Hogyan kezdd energikusan az új évet?
hogyan kezdd energikusan az új évet?

Hogyan kezdd energikusan az új évet?



2023 szinte biztosan két táborra osztja azokat, akik ilyenkor, év elején fogadalmakat tesznek. Van, akinek meggyőződése, hogy nem szükséges fogadkozni vagy álmokat szövögetni, mert annyi a váratlan esemény, hogy a tervek többsége úgysem válik valóra. Míg mások abban hisznek, hogy a terv ugyan változhat, de csakis akkor, ha van min változtatni. Vagyis tervre igenis szükség van.

Mi a középutat javasoljuk. Csak annyit fogadj meg 2023-ra, hogy energikus és lendületes maradsz, így felkészülten fogadhatod az óhatatlanul felbukkanó akadályokat. Bejegyzésemből megtudhatod, hogyan válhat valóra az energikus újévkezdés.

Energiaforrások, amelyekből 2023-ban töltekezhetsz


  • Ne csak a jövőre gondolj bizakodva, hanem a múltra is.
Mennyi mindenért küzdöttél meg sikeresen az elmúlt évben? Mi az, amit a nehezítő körülmények ellenére is el tudtál érni? Minden egyes sikeres “csúcstámadásról” emlékezz meg, és ne csak általánosságban, hanem konkrétan is. Végre átgondoltan reggelizel? Rendszeresen futsz, és közben még szemetet is szedsz? Zero waste konyhát viszel? Írd le a büszkeségeidet, hisz ezek tartják ébren a küzdőszellemet, mert arra emlékeztetnek, bármely hegyként elénk tornyosuló, hatalmasnak tűnő cél elérhető apró lépésekben.


  • Aludj sokat az új évben is.
Bátran aludd át 2023 egy részét (ugye tudtad, hogy egész életed egyharmadában is ezt teszed?). Az alvás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy immunrendszered regenerálódjon, tested feltöltődjön. Egy felnőttnek legalább 7, de akár 9 óra alvásra van szüksége. Arra is figyelned kell, hogy a pihenés megfelelő körülmények között történjen, ne forgolódj, vagy ne izzadj meg, mert például túl meleg a hálószoba. Már az is sokat segít, ha következetes vagy a lefekvés időpontjánál, és ha csak teheted, ugyanakkor fekszel le, és nem tele gyomorral, vagy bekapcsolt tévé mellett próbálsz elaludni.
Vedd komolyan az alvásadósságot. A kimaradt alvást a szervezeted pontosan számon tartja (akár egy bank az adósságot), és végül benyújtja a számlát a napközbeni fáradtság, az ingerlékenység és az ingadozó munkahelyi teljesítmény formájában. Tipp az új évre: tegyél meg mindent, hogy ne halmozz fel tetemes alvásadósságot. Ha még nem tetted, mindenképp vezess alvásnaplót, hogy tisztán láss. Az elalvás és felkelés időpontján felül rögzítheted, hogy felriadtál-e (már ha emlékszel rá), és milyen frissen ébredsz. Ha azt tapasztalod, hogy az alvásod nem pihentető, változtass a szokásaidon.


  • Érezd, hogy Te magad is a természet része vagy.
Alvásod minősége szorosabb kapcsolatban áll a természetközeli létezéssel, mint gondolnád. A cirkadián ritmusnak is nevezett biológiai folyamat szabályozza többek között az alvás és az ébrenlét ritmusát (ahogyan sok más élőlény életének tempóját is). Ideális esetben a belső órád megmutatja, hogy mikor mit kell tenned, már ha hallgatsz rá. Ne gondolj nagy dolgokra. Ha tudod, hogy koránkelő vagy, és ilyenkor több az energiád, többet hozhatsz ki egy reggeli edzésből, mintha este vágnál bele.
Az ideális alvási ritmust sajnos könnyű megzavarni. Például a rendszeres éjszakai munkával, a késői lefekvéssel, a saját szokásaid módszeres felrúgásával. Tested órájának hangját nehéz meghallani, annyira elfedi a mindennapok rohanása, a zaklatott tempó. Amellett, hogy megpróbálsz a belső ritmusodnak megfelelő időben kelni és feküdni, tanuld meg tudatosan élvezni a természetet!
Sosem késő visszatérni a természethez, és felfedezni a természetjárást, mint hobbit. Vizsgálatok is kimutatták, hogy a természetben csökken a stresszhormonok szintje, aktivizálódik az immunrendszer, szinte kisimulnak az idegek. Egy igazán tündéri tipp az újévi töltődéshez: less meg egy napfelkeltét és egy naplementét. Gyönyörködj a látványban, nézd úgy, mintha még sosem láttad volna, add át magad ennek a mindennapi csodának.

Energikus, frissítő Mannák az új évre


A vegyszermentes, természetes Mannák is a frissesség forrásai. Mi az, amit akár többször is csinálsz naponta, és 2023-ban is kiváló alkalom az azonnali újjászületésre? Hát persze, hogy a tusolás, ami egy jól megválasztott tusfürdővel jóval több lehet, mint pusztán tisztálkodás. A titok nyitja a selymes bőrélményen felül a gondosan megkomponált illat. Két ötletem is van arra, hogyan pezsdülj fel a zuhanyrózsa alatt: az egyik a Frissítő római kamilla-citrom tusfürdő hialuronsavval, a másik a Nyugtató levendula–geránium tusfürdő hialuronsavval.

Ha inkább a fürdés híve vagy, próbáld ki, hogy 2-3 csepp kámforos, fás illatú, 100% tisztaságú Eukaliptusz illóolajjal teszed frissítőbbé a vizedet. A jellegzetes, intenzív illatú eukaliptusz illóolaj nem csak a megfázásos időszak nélkülözhetetlen tartozéka; egy átlagos hétköznapon is kitisztítja az elmédet.


Te mit fogadtál meg év elején? Meséld el hozzászólásban!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet