Szelektálj, ajándékozz, tisztítsd meg az otthonodat!
szelektálj, ajándékozz, tisztítsd meg az otthonodat!

Szelektálj, ajándékozz, tisztítsd meg az otthonodat!



Az év eleji elhatározások gyakran végződnek halogatással. A feleslegessé vált holmik eltüntetése azért praktikus célkitűzés, mert annyira sok és változatos feladatot ad, hogy a munka kitart egy éven át. Az már a hab a tortán, hogy a rendteremtés közben a környezetre is figyelhetsz. Válogass a teendőkből, hoztam bőven.

Egy évre elég ötlet, hogy rendet tegyél a lakásban

Nézz szembe a ruhásszekrények tartalmával!


Nem váltod le szezononként a ruhatáradat, de a Te szekrényeidben is ott lapulnak a megunt, kinőtt, kihízott, kifogyott ruhák? A használt ruhák otthoni őrizgetése és felhalmozása kétélű dolog. Tudtad, hogy azzal, hogy nem dobod ki a szemétbe ezeket a ruhákat, még csak az első lépéseket tetted meg a környezettudatosság felé?

A ruhák tárolása vagy kidobása helyett az életciklusuk meghosszabbítására ajánlott törekedni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy add tovább őket, hacsak lehet. Azzal, hogy a ruháinkat tovább hordani tudja valaki akár pár hónapig, máris csökkennek a gyártásukból fakadó környezeti terhek. A divatipar híres-hírhedt arról, hogy az egyik legnagyobb környezetszennyező, csak a szennyvíz 20%-áért felel globálisan. Ha belejöttél, itt találsz további tippeket ahhoz, hogyan mérsékeld az ökológiai lábnyomodat.

Szelektálsz a szekrényben? Legyél szigorú!


A vállalhatatlanul szakadt, kopott, ódivatú ruhákat jobb, ha darabokra szabdalod, és porrongyként vagy rongyszőnyegként végzik. A még hordható, jó állapotban lévő, esetleg kis javítással rendbehozható ruhák azonban hamarosan megkezdhetik az új életüket valaki más szekrényében. Titkon abban reménykedsz, hogy a rejtegetett ruhák visszatérnek a divatba, vagy kedvet kapsz ahhoz, hogy hordd őket? Ha ez bármikor is előfordult veled, adj egy esélyt nekik. Ha rám hallgatsz, jobb, ha megszabadulsz tőlük – de nem akárhogy.

Legyen az első ötleted, hogy ajándékozz és adományozz


Kisgyerekes szülő vagy? Szinte bárhol (játszótéren, szülői chat-csoportban, óvodai faliújságon) találhatsz olyan szülőtársakat, akik hálásan elfogadnak egy-egy használt ruhákból álló csomagot. Mivel a ruhákat akár pár hónap alatt kinövik a gyerekek, a csomag máris továbbadható valaki másnak: fizetségül épp elég, ha ezt kéred. A gyerekruhák évekig is viselhetőek maradnak, miközben élettartamuk megtöbbszöröződik, a környezeti terhelés pedig örvendetesen csökken.

A nagyobb gyermekek és felnőttek ruhái is gyorsan gazdára találhatnak a családban vagy a tágabb baráti körben, de akár idegeneknek is felajánlhatod őket ajándékba hirdetésben.

Ha van olyan ismerősöd, akinek a hobbija a varrás, akkor neki is örömet szerezhetsz azzal, hogy átadod a már nem viselhető használt ruhákat. Így azok is újjászülethetnek textil játékok, patchwork takarók vagy más kreatív alkotások formájában. Ez is a zero waste gondolkodás egy fajtája, hiszen így egyetlen ruhanemű sem megy kárba.

Az adományozás lehetőségét se felejtsd el. A különféle karitatív szervezetek általában örömmel fogadják a felajánlott használt ruhákat. Érdemes azért biztosra menni, és előtte telefonon megérdeklődni, hogy valóban be tudják-e fogadni az adományt, illetve, ha éppen célzottan gyűjtenek, pontosan mire van szükség.

Amikor a használt ruha duplán behozza az árát


A használt ruhák, cipők, kiegészítők vagy kisebb használati tárgyak eladására is bátran vállalkozhatsz. A zero waste szemlélet jegyében forgasd vissza az értük kapott pénzt, és költsd a ruhatáradból, háztartásodból épp hiányzó, használt holmira. Így Te leszel az, aki mások megunt ruháinak viselésével a környezeti terhelést csökkenti.

Vannak olyan üzletek, amelyek felvásárolják, begyűjtik és levásárolhatóvá teszik a használt ruhákat, kutasd fel, van-e ilyen a Te környezetedben. A különféle apróhirdetési oldalakon is próbálkozhatsz, az itteni eladásnak egyetlen hátránya van, hogy időigényes. Igaz, hogy a hirdetés feladása általában pár kattintás, de előtte ott van a ruhák fotózása, a hirdetés szövegezése, utána pedig a szállítás, fizetés menedzselése. Egy-egy ruháért valószínűleg csak jelképes összeget tudsz elkérni, ezért csomagajánlatokat is tehetsz, összepakolva a szezonális, vagy az egy méretbe tartozó ruhadarabokat.


Ki (majdnem minden) műanyaggal a lakásból!


Mozduljunk el a konyha felé, ahol a ruhásszekrény után a legtöbb kidobható, átalakítható, továbbadható dolog rejlik. Ilyen a műanyag szatyor és táska, ami a bevásárlások során akár észrevétlenül is becsúszik a kosárba. Fogadd meg, hogy lecseréled őket vászonszatyorra, a zacskókkal pedig irány a szelektív hulladékgyűjtő műanyag része. A műanyag palack a másik mumus, de ne dobd ki mindet (igen, jól hallottad), hanem hasznosítsd újra dísztárgyak formájában. Ha a megunt ruháktól, felesleges, környezetet károsító tárgyaktól mentes lakásból már csak a hozzád illő illat hiányzik, akkor jöhet egy varázslatos Manna. Igaz, hogy a bambusz borítású Manna ultrahangos illóolaj-párologtató egy újabb használati tárgy, de hidd el, hosszú ideig lakásod dísze lesz.

Neked van bevált rendrakási, szelektálási tipped? Ne hallgasd el, másoknak hasznos lehet!


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet