Az avokádó egészségmegőrző szerepéről már ódákat regéltek, én is írtam nektek előnyös hatásairól és mesés ízéről, mégis azt javaslom, hogy ne vidd túlzásba ennek az egzotikus zöldségnek a fogyasztását, mert termesztése már olyan méreteket öltött, hogy az negatív hatással van a környezetre.
Gondoltad volna, hogy az avokádós pirítós fogyasztásával hozzájárulsz Mexikó erdős területeinek felszámolásához?
A nyugati világ „avokádóéhsége” az utóbbi időben úgy elhatalmasodott, hogy Mexikóban évi több ezer hektár erdőt irtanak ki, hogy a helyén avokádót termesszenek. Amellett, hogy ezzel az ország „tüdejét” jelentő erdőket tüntetik el, a lakosság életét is veszélyeztetik. Az avokádóültetvények ugyanis hatalmas vízigénnyel rendelkeznek, és ez már lassan a lakosság ivóvízkészletét veszélyezteti.
A szomorú környezeti hatások ellenére a trendek sajnos nem azt mutatják, hogy az avokádó népszerűsége csökkenne, sőt, jelenleg a világ egyik legdivatosabb zöldségének számít. Így nem csoda, ha sajnos a drogcsempészet mellett manapság az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet Mexikóban.
Természetesen a fentieket nem azért írtam le, hogy elriasszalak, és mostantól kezdve soha ne egyél avokádót.
Csupán arra szeretnék rávilágítani, hogy ha teheted, akkor fogyaszd mértékkel, például olyan alkalmakkor, amikor más, szezonális zöldséget-gyümölcsöt nem igen találsz, például a téli időszakban. A szervezeted számára az a legjobb, ha az éppen aktuális, szezonális alapanyagokat részesíted előnyben, mert ezekben található a legtöbb vitamin és ásványi anyag. Ezzel nemcsak magadnak, de a bolygónak is jót teszel, mivel megkíméled a hatalmas szén-dioxid kibocsátástól, amelyet az avokádó szállítása jár. Ráadásul a hazai zöldség és gyümölcstermelőket is támogatod, ha nem a több ezer kilométerre található importárut teszed a kosaradba.
Ha mégis avokádót vásárolnál, javaslom, hogy keresd a „fair trade” felirattal jelölt, vagy fenntartható gazdaságból származó avokádót, mert itt biztos lehetsz benne, hogy a termesztés során ügyeltek a környezet védelmére is, és etikai szempontokat is figyelembe vettek.
Az is megoldás lehet, ha az avokádómagot elülteted, bár annak viszonylag kevés esélye van, hogy saját, fogyasztásra alkalmas avokádót szüretelhetsz majd. Először szúrj a magba három fogpiszkálót, és helyezd egy pohár vízbe, hogy félig belelógjon. néhány hét múlva megjelennek majd rajta a kis gyökerek, ezeket hagyd körülbelül 15 cm-esre megnőni, majd vágd vissza a felére, így erősebbek lesznek a gyökerei. Pár hét múlva cserépbe ültetheted.
Ha netán kirpóbáltad az ültetést, szívesen várjuk kommentben a fotót róla!:-)
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!