Kocogj és kapkodd a szemetet: próbáld ki a ploggingot!
kocogj és kapkodd a szemetet: próbáld ki a ploggingot!

Kocogj és kapkodd a szemetet: próbáld ki a ploggingot!



A plogging a svéd plocka upp (felszedni) és az angol jogging (futás) szavak összevonásából keletkezett. Szemétszedő futást jelent, amikor egy magunkkal vitt szemeteszsákba gyűjtjük a futás során utunkba akadó szemetet. Hasznos Neked és a környezetnek, és barátokkal az igazi!

Hozd össze a futást és a szemétszedést



A Jóbarátok egyik legviccesebb jelenete, amikor a főzéshez nem különösebben értő Rachel “hagyományos angol trüffelt” próbál készíteni. A szakácskönyv lapjai viszont összeragadnak, és a trüffel félúton egy szintén hagyományos angol étellé, pásztorpitévé változik. Az eredmény egy sosem létezett, bizarr húsos-vaníliás desszert.

Míg a többiek fintorognak, a mindig vidám Joey-nak ízlik a fogás, hiszen “a sodó jó, a lekvár jó, a hús jó.” A rajongók később számtalan módon próbálták ehetővé tenni a tévés trüffelt.

Bár sosem lesz belőle hálaadásnapi recept, de az üzenet örök: ne félj új dolgokat kipróbálni.

Elkötelezetten vegán, ökotudatos márkaként mi sem azért idéztük fel a sorozat mókás pillanatát, hogy vaníliás édességekkel kevert húsételeket javasoljunk Neked (mi sem áll tőlünk távolabb). A Tündérek számára a flóra és a fauna teljessége jelenti az életet, ezért mindenhol előnyben részesítjük a környezettudatos megoldásokat. A Mannák állatkísérletektől mentesen, kizárólag növényi alapanyagokból készülnek.

De a vegán szemlélet keretein belül a Tündérek nagyon szeretnek kísérletezni is!
Így születnek folyamatosan az újabb és újabb Mannák, olyan kihívó, vonzó receptúrákkal, mint a COCO csokis szappan vagy a Gin-tonic szappan.

A fura pite arra emlékeztethet Téged is: érdemes esélyt adni első látásra össze nem illő dolgoknak!

Akár olyanoknak is, mint a futás és a szemét.

Futás, szemét, zero waste bőrápolás



A futás, mint rendszeres, levegőn végzett testmozgás egyenesen az örök fiatalság titka. A tested egyre ellenállóbbá válik a rendszeres mozgástól, és mindez kihat a mentális egészségedre és a bőröd állapotára is. Ha még csak kacérkodsz a futás gondolatával, fokozatosan építsd fel az edzéseket, ragaszkodj a jó minőségű futócipőhöz, és ügyelj a helyes futótechnikára. Utóbbinak elengedhetetlen része az alapos bemelegítés és a levezetés, futás közben pedig az egyenletes levegővétel.

Mi is szeretünk futni, hiszen fontosnak tartjuk az egészségmegőrzést és a mozgást, sőt, időnként magunk is futócipőt ragadunk.

A szemét felszedése nem kevésbé hasznos tevékenység, tekintve, hogy sajnos elképesztő mennyiségű hulladék keletkezik nap mint nap Földünkön. Hogy ne menjünk túl messzire, a szépségápolási rutin is sokféle szemetet termelhet. Épp ezért érdemes figyelni az olyan apróságokra is, mint például az újrahasználható arctisztító korong használata, amivel könnyebb megvalósítani a zero waste bőrápolást.

A futás és a szemétszedés tehát nagyon jó dolog, nemcsak egyéni, de társadalmi szinten is.

Hogyan kerültek össze?

A plogging, mint mozgalom



Bizonyára Veled is előfordult már, hogy séta, természetjárás, túrázás, futás közben szemetet láttál, és önkéntelenül is felvetted, kidobtad.

Az első “ploggingolók” is pontosan így kezdték. Környezettudatos, a környezetet óvó emberként egyszerűen zavarta őket a szemét, és nem hagyták ott, ahol volt.

A szemétszedő futás 2016-ban, Svédországban vált mozgalommá, onnan hódította meg a világot. Egy bizonyos Erik Alhström volt, aki először szedett szemetet futás közben tudatosan, őt követték a helyi közösségek tagjai. A Wikipédia szerint ma a világ 100 országában naponta 2 millió ember (!) gyakorolja a ploggingot.

A szemétszedő futás kézenfekvő előnye, hogy tisztább, szebb lesz a világ. A mindent elborító hulladék, a tengerekben úszó hulladékszigetek kérdése globális probléma, ami joggal aggaszthat. De ez nem jelenti azt, hogy lokálisan is tehetetlen lennél.

Kezdd azzal, hogy Te magad nem termelsz a kelleténél több szemetet, és felveszed azt a hulladékot, ami szinte az orrod előtt van!

A plogging pár alapszabálya



  • Kezdd kicsiben. Először a megszokott futó- vagy túraútvonaladon nézz körül a legközelebbi edzésed során, hogy látsz-e szemetet. (Borítékolható, hogy igen.)
  • Erős szemeteszsákot válassz. Mivel futás közben végig cipelni fogod a zsákot, nem árt, ha nem a leggyengébb kivitelt választod. Legyen fogantyúja, zsinórja, amellyel könnyebben meg tudod fogni.
  • Óvatosan a súllyal. Ne pakold tele a zsákot, mert annak sincs értelme, hogy egy nehezékkel a kezedben fuss, netán emiatt meghúzódjanak az izmaid.
  • Kesztyű, kesztyű, kesztyű! Kizárólag erős kesztyűben szedj szemetet, és veszélyes (vagy ránézésre is ismeretlen, beazonosíthatalan) hulladékot ne próbálj felszedni. Maradj a papírnál és a műanyagnál.
  • Vigyázz magadra. Attól a hulladéktól is óvakodj (például építési törmeléktől, üvegdaraboktól), amivel megszúrhatod, megvághatod magadat. Ez még kesztyűvel is megtörténhet.
  • Hajolj ügyesen. A szemétszedés mozgásformának sem utolsó, hiszen a szemétért le kell hajolni, fel kell venni és a zsákba tenni. Óvatosan hajolj, inkább guggolj, nehogy épp ezért sérülj meg.
  • Szelektálj. Ha igazán profi akarsz lenni, egyszerre egyféle hulladéktípusra figyelsz (csak papírra vagy csak műanyagra), ezt könnyebb kidobni a megfelelő, közeli hulladékgyűjtőbe.
  • Hívj barátokat. Ha társasággal futsz, mindenki bevállalhat egyféle hulladékot, így közösen még többre mentek.

Jól megérdemelt Mannák a plogging után



Amikor futás közben szemetet szedsz, vigyázol a környezetre. Amikor Mannát használsz, akkor is épp ezt teszed!

Futás után minden bizonnyal jólesik majd a tusolás, ami a vegán, vegyszer- és pálmaolajmentes COCO sheavajas szappannal még inkább környezettudatos élmény lesz. Bár sokak kedvenc Mannája hajmosásra is kitűnő választás, nézz körül a hajsamponok és balzsamok között is; hasonlóan gyengédek a környezethez.

A futás hasznos, a szemétszedés nem kevésbé. Itt az ideje, hogy egyesítsd őket, és kipróbáld a ploggingot!

Milyen volt a szemétszedős futás? Mesélj róla hozzászólásban!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet