A nyárestékhez számomra elválaszthatatlanul hozzákapcsolódik a levendula illata. A hosszú esti beszélgetésekhez, kerti sütögetéshez izgalmas frissítőket kínálok.
A menta, a citromfű, a levendula, a rózsa mind csodálatos alapanyaga lehet a nyári jeges italoknak is. Különlegesek, és nagyon jól mutatnak az asztalon. Ha kisebb gyereked van, ez remek alkalom arra, hogy megismertesd vele a gyógynövényeket, hogy később akár bekötött szemmel is azonosítani tudja a különböző illatokat.
A limonádéalap készítése során nem ragaszkodom semmilyen pontos recepthez, sokszor utólag is édesítem az italokat a vendégeim ízlésétől függően barnacukorból készített sziruppal, mézzel, sztíviával vagy nyírfacukorral, eritrittel. Dinnye, ribizli vagy egyéb színes idénygyümölcsök hozzáadásával még különlegesebb ízeket tudsz varázsolni.
Ha van otthon bio citrom, ebből is reszelek a vízbe. Egy liternyi szűrt vízhez egy citrom és egy lime levét adom.
Nagy üvegkancsókat használok, a poharakba fűszeres, virágos jégkockákat teszek: apróbb leveleket, és szirmokat teszek a jégkockatartóba, ezekre öntöm a vizet, mielőtt lefagyasztanám.
Ezután következik az ízesítés.
Levendulával
A levendula apró, lila virágait (úgy egy evőkanálnyit) szétmorzsolom a tenyeremben, majd egy csésze forró vízbe dobom, hogy kiáztassam. Hagyom kihűlni, majd a limonádéhoz adom.
Mentával
Egy maréknyi mentalevélre töltöm limonádét. Legalább egy órát állni hagyom, mielőtt körbekínálom.
Citromfűvel
Két vagy három maréknyi citromfüvet leforrázok annyi vízzel, amennyi épp ellepi az edényben. Ha kihűlt, hozzáadom a limonádéhoz. Ezt is pihentetem kicsit, hogy összeérjenek az ízek. Kiváló esti nyugtató, gyerekeknek is adható, mert megkönnyíti az elalvást.
Rózsával
Ez talán a legkülönlegesebb. Az elkészítéséhez nem vegyszerezett, nem permetezett rózsaszirmokra, és belőlük készített rózsavízre is szükséged lesz. Egy liternyi limonádéhoz 2 evőkanálnyi rózsavizet használj, a kancsóba pedig szórj bátran megmosott virágszirmokat.
A különböző ízeket keverheted is, kísérletezd ki a kedvencedet!
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!