Így szabadulj meg a fáradtságtól: a 7 legjobb praktika!
Így szabadulj meg a fáradtságtól: a 7 legjobb praktika!

Így szabadulj meg a fáradtságtól: a 7 legjobb praktika!



Úgy érzed magad, mint a medve, aki téli álomba szenderült? Ha a hideg év eleji hónapok sötét, álmosító hangulata miatt lelassultál, akkor ideje, hogy felpörgesd magad. Összegyűjtöttem neked a legjobb praktikákat, hogy kipihenten és feltöltődve éld át a tavasz kezdetét!

Tele vagy tervekkel, ötletekkel, de nap mint nap erőt vesz rajtad az ólmos fáradtság? Ismerős az érzés, de azt is megtapasztaltam, hogy sokszor már egy kis odafigyelés, tudatosság is csodákat művel. Légy magaddal türelmesebb!

Tornázz reggelente!

Amikor óracsörgéskor még fent vannak a csillagok az égen, bizonyára a reggeli torna az utolsó, amire vágysz, mégis azt javaslom, hogy tégy egy próbát, mert a reggeli mozgás energikusabbá tesz. Serkenti a vérkeringést, hatékonyabban működik majd a tüdőd, a szíved és az izmaid, és ettől érezhetően felpezsdülsz! Amikor mozgással indítod a napot, jobb lesz a hangulatod is, és nagyobb kedvvel, önbizalommal vágsz neki a feladataidnak! Nem feltétlenül kell eljárnod kora reggeli csoportos órákra, elég, ha otthon tornázol kedvenc videódra, vagy a mobiltelefonodra letöltött alkalmazás segítségével. De azt is megteheted, hogy pár megállóval korábban szállsz le a buszról munkába menet, és teszel egy félórás tempós sétát a friss, reggeli levegőn. Meglátod, kicsattanó energiával kezded majd a napot!

Tarts pihenőt!

Nem meglepő, hogy álmosság ellen pihenést javaslok, de ezt a magától értetődő dolgot sokszor a legnehezebb megvalósítani. Amikor az álmosság elkap és lehetőséged van rá, a kávé helyett inkább szánj egy kis időt a pihenésre. Határozd el, hogy a következő hétvégét a pihenésre szánod. Ez lehet bármi, ami megnyugtatóan hat rád: olvasás, filmnézés, séta, zenehallgatás, mozgás… bármi. Amikor pedig ebéd után elfog az álmosság, nyugodtan aludj egy nagyot, és este is feküdj le korán.

Fogyassz elegendő folyadékot!

Lehet, hogy észre se veszed, de órák óta nem ittál tiszta vizet, szervezeted azonban érzékeli a hiányállapotot és átmegy energiatakarékos üzemmódba. Ennek hatására mentálisan és fizikálisan alulteljesítesz, tested ugyanis azzal van elfoglalva, hogy tartalékoljon és az alap életfunkciókat el tudja látni. Javaslom, hogy ne várd meg a szomjúságérzetet, igyál meg napi minimum 2 liter folyadékot, lehetőleg tiszta víz formájában! Az sem mindegy, hogy mikor iszol. Délelőtt vidd be a legtöbb folyadékot, közvetlenül lefekvés előtt pedig már ne igyál néhány decinél többet.

Fogyassz vitaminokat!

A krónikus fáradtság oka a vitaminhiány is lehet. Ilyenkor különösen a C-vitamin pótlásáról kell gondoskodnod, hiszen ez a vízben oldódó vitamin napi szinten kiürül a szervezetedből. A gránátalma és a narancs kiváló a C-vitamin pótlására, csakúgy, mint a citrom. Ez utóbbinál azonban figyelj arra, hogy ne forró, hanem langyos teába tedd, a hő hatására ugyanis a C-vitamin hatékonysága romlik. Télen a D-vitamin készleteid is megcsappanhattak, erre a búzacsírát ajánlom, az A-vitamin pótlására pedig a sárgarépát, sütőtököt, csipkebogyót vagy az aszalt paradicsomot.

Tartózkodj a friss levegőn!

Ha úgy érzed, hogy leragad a szemed, kelj fel a fűtött, száraz levegőjű szobából és indulás az udvarra, a szabadba! Tegyél le mindent, hagyd félbe a munkát és tölts el a hideg, friss levegőn 10-15 percet úgy, hogy közben mélyeket lélegzel! Frissítőbb, mint az alvás vagy egy adag kávé!

Egyél kisebb adagokat, többször!

A „kajakóma” kifejezés nem véletlenül alakult ki, nagyobb étkezések után ugyanis energiád nagy részét az emésztésre használja a tested, ezért érezheted úgy, hogy kába, álmos és fáradt vagy. Javaslom, hogy ne fogyassz túl zsíros, nehéz ételeket, inkább étkezz napi öt alkalommal kevesebbet. Ezzel nemcsak gyomrodat kímélheted, a kiegyensúlyozott étkezéssel robbanásszerűen megnő majd energiaszinted is!

Aludj eleget!

A fenti praktikák nem sokat érnek, ha éjszakánként nem alszol eleget. Az ideális alvásmennyiség mindenkinél más: 6-7 órától a 8-9 óráig változó, és neked kell kitapasztalnod, hogy hány óra alvás után vagy a legjobb formában. Javaslom, hogy ha csak teheted, minden nap ugyanabban az időpontban feküdj le és kelj fel, mert sokkal kevésbé leszel fáradékony. A szervezeted teljesítőképessége 16 óra ébrenlét után jelentősen csökken, ezért érdemes odafigyelned a jelekre és megadni a szervezetednek a megfelelő mennyiségű alvást.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet