Vegyszermentes rózsavíz
Vegyszermentes Rózsavíz
A rózsavíz tonizál, hidratál, fiatalít. Frissíti és kisimítja a bőrt. Nyugtató hatású, segít az érzékeny bőr ápolásában is, ráadásul pillanatok alatt elkészítheted magadnak!
Használhatod az arcon és a dekoltázson is – akár naponta többször -, nyáron a nappali krémet is helyettesítheti. Teheted a fürdővizedbe és adhatsz hozzá pár csepp illóolajat is (pl. rózsa, rózsafa, pálmarózsa).
Amire szükséged lesz, az
- pár szál vegyszermentes rózsa
- desztillált víz, tisztított víz, ásványvíz – ki mit szeret
- kisebb edény
- illóolaj – kihagyható
- sterilizált üveg
A szirmokat szedd szét, és tedd edénybe!
Öntsd fel vízzel annyira, hogy éppen ellepje a szirmokat. Melegítsd kis lángon, majd a forráspont előtt vedd le az edényt a tűzről és hagyd kihűlni.
Egy idő után (légy türelmes, kb. 1 óra múlva) a szirmok elvesztik a színűket és pár cseppnyi rózsaolaj is megjelenik a víz felszínén. Nyomkodd ki a virágszirmokat, és öntsd át egy üvegbe a kész rózsavizet.
Nem érdemes egyszerre sokat készítened, mert viszonylag hamar megromolhat – mindenképp tartsd hűtőben. Használat előtt rázd össze, különösen akkor, ha illóolajat is tettél bele, hogy a vízben „szétszóródjanak” az olajcseppek.
Megcsinálod? :)
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
ennek a receptnek annyi köze van a rózsavízhez, mint egy akármilyen teának az illóolajokhoz. Kérdem én, ha mindenáron azt akarjátok elhinni, hogy az ázsiai rózsavizek nem vegyszermentesek, amelyek elkészítéséhez egyébként komoly előírások vannak, igaz, nem biggyesztik rájuk a bio szót, akkor miért hiszitek el szó nélkül, hogy az illóolajok, amiket megvesztek, azok tökéletesen vegyszermentesek? Nekem volt szerencsém végignézni, hogy hogyan készítik a rózsavizet egy olyan városban, ahol ez már ezeréves tradíció, bizony, nem csak egy teafőzési folyamatról van szó, hanem egy komoly desztillációs folyamatról, ami a speciális rózsafajta gondos ápolásával és napszaknak megfelelő begyűjtésével kezdődik. Mivel alapvetően a rózsavíz nem szépségápolási kellék, hanem tradicionális, belsőleg használandó gyógyvíz, ezért én személy szerint úgy láttam, hogy az ázsiai rózsavíz, legyen az iráni vagy indiai, milliószor megbízhatóbb, még a saját kiskertünkben nevelgetett rózsából készült főzetnél is. Csak éppen nem a drogériákban kapható százforintos rózsavizet kell megvenni, hanem az ázsiai boltokban kapható valódi gyógyvizeket, amelyek azért nem párszáz forintba kerülnek. Viszont, hatását tekintve összehasonlíthatatlan bármilyen más, rózsavíznek nevezett teával.
Na, hát én épp most csináltam meg a rózsavizet. Én személy szerint nagyon élveztem:) Szerencsés helyzetben vagyok, mert a kertünkben van rózsa. Mindenféle színűből csináltam, de főként pirosból, gyönyörű színe lett!:) Már alig várom,hogy kipróbálhassam, s az illata!...na,hát az valami szenzációs!Köszönöm a receptet kedves Andrea!ui.: számomra egyáltalán nem volt macera a készítés, egy főzelék vagy egy pörkölt elkészítése sokkal macerásabb dolog tud lenni;)uui.: milyen másik elkészítési módja van még a rózsavíznek?-olvastam,hogy másképp is lehet.Köszönöm a választ előre is!Üdv.,Kata
Ki fogom próbálni.
de a fenti recept nem az, hanem rózsatea, és meg sem közelíti a rózsavíz hatását!Ha ilyen könnyen lehetne készíteni, nem kerülne olyan sok pénzbe. Ráadásul egyáltalán nem mindegy pl., hogy milyen fajta rózsából készül, és hogy mikor szedik le a szirmokat, mert napszaktól függően más-más illóolaj tartalma van.Tudom-tudom, sok helyen kering a neten ilyen "rózsavízrecept", gondolom egymástól veszik át :(
A világ afelé halad, hogy magunk termeljük meg, magunk állítsuk elő amit megeszünk, magunkra kenünk. Az élelmiszerárak az egekben vannak, a szállítás, közlekedés ára befolyásolja az összes árucikk árát, amit megveszünk. Én bizony nem vennék semmilyen "indiai" rózsavizet, főleg nem párszáz forintosat. A kert alap, de egy balkonláda is sokat segíthet.Amúgy meg, ha nincs értelme otthon rózsavizet kotyvasztani, beleszagolni az illatba, aztán a jól végzett munka örömével élvezni, amit csináltam, akkor minek van? Aki már sütött például kenyeret, az tudja, hogy miről beszélek :)))
Kedves Monyito!Tökéletesen igazad van! Aki ezt nem érti, azzal kár vitatkozni. Még nem érett meg rá, még nem jött el számára az idő. Nem csak az fontos, hogy olyan fajta rózsából készüljön, igazi szakszerű eljárással, hanem legalább ennyire fontos, hogy mi magunk készítettük. Benne van munkánk, szívünk-lelkünk. És hogy helyi termésű rózsa, esetleg saját magunk, a saját munkánkkal termesztettük!
Sokaknak fontos, hogy maguknak készítsenek el otthon mindenféle dolgot, köztük nekem is. És a rózsavizemet is magamnak készítem, de nem forrázva, hanem gőzöléssel! Egy kicsit gondolkozni kell ugyan a berendezésen, de megéri. Régen kipróbáltam én is a fenti módszert, hát elég silány, de placebóként lehet, hogy működik :D Másrészt egy jó minőségű rózsavízhez azért mennyiség is kell! És én a nénikétől sem venném meg a piacon a rózsát, az utcánkban az idősebb generáció hátán látom legtöbbször a permetezőt. De megértem azokat is, akik nem akarnak otthon bíbelődni vele, mert nincs lehetőségük, idejük, kedvük.
Én a kenyeret magam sütöm, mert nekem KÖTELEZŐ!!! Jómagam és 3 családtagom is lisztérzékeny, tehát semmi olyan táplálékot nem fogyaszthatunk, amiben GLUTÉN van. Nem egyszerű életmód, de együtt élünk vele. Részletesebben ezt most nem itt taglalnám...
Kedves Andrea!Kivételesen én is arra voksolnék, hogy rózsavizet otthon előállítani igen körülményes,pláne, hogy minden kritériumnak megfeleljen, itt elsősorban a szennyezettségre utalok. Ha "kerti rózsa", az nem volt-e közel szmogos úthoz stb.A fő hangsúly pedig a "pillanatok alatt"...Természetesen sok mindent el lehet készíteni házilag, idő,alapanyag birtokában.Rózsavizet lehet készen kapni,én évek óta limonádéban fogyasztom, összetevői angolul:water, rosen extract. Én hiszem, tudom, hogy olyan helyről vásárolom, ahol az összetevők fedik a valóságot. Senkit nem beszélnék le a próbálkozásról, ez az én saját véleményem.
Kedves Judit,
Én úgy gondolom, nem körülményes egy edénybe pár rózsaszirmot tépkedni, arra vizet önteni, és ezt feltenni "főni", majd kb. 20 perc múlva levenni a tűzről, állni hagyni és átönteni egy 7 perc alatt kifertőtlenített üvegbe.
Ha valaki szeretne ilyet csinálni, megtalálja hozzá a rózsát is. Azt csak zárójelben teszem hozzá, hogy a készen vásárolt rózsavíz vegyszermentességére sincs garancia.
Persze nem kell, hogy Te is így gondold - ha körülményesnek érzed, akkor ne fogj hozzá, de ettől függetlenül más lelheti abban örömét, hogy készít magának rózsavizet! :)
További szép napot,
Andrea
Kedves Andrea!Hsz.-emben írtam, hogy senkinek nem venném el a kedvét és örömét, a maga készítetterózsavízben :) Üdvözlettel:Judit
Én meg fogom csinálni nyáron. Van biztosan vegyszermentes rózsám, én ültettem és nagyon illatos. Mostanában azt hiszem, inkább az ibolyavíz lesz időszerű :-).Azt is lehet ugyanígy?
Sziasztok! Ne haragudjatok, de vannak dolgok amiket érdemes készen megvenni, mint bajlódni velük, ilyen ez a rózsavíz is. A "pillanatok alatt" ráadásul igen nagy megtévesztés. Honnan vesztek biztosan vegyszermentes rózsát? Forralás, ázás, sterilizálás, azért, hogy legyen egy kis mennyiségünk, teljesen fölösleges. Készen lehet kapni egzotikus boltokban.Pont tegnap vettem a Szép kis Indiában 500 Ft-ért, de láttam a Bombay Expresszben is, ott nem volt kiírva az ára, és a körúti arab/török/perzsa boltokban is láttam (sajnos ott nem néztem meg az árukat)Párszáz forintos árunál fölösleges ez a hajcihő, főleg, ha az eredmény minősége sem garantált...
Kedves hamucica,
Én szeretem, ha tudom, mit kenek magamra. Az "igen nagy megtévesztés" talán egy kicsit erős kifejezés... A sterilizálás nem nagy dolog, a rózsavíz elkészítése sem egy ördöngös munka. Vegyszermentes rózsát termeszthetsz a kertben, ennek hiányában pl. a piacon is beszerezhető.
Azt tudod biztosan, mit vettél az üvegben?
Andrea
nagyon is megtévesztés, olvasd csak el, mit írtál. Termeszteni kertben...Ha valakinek nincs kertje, hol termesszen? Ha most szeretne rózsavizet, és van kertje, akkor pár perc alatt kinöveszt egy rózsát? Ugyanannyira nem tudhatod hogy a piaci rózsa milyen minőségű, mint ahogy a kész rózsavíz minőségét sem tudod leellenőrizni, szóval mindegy. Nagyon is helyénvaló az "igen nagy megtévesztés". Olvasd el mégegyszer akkor a receptet. Hol a pár perc? nem azt mondtam, hogy ne csináljanak az emberek, mindenki azt csinál amit akar, de ide mindenki leírhatja a véleményét és én is azt tettem. Sok kozmetikumot én készítem el magamnak, sheavajból , kókuszolajból, mangóvajból stb, én is úgy kerülöm a gyári cuccokat ahogy tudom, de van amikor hülyeség, pl ez a "párperces" rózsavíz készítés.
Kedves Andrea!Valahol valamikor mintha azt olvastam volna, hogy rózsavíz készítéséhez csak a piros színű rózsa alkalmas. Tudsz valamit erről?Köszi: Éva
Kedves Éva,
Én készítettem már fehér színű rózsából is - a különbség annyi volt, hogy nem lett sötét rózsaszínes, mint a bordó rózsából.
Andrea