A fűszer, amit vagy imádsz, vagy utálsz
a fűszer, amit vagy imádsz, vagy utálsz

A fűszer, amit vagy imádsz, vagy utálsz



Szappanízű a világ egyik legrégebb óta használt fűszere?

A Földközi-tenger partvidékéről származó, mindenféle egzotikus receptekben gyakran használt zöldfűszert, a koriandert itthon is egyre több helyen kapni. A petrezselyemre nagyon hasonló levelű növény a zellerfélék családjába tartozik, magyarul kínai petrezselyemnek is nevezik. Jellegzetes íze mellett magas C-vitamin-tartalma miatt is érdemes leveseket, salátákat fűszerezni vele, de sok alkoholos ital ízesítésére is használják. Már aki nem utálja.

A koriander ugyanis az egyik legmegosztóbb fűszernövény: rengeteg rajongója van, de legalább ennyien örökre száműznék a tányérjukról. Hogy miért? Mert szerintük pont olyan a szájukba venni, mintha szappant rágcsálnának.

Tudósok utánajártak, és kiderült, hogy az emberek egy jelentős részének, mintegy 10-15 százalékának genetikai oka van az undorra. Ők azok, akik egy olyan génvariánssal rendelkeznek, amely miatt az agyuk a koriander illóolajának aromáját az aldehid-vegyületekével azonosítja. Ezért érzik úgy, hogy a növény szappanra emlékeztető utóízt hagy maga után.

Ha te a szerencsés többséghez tartozol, akiket nem tréfálnak meg az érzékeik, ez a hűsítő saláta recept neked szól:

  • 6 db négybe vágott, érett koktélparadicsom
  • 1 db közepes méretű, kockákra vágott kígyóuborka
  • 1 db apró kockákra vágott lilahagyma
  • 6 evőkanál felaprított korianderlevél

A zöldségeket összekeverheted előre, de a koriandert csak közvetlenül a tálalás előtt add hozzá.

Ha szeretnéd, kihagyhatod az uborkát, vagy tovább ízesítheted a salátádat lime-mal, olívaolajjal, és borssal, de ezek nélkül is tökéletes és egészséges nyári finomság.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet