Már csak pár éve van hátra a Földnek?
már csak pár éve van hátra a földnek?

Már csak pár éve van hátra a Földnek?



Egyre vészjóslóbb hírek látnak napvilágot a globális felmelegedésről, és egyre sürgetőbb az is, hogy tegyünk ellene valamit. Hiszem, hogy ez csak együtt sikerülhet!

Biztosan neked is feltűnt, hogy az utóbbi időben baljóslatú jelek sokaságát látjuk a Föld egész területén: az elmúlt két évtizedben vészesen megemelkedett a tengerszint, az elmúlt három évben regisztrálták minden idők legforróbb napjait, és igen gyakoriak a természeti katasztrófák.

Azt eddig is sejthettük, hogy a háttérben a globális felmelegedés áll, de hogy mennyire súlyos a helyzet, arra a NASA legújabb jelentése hívta fel a figyelmet. Megdöbbenve olvastam, hogy a Föld felszíne 1880 óta 2016-ban volt a legmelegebb, 2017-ben pedig a második legmelegebb. A globális felmelegedés mértékét jól mutatja, hogy az utóbbi három évben a globális éves átlaghőmérséklet folyamatosan több mint 1 Celsius fokkal magasabb volt az 1800-as években mérthez képest. El tudjuk képzelni, hogy milyen katasztrófához vezethet, ha ez a trend tovább folytatódik…

Ugyanerre egyébként már korábban is figyelmeztettek a kutatók, 2017 nyarán az ENSZ klímakutatói nyílt levelet tettek közzé. Ebben arról írtak, hogy amennyiben az elkövetkezendő években nem sikerül jelentősen csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását, akkor nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy 2020-ra bolygónkon olyan éghajlati változások következnek be, amelyek immár visszafordíthatatlanok. A kutatók azóta is arra kérik a világ kormányait, vállalkozásait, tudósait, egyszerű polgárait, hogy foglalkozzanak az üvegházhatású gázok kibocsátásával.

Nem nehéz belátni, hogy a mind gyakoribbá váló árvizek, az egyre emelkedő tengerszint és más kiszámíthatatlan időjárási változások például teljesen megsemmisíthetik a mezőgazdaságot, emellett jelentősen befolyásolhatják a partvidékeken folyó életet, ezzel pedig az emberek többségének a sorsát.

Kérdés, hogy mit tehetünk ez ellen?

Rengeteget. „Légy te a változás, amit a világban látni akarsz” – mondta Gandhi, és ezzel arra utalt, hogy mindig magunkon kell elkezdenünk a változtatást, nem pedig másokra várni, hogy megtegyék az első lépést.

Ha teheted, válaszd a megújuló energiaforrásokat, gondolok itt a napelemre, de már azzal is nagyon sokat segíthetsz, ha elektromos autót használsz, vagy szelektíven gyűjtöd a szemetet. A közlekedésben pedig légy tudatos: vedd igénybe a közösségi közlekedést, üljetek többen egy autóba, vagy ha az idő engedi, használj kerékpárt!

Ha inspirációt szeretnél nyerni a környezetvédelemre, akkor nézd meg az Oscar-díjas színész és környezetvédelmi aktivista, Leonardo DiCaprio Özönvíz előtt (Before the Flood) című filmjét, melyben a világot bejáró Leo arra keresi a választ, hogy a társadalom miként mentheti meg az eltűnés szélére került fajokat, ökoszisztémákat és őslakos közösségeket.

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet