A szépség belülről fakad – írtam néhány hónappal ezelőtt - jó néhány olyan élelmiszer akad, melyek rendszeres fogyasztása javíthat, vagy épp ronthat bőröd általános állapotán. Különösen érdemes odafigyelned arra, hogy mit eszel, ha a bőröd érzékenyebb az átlagosnál!
Ezúttal 3 olyan ételt ajánlok Neked, amelyek kívülről-belülről szépítenek és a szervezeted ellenálló képességét is javítják. Mindez különösen jól jöhet ebben a tél végi, kora tavaszi időszakban, amikor épp kimerülni látszanak szervezetünk vitaminkészletei.
1. Kurkuma
India egyik kedvenc sárga fűszere. Az évezredek óta nagy becsben tartott növénynek számtalan egészségmegőrző hatást tulajdonítanak. Leginkább onnan ismerheted, hogy ezzel színezik sárgára a curry-t, de számtalan feldolgozott élelmiszer sárga színét is ez a természetes színezék adja. Könnyen beszerezhető és pénztárcakímélő csodaszer.Tisztító kúrákhoz kiváló alapanyag. Rizses ételeket, krémleveseket készíthetsz vele, sőt, még ennél is jobb energetizáló italokat is, ha a gyömbérhez hasonlóan gyümölcslevekbe, smoothie-ba kevered.
Nekem ez az egyszerű ital a kedvencem: egy liter forró vízhez egy kiskanálnyi kurkumaport adok, majd két kiskanálnyi friss, reszelt gyömbért, és a keverékbe egy egész citrom levét belefacsarom.
A napi szépségápolásban is sokféleképp használják:
fogfehérítésre: kevés vízzel pasztát készítenek belőle, és ezzel dörzsölik át a fogaikat. A fogkefédet biztosan elszínezi ez a keverék, de a fogakat kíméletesen fehéríti. Natúr fogkrémhez keverve is kipróbálhatod, bár az íze – fűszer révén - kissé szokatlan lehet.
Arcpakolásként, elsősorban a pattanásos bőr ápolására: rizsliszttel, joghurttal, tejjel kevernek el egy kevés mélysárga port, majd óvatosan leradírozzák a pakolást, ha megszáradt. A kurkumapor az arcbőrt is enyhén elszínezheti, ami egy egyszerű szappanos mosással eltávolítható, de a biztonság kedvéért inkább csak hétvégén kísérletezz ezzel. Az sem árthat, ha először az arcod egy kisebb felületén próbálod ki a pakolást.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!