Veszélyes gyerekvilág I.

veszélyes gyerekvilág i.

A fürdőkád nem csak az öröm forrása

Szülőként mindenki a legjobbat akarja a gyermekének. Vajon valóban azt is adjuk nekik, ami a legjobb? Sajnos a kozmetikai ipar olyan termékekkel vonz minket a reklámokon és hangzatos szlogeneken keresztül, amelyek kapcsán talán el sem gondolkodunk azon, mivel is érintkezhet gyermekünk bőre egy-egy fürdőkádi kaland során.

 

Tudatos anyaként évek óta azon fáradozom, hogy minél több embernek elmondhassam, milyen sok méreggel találkozunk nap mint nap; és alternatívát kínáljak ezek kiváltásához.

Újszülöttek

A kórházakban többnyire olyan fürdetőket használnak az újszülöttek fürdetéséhez, amelyeket nagyobb gyártók adományoznak a szülészeti osztályok részére. Látszólag mindenki jól jár: a kórházaknak nincs ma Magyarországon más esélyük, apró, szűkös költségvetésükbet látva, nem is csodálkozom, hogy minden lehetőséget megragadnak, ha ingyenes vagy támogatott termékeket használhatnak. Ezek károsíthatják az érzékenyebb babák bőrét.

Majd jönnek a legjobb indulatú gyermekorvosok, akik első látogatásukkor különböző babatermékeket írnak fel receptre, amelyeket a gyógyszertárban kiválthatsz – segíteni próbálnak, hogy a baba bőre legalább parfümmel ne érintkezzen. De sajnos például a fürdetőkenőcs ásványi olajat tartalmazó termék. Alapanyaga (a tartósítószer, különböző oldószerek, emulgeátor és víz mellett) a kőolajgyártás melléktermékeként keletkező pakurából kémiai eljárásokkal nyert paraffin és vazelin. Kutatások bizonyítják, hogy a kőolajszármazékok eltömítik a pórusokat, így akadályozzák a bőr természetes élettani folyamatait: a bőr nem tud méregteleníteni, ez által hamarabb alakulhatnak ki gyulladások, illetve azzal együtt járó bőrbetegségek is.

A mi döntésünk, hogy a kisbabák milyen termékekkel érintkeznek. Adjuk nekik a legjobbat, Te is használj vegyszermentes natúr kozmetikumokat.

A színes-szagos-habos-babos baba- és gyerekfürdetőkről

Gyönyörű rózsaszín, kék, csillámos, málnaillatú, meg is ennéd, olyan. A habja egyszerűen hatalmas, az egész kád tele van vele. Melyik gyerek ne szeretne óriási habok között fürdeni egy nagy kád vízben?

De vajon mitől habzik a fürdető?

Ugyanaz a vegyianyag teszi habzóvá, mint a felnőttek tusfürdőit vagy habfürdőit: a Sodium Lauryl Sulfate (SLS) vagy Sodium Laureth Sulfate (SLES) (mindkét formában megtalálhatod a címkén).

Nagyon gyakran és nagy mennyiségben használják. Felületaktív mosó- és tisztítószerek, nagy valószínűséggel, ha most megnéznéd a babafürdetőd vagy a tusfürdőd flakonját, ott virítana az összetevők között az előkelő második helyen a víz (Aqua) után.

Mit okozhat a használata?

Számtalan kísérlettel bizonyították már, hogy ez a vegyszer jelentősen növeli a bőrön keresztüli vízvesztést, amitől a bőr száraz és feszülő lesz. Szembe kerülve fájdalmakat okozhat,hajhullást, bőrkiütést és egyéb allergiás reakciókat válthat ki.

Forrás: www.naturallifemagazine.com, www.cosmeticsdatabase.com,www.ewg.org


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • tippek a szappantündértől neked

    Tippek a Szappantündértől Neked

    Keserűsó, a modernkori bejárónő, kertész és kozmetikusHa azt mondom, keserűsó, fogadjunk, hogy elsőre az jut róla eszedbe, hogy hasfájáskor, székrekedés esetén hasznos. Pedig ezt az alkalmazási módját az utóbbi időben nem javasolják már, ugyanis súlyos következményei is lehetnek. Olvasd el, mi másra használhatod még ezt az egyszerű és olcsó anyagot.  

    Megnézem
  • e(l)kalandozások

    E(l)kalandozások

    E(z) jó E(z) nem, azaz az élelmiszer-adalékokról érthetőenSzínezékek, tartósítószerek, állományjavítók, ízfokozók, édesítőszerek. Csak hogy néhány adalékanyagot említsek. Elsőre ijesztőnek hangzanak. De vajon tudod-e, hogy melyik mire való? Mit takarnak az E-számok (E=Europe) mögött megbújó kacifántos nevek?

    Megnézem
  • immunerősítő fürdő neked a szappantündértől

    Immunerősítő fürdő Neked a Szappantündértől

    Influenza-szezon? Ugyan már!Voltál már idén influenzás? Nálunk szerencsére senki nem kapta el, anyukám szerint csak azért, mert amikor tombolt a járvány az iskolában, óvodában, elkészítettem ezt a fürdőbe való keveréket, ami nagyon jót tett a vírusok elleni küzdelemben. Próbáld ki Te is, hátha sikerül elkerülni idén is az influenzát! Én amikor csak tehetem, igyekszem a természet patikája felé fordulni. Nálunk eddig bevált.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet