Varázslatos csodaszer, a kurkuma!
varázslatos csodaszer, a kurkuma!

Varázslatos csodaszer, a kurkuma!



Ha eddig még nem ismerted, akkor a kurkuma egy teljesen új színt fog hozni az életedbe. Élénk sárga színe, gyógyító, harmonizáló hatásai ideálissá teszik az őszi hónapokra. Ez a fűszer, melyet az élet fűszerének is neveznek, amellett, hogy ízesíti az ételeket, számos egészségügyi előnnyel is jár.

A kurkumát az „élet fűszereként” tartják számon. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ayurvédában, ősidők óta alkalmazott gyógyító szer.

De mi is pontosan a kurkuma?

A kurkuma egyik fő hatóanyaga a kurkumin, egy sárga festékanyag, mely a fűszer jellegzetes színét adja. Jótékony hatásai egészen elképesztően változatosak: erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, antimikrobális, immunstimuláló. Fontos, hogy a felszívódását hatékonyan segíti a feketebors és a gyömbér, így ha teheted, válassz olyan receptet, melyben mindezek megvannak.

Íme, az egyik kedvencem, egy igazi őszi, melengető, tápláló recept, melyben benne van a kurkuma legjava!

Édesburgonyás vegán kurkuma chutney

1 padlizsán, 1 cukkini, 6 kisebb fej gomba 2 cm-es hasábokra vágva – ezeket olívaolajjal összekeverve, borssal megszórva 200 fokos sütőben 20 percen keresztül süsd át. Amíg a zöldségek sülnek, készülhet a curry alap.

Hozzávalók:

kókuszolaj

1 nagy édesburgonya felkockázva

1 fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

3 cm friss gyömbér reszelve

2 evőkanál kurkuma

4 paradicsom meghámozva, felkockázva, vagy egy konzerv

1 kicsi kókusztej konzerv

A hagymákat kevés olajon, kis lángon 1-2 percig kell párolni, majd hozzáadni a gyömbért és a kurkumát, utána a paradicsomot, a kókusztejet, plusz ugyanannyi vizet, mint a kókusztej. Ezután szórjunk hozzá egy kis sót, főzzük 15 percig, majd keverjük össze a megsült zöldségekkel. 5 percig fedő alatt főzzük, utána addig fedő nélkül, míg kicsit besűrűsödik.

Tálald rizzsel és facsarj rá pár csepp lime levet!

A kurkuma hatásai közismertek, azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy ez a csodás megjelenésű kurkuma virág dísznövényként is tartható. A kurkumának hívott fűszer és dísznövény természetesen nem ugyanaz, ámbár nagyon közeli rokonságban állnak egymással. A „fűszeres” kurkuma a Curcuma longa, ez dísztelen, de gyökeréből értékes fűszer vonható ki, míg a lakásban díszként tartható, szintén kurkuma néven ismert növény a Curcuma alismatifolia. A kurkuma virág dekorációként újabb felhasználási lehetőségeket tartogat számunkra.

A könnyű, vegán vacsora, és a kurkuma virág elültetése után kényeztesd magad egy forró fürdővel!

Javaslom, hogy maradj a fűszeres illatoknál és egy kád meleg vízbe dobj egy Manna édes-fűszeres fürdőgolyót szőlőmagolajjal! A kurkuma fűszer íze, a kurkuma virág mesés látványa és a fűszeres fürdő illatos selymessége elvarázsol és feltölt energiával! A legjobb őszi program!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Emese
    • 2020-06-28 09:04

    Én curry és golden milk elkészítéséhez használom leggyakrabban a kurkumát.

    • Emese
    • 2020-06-28 09:04

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet