Így csökkentsd az ökológiai lábnyomod
Így csökkentsd az ökológiai lábnyomod

Így csökkentsd az ökológiai lábnyomod



Bár mindenki abban reménykedik, hogy a Földünk mindent kibír, és majd csak többszáz év múlva merülnek fel problémák, sajnos ez nem így van.

Egyre több jel utal arra, hogy azoknak van igaza, akik aggódnak és tesznek azért, hogy óvják a természetet és nem azoknak, akik felelőtlenül pusztítják.

Baljós jelek

Az ökológiai lábnyom azt jelenti, hogy egy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak mekkora mennyiségű földre és vízre van szüksége ahhoz, hogy önmagát fenntartsa és az általa termelt hulladékot elnyelje.

Amíg 1961-ben egy fő ökológiai lábnyoma 0,88 hektár volt, addig ma már átlagosan eléri a 2,2 hektárt. Azonban Magyarországon ez a szám 3,7 hektár.

Sajnos a rekord hőségek, óriási telek, a szélsőséges időjárás mind a klímaváltozás jelei. Rá lehet kenni ezt a gyárakra és mindenki másra, aki szennyezi a vizeinket, a levegőt, a földet, de ha mélyen magunkba nézünk, látnunk kell, hogy nekünk is változnunk és változtatnunk kell ahhoz, hogy a jövő nemzedéknek ne egy haldokló bolygót hagyjunk örökségül.

Tippek a környezettudatos élethez

Azzal, hogy tudatosan élünk, spórolni is tudunk a legtöbb esetben. Íme néhány ötlet, hogyan védjük a környezetünket és a pénztárcánkat:

  • Ha nem használod az árammal működő készülékeket, húzd ki őket. Akkor is fogyasztanak ugyanis, amikor csak tartalék üzemmódban vannak. Ráadásul veszélyesek is lehetnek, hiszen nem egy bedugott telefontöltő melegedett már túl és okozott lakástüzet.

  • A túlfogyasztás legjobb ellenszere, ha soha nem mész éhesen ételt vásárolni, vagy ha ruhavásárlás előtt átnézed a szekrényed. Egyrészt így olyan darabok is előkerülhetnek, ráadásul ingyen, amelyeket nem véletlenül vettél meg, de valahogy nem nagyon hordtad őket. Másrészt jobban átlátod, milyen ruhákat, cipőket tudsz beszerezni úgy, hogy azok a már meglévő darabjaiddal is kombinálhatóak legyenek. Az így megmaradt pénzből pedig félre tudsz tenni, vagy meg tudod lepni magad és a szeretteidet valamilyen élménnyel. Mert az igazán maradandó dolgok nem kézzel foghatóak.

  • Használj természetes tisztítószereket az otthonodban! Hidd el, ugyanolyan hatásosak, mint a vegyszerek, de a belélegzésük, vagy bőrödre fröccsenésük nem okoz olyan károkat, mint a kémiai anyagok esetében, és a környezetet sem mérgezik. Próbáld ki a szódabikarbónát, az ecetet, a citromsavat. Mind tökéletes tisztító- és fertőtlenítőszerek.

  • Ne csak a természetes termékeket nézd, hanem a csomagolásukat is! Válassz a környezetbarát csomagolású Mannák közül, hiszen így duplán óvod a környezeted. Minden Manna 100 %-osan természetes, nem tartalmaz sem parabént, sem szilikont, sem kőolajszármazékot. Próbáld ki a Manna Extra szűz olívaolaj szappant, mely azon túl, hogy kizárólag hidegen sajtolt, extra szűz olívaolajat tartalmaz, mely még a legérzékenyebb bőr számára is tökéletes tisztítást és ápolást biztosít, még környezetbarát csomagolásával is csökkenti ökológiai lábnyomod!

  • Gyűjtsd szelektíven a szemetet. A lejárt gyógyszereket vidd vissza a gyógyszertárba, a régi elemeket dobd a legtöbb bevásárlóhelyen fellelhető elemgyűjtőbe. Ne önts semmilyen káros anyagot a lefolyóba, mert azzal mérgezed vizeinket.

  • Ne pazarold a vizet! Fogat mosni elzárt csapnál is lehet. Sőt! Hidd el, azt a vizet, amit olyankor elfolyatsz, teljesen feleslegesen fizeted ki. És soha ne felejtsd el, hogy vannak olyan földrészek, ahol egész napra annyi víz jut egy főre, mint amennyit Te ilyenkor elpazaroltál.


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • minden, amit az intim mosakodásról tudni lehet - blog

    Minden, amit az intim mosakodásról tudni lehet

    Az intim mosakodásnak a mindennapi tisztálkodás részét kell képeznie. Azonban nem mindegy, hogy mivel és hogyan történik, mert lehet, hogy többet ártunk, ha az általunk használt tisztálkodó szerek nem megfelelőek.

    Megnézem
  • ylang-ylang - blog

    Ylang-ylang

    A trópusi cananga fából nyerik ki az egzotikus nevű ylang-ylang kivonatot, mely sok parfüm összetevőjeként lehet ismerős. Az elnevezés a tagalo nyelvből ered és erdőn kívülit, illetve a ilang-ilan szóból fordítva ritkát és kiválót jelent. De nem véletlenül nevezik a virágok virágának is. Ezek után biztosan kíváncsi vagy, mit is köszönhetünk neki a mindennapokban.

    Megnézem
  • Így készíts házilag kézfertőtlenítőt! - blog

    Így készíts házilag kézfertőtlenítőt!

    Mutatom a legjobb recepteket!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet