Mit ehetsz a fogaidért?
mit ehetsz a fogaidért?

Mit ehetsz a fogaidért?



Azzal már a kisgyerekek is tisztában vannak, hogy a rostban gazdag élelmiszerek, a nyers alma, a répa, a karalábé, a zeller ropogtatása tisztítja és erősen tartja a fogakat. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a foszforban gazdag élelmiszerek, mint a tofu, a szejtán is segítenek megőrizni a fogak épségét.

A rendszeres és alapos fogmosás sajnos még akkor sem nyújt elegendő védelmet a fogaid számára, ha olyan vegyszermentes, természetes fogkrémet használsz, mint a Manna fluoridmentes fogkrém fodormentával és zsályával.

Mindenképp szükséges a fogközeidet is tisztítanod, a fogak közötti résekbe sajnos még a legjobb fogkefe sörtéi sem képesek behatolni.

Szintén érdemes tudnod, milyen ételek azok, amelyek a legalaposabb szájápolás ellenére is károsíthatják a fogaidat borító, védő fogzománcot.

Ez az 5 fő kártevő:

1. Citrusfélék: a citromsav sajnos nem tesz jót a fogaknak, bármennyire is finomak és egészségesek ezek a gyümölcsök.

2. Savanyúságok: bár nagyon jót tesznek az emésztésednek, és a bélflórád egészségének, a fogaidnak sajnos egyáltalán nem. Különösen kártékonyak, ha cukros öntetetekkel, szószokkal, majonézzel együtt fogyasztod őket.

3.Hasonló a helyzet a kávéval is: a rendszeres kávéfogyasztás szintén elszínezheti a fogaidat, és kárt tehet a fogzománcodban, különösen, ha cukorral iszod.

4. Üdítők: a sav, a cukor és szénsav egyenként sem tesz jót a fogaknak, együtt különösen ártalmasak.

5. Magas cukortartalmú ételek: talán nem gondolnád, de bizony a tökéletesen természetes szárított gyümölcsök sem sokkal jobbak ebből a szempontból, mint az egyébként sokkal egészségtelenebb csokoládék, cukorkák.

Így egyél a fogaid épségéért

A magas savtartalmú ételeket, italokat, ne önmagukban fogyaszd, jóval kevesebb kárt okoznak, ha más ételekkel együtt fogyasztod őket. Evés után ne rohanj fogat mosni, ha savas ételt ettél, inkább várj egy fél órát, hogy helyreálljon a szád sav-bázis egyensúlya.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet