Szemét vagy hulladék?

szemét vagy hulladék?

Az 5 legkárosabb környezetszennyező anyag, amit sose dobj kukába.

Tudtad, hogy a szemét nem hulladék? A két fogalmat egy súlyos különbség választja el egymástól: a szemét nehezen vagy sehogy sem lebomló, gyakran káros dolog, a hulladék viszont újrahasznosítható. Szeretném megmutatni Neked az 5 legkárosabb környezetszennyező dolgot, amivel Te is biztosan együtt élsz – mégsem mindegy, hogy használat után mihez kezdesz vele.

1. Elemek, akkumulátorok

Sokat segítenek a mindennapi életünkben, előállításuk és használatuk viszont súlyosan terheli a környezetet a bennük található higany, ólom és kadmium miatt. Ezek az anyagok beszivároghatnak a talajba, és az üvegházhatású gázok mennyiségét növelhetik, ha nem megfelelően tárolják a használt elemeket és akkumulátorokat. Elemgyűjtő dobozokat ma már rengeteg üzletben és nyilvános helyen találni, de az interneten is érdemes tájékozódni. Az alábbi oldalon könnyedén megtalálod a hozzád legközelebb eső gyűjtőhelyet: http://www.relem.hu/elemhasznaloknak/gyujtohelyek

Még egy tipp: nagyon okos és környezetbarát megoldás a tölthető elem, még spórolni is lehet vele.

2. Műanyag szatyor, táska

Magyarországon világszinten is nagyon sok fogy belőlük, pedig már a gyártásukhoz is nyersolaj, földgáz vagy egyéb petrolkémiai anyagok felhasználására van szükség, ami komoly széndioxid-kibocsátással jár. Két fajtáját különböztetjük meg alapanyag szerint: az egyik csoportba a kukoricakeményítőből vagy például tejsavból előállított ún. polilaktid tartozik, amely komposztálás során valóban lebomlik, így ezek a zacskók komposztálhatók. A mindennapi életben azonban nem ez, hanem az„oxo-biodegradációs" műanyag zacskók vannak túlsúlyban, amelyek fény vagy oxigén hiányában nem bomlanak le, ezért szemétlerakóba vagy kerti komposztálóba nem tehetőek. Amikor egy műanyag táskán azt a feliratot látjuk, hogy biológiai úton lebomló, az esetek 90%-ában ez utóbbi szatyrot jelenti. Az pedig minden műanyag szatyorról elmondható, hogy becslések szerint – hiszen nagyjából még csak 50 éve használjuk - 300-400 év alatt bomlanak le. A műanyag szatyrok, táskák helye a szelektív hulladékgyűjtőben van.

3. Gyógyszerek

A gyógyszerek fogyasztásában is élen járunk Magyarországon, ráadásul az Egészségügyi Minisztérium egyik felmérése szerint évente 2500 tonna gyógyszert dobunk ki a kukákba, aminek súlyos környezet-és egészségkárosító szerepe van. A gyógyszerek, főleg a lejárt szavatosságúak minden esetben veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért kommunális hulladékgyűjtőkbe nem szabad(na) őket kidobni. Ehelyett a gyógyszertárakban található lakossági gyógyszerhulladék-gyűjtő dobozban van a helyük, hogy megfelelő módon megsemmisíthessék őket. Ilyen gyűjtődobozt nemcsak gyógyszertárban, hanem már gyógyszerforgalmazásra engedéllyel rendelkező üzletben is találhatsz, pl. drogériákban.

4. Használt étolaj

Mindennapjaink része az étolaj, de hová öntsük ki, ha nem használjuk tovább? Ha bejut a csatornahálózatba, nemcsak dugulást okozhat. Növeli a szennyvíztisztítók terhelését, rontja a tisztítási technológia hatásfokát, a víz felszínen úszva gátolja az oxigén bejutását, így megakadályozza a szennyező anyagok lebomlását, tavakban, folyókban pedig a vízi élőlények pusztulását okozhatja. A talajba kerülve pedig gátolja annak légáteresztő képességét, és elpusztíthatja a talajflórát. A használt sütőolajat éppen ezért összegyűjtve speciális, lakossági hulladékudvarokban, vagy a mintegy 170 MOL benzinkút egyikén lehet leadni. Az összegyűjtött, használt étkezési olajból bioüzemanyagot, biogázt gyártanak a megfelelő tisztítási folyamatok után, de kenőalapanyagként is felhasználható.

Egy kis segítség, térkép a használt olaj gyűjtő helyekről: http://www.mikuka.hu/

5. Sósav és egyéb háztartási veszélyes hulladékok

Sósav, kénsav, akkusav – egy háztartásban gyakran előfordulhatnak ezek a veszélyes - ám hasznos - kémiai anyagok, amelyeket tárolni is csak biztonságos körülmények között lehet, és megszabadulni is körültekintően érdemes tőlük. Ha már nem szeretnéd őket tovább használni, semmiképp se öntsd ki, hanem gondosan gyűjtsd össze műanyag vagy üveg edényben, és keresd fel a hozzád legközelebb eső hulladékudvart. Egy kis segítséget találsz hozzá itt: http://hulladekudvar.hu/lakossagi-hulladekudvarok-adatbazisa



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • pöttöm popók - nagy kérdések

    Pöttöm popók - nagy kérdések

    Utánajártunk, mitől olyan illatos és kívánatos a babahintőporTettünk egy kört a közeli illatszerboltban, és benéztünk a patikába is, mert kíváncsiak voltunk arra, milyen babahintőporokból választhatnak azok a kismamák, akik mostanság pelenkáznak.

    Megnézem
  • egyszerű tippek natúr alapanyagokkal

    Egyszerű tippek natúr alapanyagokkal

    Az én ötnapos ránctalanító programomÁllandóan rohanok, kevés az időm, még ilyenkor nyáron is rengeteg a tennivaló. Sajnos ez a bőrömön is látszik. Most végre összeállítottam magamnak egy ötnapos ránctalanító, bőrfrissítő programot. Víz, méz, olíva: ilyen egyszerű alapanyagok segítségével vált öt nap alatt simábbá, egyenletesebbé és ránctalanabbá a bőröm. Ezek a természetes praktikák nekem beváltak, szívből ajánlom Neked is.

    Megnézem
  • kiváló koponyák különc szokásai

    Kiváló koponyák különc szokásai

    A kilincs nélküli ajtó és az íróasztalon rothadó alma esete, avagy megmosolyogtató feljegyzések arról, hogyan alkottak a történelem páratlan elméiKinek a pap, kinek a papné – tartja a mondás, különc szokásokban nincs hiány. Azt tartják, hogy Friedrich Schiller csak akkor volt képes írni, ha íróasztalán egy rothadó alma volt, és erőteljesen terjengett az illata a dolgozószobában. Teljesítmény központú világban élünk, ugyanakkor egyre kevesebb idő jut arra, hogy feladatainkban elmélyüljünk. A napok sajnos továbbra is csak 24 órából állnak, de talán érdemes azon elgondolkoznunk, hogyan tudjuk nagyobb jelenléttel, odafigyeléssel rövidebb idő alatt elvégezni munkánkat. A megoldás a koncentrációnk tudatos növelése mellett a kreatív pillanatok szabad megélése lehet?

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet