Így éleszd újjá a műanyagot
Így éleszd újjá a műanyagot

Így éleszd újjá a műanyagot



A műanyag az egyik legnehezebben lebomló anyag, viszont a legkönnyebben újrahasznosítható is. Kidobás helyett egy kis kreativitással új életet lehelhetsz a PET palackokba, Mannáid csomagolásából pedig lakásod legszebb dekor kiegészítője lehet!

A műanyag újrahasznosítása különösen aktuális az évnek ebben az időszakában, amikor egyébként is többet foglalkozunk környezetünk csinosításával, és lélekben már a nagy év végi ajándékozásra koncentrálunk. Ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha több kedvenc terméked műanyag csomagolásban van. Ha az újrahasznosításnak köszönhetően még hosszú évekig használod, és ily módon kiváltasz vele más termékeket, akkor igenis sokat tettél a környezetedért.

Vegyük a PET palackokat.

Ezeknek a műanyag flakonoknak a lebomlási ideje minimum 450 év, ami rengeteg ahhoz képest, hogy többnyire csak néhány órát használjuk, aztán eldobjuk, óriási szeméthegyeket hagyva magunk után. A PET palack újrahasznosítás az egyik legkreatívabb dolog, számtalan csodaszép dolgot készíthetsz belőle, például dekoratív növénytartót, mely az egész lakás dísze lesz. Nem lesz másra szükséged, mint egy jó ollóra, festékre, filcre és a fantáziádra. Az üres palackot mosd ki, majd vágd el hosszában a talpa felett 15 cm-el. A legjobb, ha egy sablonnal megrajzolod egy állatfej sziluettjét, így már rögtön meglesznek a játékos virág kaspó fülei. Fesd le fehérre, vagy az általad kívánt színre, és rajzold meg a cuki állatfejet. Ezek után már nincs más hátra, mint egy gyönyörű növényt beleültetni! Meglátod, az egész helyiség hangulatát feldobja.

A kedvenc újrahasznosítós témám pedig természetesen a Mannás csomagolásokhoz kapcsolódik, amelyek újjászületve még sokáig lehetnek például íróasztalod ékei.

Nem kell mást tenned, mint a már kiürült Mannás sampon, balzsam, illetve fogkrém tubusait alaposan kimosni, kiszárítani, a kupakot visszacsavarni, majd a tubus tetejét egyetlen mozdulattal egy egyenes vonal mentén levágni. Ekkor, mivel már nem fogja össze a tetejét semmi, egy felül nyitott szabályos hengerformát kapsz. Tökéletes tollak, ceruzák tárolására, de ha szép színei miatt továbbra is a fürdőszobádban tartanád, akkor tolltartó helyett sminkecsetek, vagy fogkefe tárolására is nagyszerű. A lehetőségek tárháza végtelen.

Persze a mindennapokban igen nehéz lenne minden egyes műanyag, üveg vagy fém csomagolásból dísztárgyat varázsolni. Ha már mindenképpen ki kell dobnod a hulladékot, akkor javaslom, hogy gyűjtsd szelektíven. Hidd el, csak egyszer kell rászoknod, utána már szinte automatikusan dobod majd a megfelelő kis zsákba a különböző anyagokat. Gondolj arra, hogy ez is az újrahasznosítás egy formája: a szétválasztva gyűjtött hulladék ugyanis megfelelő kezelést követően alapanyagában újra felhasználható, ezzel is csökkentve a környezet terhelését.

Az újrahasznosítás és a szelektív hulladékgyűjtés nemcsak magadnak, de a környezetednek is ajándék. Ha kedvet kaptál, engedd szabadjára kreativitásodat, én pedig várom a végeredményről készült fotóidat, beszámolóidat! Oszd meg velünk kreatív, környezettudatos kincseidet, hogy ötletet merítsünk belőlük és másokat is inspiráljunk! Itt a Mannánál nyitottak vagyunk minden megoldásra, amivel óvhatjuk környezetünket és tehetünk valamit a natúr értékek megóvásáért!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Tímea
    • 2018-11-28 13:47

    Kedves Andrea! Arra még nem gondoltatok, hogy esetleg visszagyűjtitek a műanyag tubusokat és újra felhasználjátok? Vagy hogy egyáltalan nem is csomagoltok műanyagba? Szerintem a megoldás nem a szelektív gyűjtés (persze jobb mint a semmi), hanem a szeméttermelés csökkentése lenne, mert sajnos elég kis arányban hasznosul újra a szelektív szemét is.

    • Tímea
    • 2018-11-28 13:47
    • avatar
      • Anita
      • 2018-12-14 21:54

      Biztosan nem olyan egyszerű ezt szervezet szintjén elintézni, de én is támogatom Tímea ötletét :)

      • Anita
      • 2018-12-14 21:54
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2018-11-30 20:00

      Kedves Tímea, köszönjük az ötletedet, felvesszük a kívánságlistára.
      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2018-11-30 20:00

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet