Számolj le a hajhullással!
számolj le a hajhullással!

Számolj le a hajhullással!



A hajhullás, vagy kopaszodás sokak rémálma, de életmódbeli változásokkal sokat lehet segíteni rajta. Mutatom, milyen tippjeim vannak!

Ha az utóbbi időben azt figyelted meg, hogy reggel ébredéskor egyre több hajszál található a párnádon, és fésülködés közben is nagy mennyiségű haj marad a fésűben, akkor hajhullásra kell gyanakodnod. Mit is jelent a hajhullás?

Először csak elkezdenek elvékonyodni a hajszálak, majd fokozatosan kihullanak. Fontos tudnod, hogy a hajszálak 4-6 szálas csoportokban helyezkednek a fejbőrön, először csak ezek a csoportok ritkulnak meg 3-4 szálra, majd már csak 1 szál marad, végül az is kihullik.

Ne ijedj meg!

Sokszor tapasztalom, hogy azok is hajhullásról panaszkodnak, akiknél valójában nem áll fenn ez a probléma. Mindenki hullajtja a haját, ez természetes folyamat, hiszen ahogy az elhalt hámréteg is leválik a bőrödről, úgy a hajadnak is cserélődnie kell. Tudnod kell, hogy napi körülbelül 100 szál elveszítése még teljesen normálisnak tekinthető. Ha hosszú a hajad, akkor ez a mennyiség első ránézésre sokkal többnek tűnhet, ezért érezheted úgy, hogy „csomókban” hullik a hajad. Érdemes fésű tesztet végezni, és egy nap megszámolni, hogy hány szál marad benne. Ha jóval több, mint száz, és esetleg a legtöbb hajszál végén fehér „gömböket” is észreveszel, akkor hajhullásra gyanakodhatsz.

Szerencsére az időszakos hajhullásnak számos oka lehet, amelyeken egy kis odafigyeléssel változtathatsz! Így megállíthatod, vagy akár vissza is fordíthatod ezt a problémát. Íme:

Stresszkezelés

Álmatlanságban szenvedsz, nehezedre esik a koncentrálás, folyamatosan feszült és ideges vagy? Ha életedben hosszabb ideig a kelleténél nagyobb stressz van jelen, akkor annak negatív hatása elsők között a hajad és a bőröd állapotán fog jelentkezni. Próbálj meg relaxációs gyakorlatokkal, mozgással, meditációval vagy jógával lazítani. Az is jó megoldás, ha rendszeresen megmasszírozod a fejbőrödet, ezzel serkented a vérellátást, így a hajhagymák több tápanyagot tudnak felvenni. Hajmosás közben kézzel, vagy akár fejbőrmasszírozó kefe segítségével is megteheted.

Gyógyszer mellékhatások

Előfordulhat, hogy bizonyos, rendszeresen szedett gyógyszerek okoznak nálad hajhullást. Természetesen nem javaslom, hogy önhatalmúlag leállj az orvosod által felírt gyógyszerekkel, de érdemes közösen végiggondolnotok, hogy valóban szükséged van-e rájuk. Azt javaslom, beszélgessetek arról, hogy létezik-e az egészségügyi problémádra valamilyen alternatív megoldás, esetleg életmódváltással vagy természetes gyógymódokkal tünetmentes lehetsz-e. Néhány gyakori problémára a blogomon is találsz natúr praktikákat. (link)

Vashiány

A haj, a szervezet többi részéhez hasonlóan bizonyos tápanyagokat igényel az egészséges működéshez. Ha nem fogyasztasz elég vitamint, a szervezet nem tudja kitermelni a szükséges hajnövekedést, és saját „munkáját” könnyítve kevesebb hajszálat termel. Ez logikus, hiszen a hajszálak növesztése erőt és energiát emészt fel. Különösen a vas hiánya okoz hajhullást, ezért javaslom, hogy fogyassz minél több hüvelyest, mint például a bab, lencse, sárgaborsó vagy a csicseriborsó.

Ha a fentieket már mind kipróbáltad, de pár hónapon belül nem látsz javulást, akkor ideje felkeresned a bőrgyógyászodat, hiszen a hajhullás számos belgyógyászati probléma miatt is jelentkezhet, de akár genetikai okok, vagy az öregedés is állhat a hátterében. A lényeg, hogy figyelj oda magadra, tudatossággal és pozitív hozzáállással sok minden megoldható!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Horváth
    • 2018-02-20 14:07

    A vas mellett milyen vitaminokra van még szüksége a hajnak, hogy erősebbé váljon?
    Tudsz ajánlani valamit még, ami kifejezetten jó táplálék lehet?
    Köszönöm Szépen!

    • Horváth
    • 2018-02-20 14:07
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2018-02-21 09:31

      A hajhullás megelőzésére, a haj egészséges működéséhez B vitaminokra, C és E vitaminra van szüksége szervezetünknek fehérjék, ásványanyagok mellett. Jó fehérjeforrás a tojás, a hal, a baromfi- és vörös húsok, valamint a hüvelyesek, például lencse és a bab. Ásványanyagokat a zöldségekben, gyümölcsökben találhatod meg nagyobb mennyiségben. Ebből is látszik, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges étrenddel és a bő folyadékbevitellel bőröd, hajad, körmöd egészségét is befolyásolhatod.:) 

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2018-02-21 09:31

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet