigyelés, hogy alvásunk is képes a holdciklushoz igazodni, tudományos vizsgálatok is megerősítették, hogy ennek lehet alapja.

  • A Hold 29,5 napos ciklusa a női szervezet menstruációs ciklusára emlékeztet. Nem véletlenül jelent meg a Hold több egykori kultúrában is női istenségként. A görög holdisten neve például Szeléné volt, a rómaié Luna. A modern kutatások is foglalkoztak ezzel az összefüggéssel, és ahogyan mondani szokták, sem cáfolni, sem megerősíteni nem lehet egyértelműen a kapcsolatot. Egy közelmúltban zárult vizsgálat során 15 éven át követték olyan nők menstruációs ciklusát, akik nem használtak fogamzásgátlót, és legalább 5 évig naplózták ciklusukat. A kutatók arra jutottak, hogy egyes nők ciklusa szorosabb összefüggést mutatott a Holddal, míg másoké nem, vagy csak szakaszosan. A kutatásnak az a felvetése mindenesetre elég elkeserítően hangzik, hogy a fényszennyezés (az éjszakai fények túlzásba vitt használata) a Holddal való kapcsolatunkat is negatívan befolyásolhatja.


Manna-tipp az égre nézős ábrándozáshoz


Ha már a csodálatos téli égbolttal kezdtem a bejegyzésemet, azzal is fejezem be.

A hűvös illatú, simogató kókuszolajat tartalmazó Havas téli erdő szappan gyermekkorod legszebb teleihez, a havas hegycsúcsokhoz, a képzelet világába repít. Oda, ahol a faágak roskadoznak a hótól, az égen csillagok szikráznak, és gyerekek szánkóznak a közeli domboldalon. Csakúgy, mint a többi természetes, vegyszermentes Manna natúr szappan, kézzel készült és csomagolása nem tartalmaz műanyagot.

Amikor nem képzeletben kirándulsz, gyönyörködj a szemed elé kerülő csodákban, hiszen a természet a legjobb stresszoldó!




Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet