Itt a farsang, áll a bál!

itt a farsang, áll a bál!

Ajándék farsangi fánk recept Neked a Szappantündértől

Szeretem a farsangot, mert innentől már visszaszámolok a tavasz érkezéséig. Nem is a bálok, a zajos mulatságok a fontosak számomra, hanem a tél búcsúztatása, még akkor is, ha idén eddig nem volt olyan kemény tél. De vajon mi is a farsang?


 

A farsang hazánkban január 6-án, azaz vízkeresztkor kezdődik, és egészen hamvazószerdáig, vagyis a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjti időszak kezdetéig tart. Ezért minden évben változó hosszúságú ez az időszak.

Tudtad?

A középkorban azt hitték, hogy ezekben a napokban – amikor a nappalok rövidek, az éjjelek hosszúak – a Nap meggyengül, ereje elfogy, és a rossz szellemek életre kelnek. Ez a hiedelem hívta életre a farsangot, azaz a vigadalmak, bálok, zajos mulatozások, jelmezes felvonulások és boszorkánybábu-égetések időszakát. Az emberek azt gondolták, hogy ezekkel elijesztik a rossz lelkeket, és segítik a Napot, hogy új erőre kapjon. Az ijesztő jelmezek viselésének is az volt az oka, hogy elűzzék a rosszat, a telet, a hideget.


Farsangi finomságok

Ez az időszak bővelkedik nagy lakomákban: töltött káposzta, kocsonya, húsleves, és még sorolhatnám. Egy valami azonban nem hiányozhat az asztalról ilyenkor, ez pedig a farsangi fánk. Mivel kelt tésztáról van szó, nem tartozik az egészséges ételek közé, de elkészítheted reform módon is. A bő olajban való sütést kerülni kell, de a fánk úgy az igazi, ha olajban sül. Van választási lehetőséged, hiszen a napraforgóolaj helyett használhatsz kókuszolajat. Ha pedig nagyon szeretnéd elkerülni az olajos sütést, akkor sütőben is készítheted a farsangi fánkot. Ez utóbbi ugyan nem lesz szalagos, és az íze is kicsit más, de az biztos, hogy sokkal egészségesebb. A finomliszt helyett használj teljes kiőrlésű tönkölylisztet. Az ízén nem sokat változtat, azonban a rosttartalma jóval magasabb, így egy fokkal egészségesebb, mint a fehér liszt.

A fánk készítésének van egy nagy titka. A helyiség, ahol sütni szeretnéd, ahol keleszted, ne legyen hideg és huzatos, mert ez megviseli a tésztát.


***Farsangi fánk kicsit másképp***

Mire lesz szükséged?

  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztre
  • 4 dkg friss élesztőre
  • 5 dl rizstejre vagy mandulatejre (ez lehet több is, kevesebb is, attól függ, hogy a liszt mennyit vesz fel)
  • 2 evőkanál kókuszolajra + a sütéshez is kókuszolajat használj
  • 1 csipet sóra
  • 3 evőkanál Demerara nádcukorra

Hogy csináld?

Először szitáld a lisztet egy nagy tálba. Ezután add hozzá a 2 evőkanál kókuszolajat, a cukrot és a csipet sót, majd morzsold bele az élesztőt (nem szükséges felfuttatni). Add hozzá a rizstejet is, majd kezdd el dagasztani a tésztát. Addig dagaszd, míg szép hólyagos lesz a tészta, és elválik az edény falától. Ezután takard le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen keleszd 1 órát. Ez alatt duplájára kel a tészta. Borítsd ki egy lisztezett deszkára, és ne nyújtsd, inkább húzd szét a kezeddel kb. ujjnyi vastagra. Egy fánkszaggatóval szaggass fánkokat, a közepükbe pedig kicsit nyomd bele az ujjadat, ebbe a mélyedésbe kerülhet a végén a finom házidzsem.

A kókuszolajat forrósítsd fel, majd tedd bele a fánkokat. Egyszerre ne tegyél bele sok fánkot, mert lehűtik az olajat, és nem lesz szalagos. Kb. 2-3 perc alatt megsülnek, közben egyszer fordítsd meg. Így szép kis szalag lesz az oldalukon. Tálald barack- vagy eperdzsemmel.


 

Kipróbálod? Oszd meg velem itt a blogon!


 


 


 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük iii.

    Gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük III.

    A csipkebogyó – A hatásos C-vitamin bombaMár két gyógynövénnyel ismerkedhettél meg közelebbről, a citromfűvel és a csalánnal. A sorozat harmadik tagja a csipkebogyó, amelynek nagyon sok jó tulajdonsága van, igazi téli gyógyító, nyári frissítő gyógynövény.

    Megnézem
  • gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük ii.

    Gyógynövények, amelyeknek minden háztartásban ott a helyük II.

    A csalán – a csípős gyógyítóA házi gyógynövénypatikádban már szerepel a citromfű, amit nagyon sokféleképpen tudsz használni. Vannak azonban még olyan gyógynövények, amelyeknek feltétlenül a polcodon a helyük.Gyógynövénysorozatom második része egy igen sokoldalú gyógynövényről, a csalánról szól.

    Megnézem
  • téli vitaminpótlás

    Téli vitaminpótlás

    Töltsd fel a raktáraid!Különösen ilyenkor, télen nagyon fontos, hogy feltöltsd a vitaminraktáraidat. Ez az időszak a megfázások, az influenza, a légúti megbetegedések időszaka. Segíts szervezetednek könnyebben átvészelni!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet