E(l)kalandozások

E(z) jó E(z) nem, azaz az élelmiszer-adalékokról érthetően
Színezékek, tartósítószerek, állományjavítók, ízfokozók, édesítőszerek. Csak hogy néhány adalékanyagot említsek. Elsőre ijesztőnek hangzanak. De vajon tudod-e, hogy melyik mire való? Mit takarnak az E-számok (E=Europe) mögött megbújó kacifántos nevek?
A guargumi-botrány óta tudjuk, hogy adalékokat eszünk, ettünk és továbbra is fogunk, de vajon minden E-jelzés veszélyt jelent? A tudomány azt mondja nem, ennek jártam utána.
Mi az E-szám?
Az Európai Unió által bevezetett számrendszer, amellyel az adalékanyagokat azonosítják. Röviden ennyi.
Az adalékanyagoknak 8 fő csoportja van.
- Színezőanyagok (E100-181)
- Tartósítószerek (E200-297)
- Antioxidánsok és savanyúságot szabályozó anyagok (E300-386)
- Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek (E400-495)
- Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok (E500-585)
- Ízfokozók (E600-671)
- Antibiotikumok (E700-772)
- Egyéb anyagok (E900-999)
Forrás: wikipedia.org
De szüksége van-e a szervezetnek ezekre az anyagokra, vagy feleslegesen terheljük ízfokozókkal, színezékekkel és más adalékokkal? A válasz: nem. Csak az élelmiszerek eltarthatóságát, állagát, színét, ízét, a tápanyagmegőrzését javítják ezekkel az anyagokkal a gyártók.
A nagy élelmiszer áruházakban vett húsvéti sonka lehet, hogy a nitritektől lesz gyönyörű rózsaszín, a sütemények a hozzáadott tartósítóktól néznek ki 2 hét múlva is ugyanolyannak.
Persze, léteznek természetes forrásból származó adalékok (pl. E300=aszkorbinsav=C-vitamin), de azért a többség a szintetikus, mesterségesen előállított csoportba tartozik. Ugyan a FAO/WHO közös Élelmiszer Adalékanyag Szakértő Bizottságának (JECFA) előírása szerint egy adalékanyag (legyen az természetes vagy szintetikus) csak akkor kerülhet az élelmiszerbe, ha az bármilyen szempontból indokolt, nem okoz egészségkárosodást, és a címkén is feltüntetik – én mindenkit intenék attól, hogy tömegesen vásároljon és fogyasszon E számokkal telis teli tunkolt cukorkákat, csokoládét, péksüteményeket és húsokat..
Az utóbbi években rengeteg kutatás, tanulmány készült arról, hogy ezek az anyagok milyen hatással vannak hosszú távon az egészségre. A jelenleg engedélyezett 315 adalékanyagnak kb. a fele semmilyen egészségkárosodást nem okoz, teljesen ártalmatlan a rendelkezésre álló adatok alapján. Na de mi van az anyagok másik felével:
- kihathatnak az emésztésre
- kiválthatnak bizonyos allergiákat
- anyagcsere betegségekben szenvedőknél okozhatnak problémákat
Élelmiszerek, amelyekben sok adalékanyag van
Tipikusan a zacskós, dobozos levesek, a színezett édességek, sütemények, süteményporok, fagyiporok, minden olyan kész desszert, amelynek hosszú ideig kell megőriznie az állagát, sőt a „light” felirattal ellátott élelmiszerek is mind-mind több adalékot tartalmaznak, mint a nyers ételek, az otthon előállított desszertek. Azonban teljesen nem lehet szabadulni az E-számoktól, mivel a legtöbb kenyérben, felvágottakban, sőt a sajtokban is vannak.
Mit tehetsz? Hogyan vásárolj?
Zöldséget és gyümölcsöt mindig az idénynek megfelelően vásárolj és lehetőleg a helyi piacon. Ha szerencsés vagy E szám mentes húst és tejterméket is találsz ugyanott. Ha időd engedi, süss kenyeret otthon, ez még a gyerekeknek is élmény.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Roppant egyszerűen, kis idő ráfordítással igazán finom és e-mentes felvágottat és májkrémet készíthetünk a családunknak:)Interneten is most már sok helyen rákereshettek a házi receptekre, de íme az enyém...FELVÁGOTT:60 dkg csirkemell ledarálva, két részre osztva(2 különböző ízű rúd felvágott lesz így belőle)A nyers masszához kézzel hozzákeverjük a félig megfőzött zöldborsót, a másik feléhez meg mondjuk sajtot. Ízesíthetjük:só-bors-pirospaprika vagy petrezselyemzöld, majoranna vagy akármi amit szeretünk.Kezünkben tömörítés után 2 réteg alufóliába tekerjük SZOROSAN, és 1 órán át főzzük. Majd kihűlés után a hűtőbe tesszük és csak 10-12 óra elteltével vesszük le az alufóliát.Tökéletesen szeletelhető felvágotthengert kapunk.MÁJKRÉM:50 dkg csirkemájat apróra vágva sok hagymával-fokhagymával,petrezselyemzölddel,majorannával, csipetnyi kakukkfűvel,chilis paprikával,borssal illetve ki mit szeret... Olívaolajon gyakori kevergetés mellet készre dinszteljük. Amikor már teljesen pempős hozzákeverünk 5 dkg vajat vagy kacsazsírt.Átszedjük a turmixgépbe hozzáadunk ízlés szerint himalájasót és át turmixoljuk. Májkrém csak pár napig tárolható! Ha sok a mennyiség én le szoktam azonnal fagyasztani.Jó étvágyat:)
Köszönjük a remek recepteket!
Én is E-mentesen próbálom étkeztetni a családot már jó ideje. Viszont felvágottat még nem készítettem. Ha segítségemre lennél néhány recepttel, megköszönném.Üdvözlettel: Brigi
Mi a párommal kb. 2 hónapja használjuk a Manna termékeket és most már odafigyelünk az E-mentes táplálkozásra is.Kívül-Belül tisztulunk... :)Tudom, mindent úgy sem lehet kiiktatni,de ha lehet feleslegesen ne terheljük tovább szervezetünket.Tudatosan vásárolok,leinformálható helyekről.Sok mindent elhagytunk, amiről így utólag azt mondom, teljesen felesleges volt eddig is, így a pénztárcánkban is több marad.Sok mindent magam készítek otthon, még a felvágottat is... Aminek igazán nagy sikere van, és garantáltan e-mentes!Üdvözlettel: Elvira